Όχι από Μαξίμου για απλή αναλογική

«Αν ισχύσει η απλή αναλογική, στις επόμενες εκλογές για να συγκροτηθεί κυβέρνηση θα πρέπει να συνεργασθούν οι Νέα Δημοκρατία με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ» σημείωνε στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού. Οι διαθέσεις του Μαξίμου έχουν, σε κάθε περίπτωση,

διαμηνυθεί στον κ. Κουβέλη, ήδη κατά τη διάρκεια συζητήσεων που έγιναν στο παρελθόν. Η κυβέρνηση δεν μοιάζει διατεθειμένη να προχωρήσει σε αλλαγή του νόμου και, πάντως, όχι τώρα καθώς στις πονηρές εποχές που ζούμε κάτι τέτοιο θα ερμηνεύονταν ως προαναγγελία εκλογών. Πιο πιθανό είναι οι όποιες αλλαγές να συνδυασθούν με το άνοιγμα της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, εντός των προσεχών μηνών.

Η άρνηση στην πρόταση Κουβέλη, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν σκέφτεται το ενδεχόμενο αλλαγών στον εκλογικό νόμο. Ήδη οι 44 (!) βουλευτές που, κανονικά, θα πρέπει να εκλεγούν στις επόμενες εκλογές από τη Β’ Αθήνας συνιστούν μείζον ζήτημα όπως, κατ’ αναλογία, και οι 15 του υπολοίπου Αττικής. Το Μαξίμου μοιάζει αποφασισμένο να προχωρήσει σε κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών ενώ στο τραπέζι έχουν πέσει και πιο σύνθετες προτάσεις, που θυμίζουν λίγο Γ. Παπανδρέου, δηλαδή αρκετές μικρές περιφέρειες και μία λίστα επικρατείας.

Πάντως, ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου, πολλώ δε μάλλον εάν η απλή αναλογική δεν συνοδευόταν με ελάχιστο όριο για την είσοδο στη Βουλή (στην Ελλάδα ισχύει το 3%, στη Γερμανία της απλής αναλογικής το 5%) θα οδηγούσε σε μία Βουλή εξαιρετικά πιο σύνθετη από τη σημερινή και με προφανώς μεγαλύτερες δυσχέρειες για την επίτευξη συνεννόησης, καθώς βουλευτές θα εξέλεγαν οι Δημιουργία Ξανά και ο ΛΑΟΣ (από 5), οι Οικολόγοι (3) ενώ από μία έδρα θα καταλάμβαναν το Κίνημα Δεν Πληρώνω, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Κοινωνία Πολιτών, η Ένωση Κεντρώων και το Κόμμα των Πειρατών.

ΕΔΡΕΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2012ΕΔΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΜΠΟΝΟΥΣΜΕ ΟΡΙΟ 3%ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟΝΔ1299589ΣΥΡΙΖΑ718681ΠΑΣΟΚ333937ΑΝΕΞ. ΕΛΛΗΝΕΣ202422ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ182221ΔΗΜΑΡ172019ΚΚΕ121413

Keywords
Τυχαία Θέματα