«Όχι» Σόιμπλε στην αύξηση των Νατοϊκών δαπανών

Ο Β. Σόιμπλε δεν βλέπει κανέναν λόγο να αυξηθεί ο αμυντικός προϋπολογισμός της χώρας του εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, όπως δήλωσε σε ένα ειδησεογραφικό περιοδικό, προειδοποιώντας παράλληλα το NATO ότι η συζήτηση περί αύξησης των στρατιωτικών δαπανών και περί της αποστολής περισσότερων στρατευμάτων σε κράτη της ανατολικής Ευρώπης ενδέχεται να παρεξηγηθεί στη Ρωσία.

Νωρίτερα

αυτόν τον μήνα, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των δυνάμεων του Συμφώνου του Βορείου Ατλαντικού στην Ευρώπη δήλωσε πως οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία έδειξαν ότι δεν ενεργεί σαν εταίρος, καθώς και πως αυτό θα έπρεπε να ωθήσει κι άλλα κράτη-μέλη του NATO να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες προς το συμφωνημένο όριο του 2% του ΑΕΠ τους.

Όμως ο Σόιμπλε δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel ότι η αύξηση των αμυντικών δαπανών ή η αύξηση των στρατευμάτων στα ανατολικά σύνορα της συμμαχίας είναι κινήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να αποκορυφώσουν τις πολιτικές εντάσεις.

«Το 90% της κοινής γνώμης, όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πέραν αυτής, θα έβλεπε ένα τέτοιο βήμα ως μια επιδείνωση της κατάστασης», επισήμανε ο Σόιμπλε. Ο ίδιος πρόσθεσε πως ελπίζει να βελτιωθούν οι σχέσεις με τη Ρωσία εν καιρώ.

«Το να αυξηθεί ο αμυντικός προϋπολογισμός την παρούσα στιγμή δεν θα ήταν μια έξυπνη κίνηση. Στην πραγματικότητα θα ήταν το αντίθετο αυτού που χρειαζόμαστε», επέμεινε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Ο Σόιμπλε ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να αντιμετωπίζουν με ευαισθησία το γεγονός ότι, λόγω της ιστορίας της και του ρόλου της στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, η Γερμανία διστάζει ακόμη περισσότερο να χρησιμοποιεί στρατιωτικούς πόρους.

Το ναζιστικό της παρελθόν ώθησε τη Γερμανία να υιοθετήσει μια πασιφιστική στάση, αν και πρόσφατα δεσμεύθηκε να αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο σε θέματα διεθνούς πολιτικής και σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές.

Οι αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας ανήλθαν στο 1,4% του ΑΕΠ της το 2013, σύμφωνα με δεδομένα του Διεθνούς Ινστιτούτου Μελετών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης.

Keywords
Τυχαία Θέματα