Οι 707 ΜΚΟ που πήραν 40 εκατ. ευρώ

Ο «ντόρος» γύρω από τη σκοτεινή κι ανεξέλεγκτη δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων δεν αρκεί για να ρίξει φως σε μια υπόθεση που μόνο οι καταγγελίες κάνουν λόγο για πλαστά παραστατικά, υπέρογκα τιμολόγια, παράνομες προσλήψεις, αλλά και μυστικές υπηρεσίες, υποθέσεις κατασκοπίες και εξαγορά ψήφων…

Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικές πηγές, παρά τα σημεία και τέρατα που βγαίνουν στη δημοσιότητα με τη μορφή καταγγελιών, το ενδιαφέρον των ελέγχων επικεντρώνεται σε

6-7 ΜΚΟ που κακοδιαχειρίστηκαν υπέρογκα ποσά, ενώ ο αριθμός εκείνων που ερευνώνται ανέρχεται σε περίπου 80.

Στα χέρια του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή βρίσκονται οι πιο «καυτοί» φάκελοι, ενώ όσο ανοίγει η βεντάλια των αποκαλύψεων τόσο ανοίγει ο κύκλος των εμπλεκομένων.

Μια απλή δημοσιογραφική έρευνα δείχνει «περίεργες» περιπτώσεις Οργανώσεων με ύποπτη δράση και παράδοξο αντικείμενο – από προγράμματα αειφόρου ανάπτυξης στην έρημο μέχρι ανέγερση σχολείων σε βαλκανικές και αφρικανικές χώρες με τιμολόγια υπέρογκα σε σχέση με τα τοπικά κοστολόγια.Επίσης, από το βήμα της Βουλής έχουν καταγγελθεί περιπτώσεις ΜΚΟ που χρησιμοποιούνται ως προεκλογικός ή χρηματοδοτικός μηχανισμός.

Το 2011, το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε στη Βουλή κατάλογο με 707 ΜΚΟ, μετά από τον σάλο που δημιουργήθηκε, από την εμπλοκή των συγκεκριμένων Οργανώσεων στην πρόσληψη ανέργων. Τότε υπήρχαν καταγγελίες ακόμη και για «μίζες» 5% για την πρόσληψη, όμως οι περισσότερες αφορούσαν στη δημιουργία κομματικού μηχανισμού με στόχο την εξαγορά της ψήφου των ανέργων.

Μέσω των προγραμμάτων που «έτρεξε» το υπουργείο Εργασίας ανατέθηκαν προσλήψεις χιλιάδων ανέργων σε ΜΚΟ, έργο που συνοδεύτηκε από πλήθος καταγγελιών για αδιαφανείς διαδικασίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές από τις 707 ΜΚΟ οι οποίες με αποφάσεις του 2006 (υπ. Εργασίας Σ. Τσιτουρίδης) και το 2007 (υπ. Εργασίας Β. Μαγγίνας) έλαβαν περίπου 39 εκατ. ευρώ για να δημιουργήσουν 1.826 (!) θέσεις εργασίας περιλαμβάνονται και στην λίστα των ορκωτών λογιστών που καταγράφει όλες τις χρηματοδοτήσεις του υπουργείου Εξωτερικών προς ΜΚΟ την περίοδο 2000-2010.

Η λίστα, που είχε κατατεθεί στην Βουλή το 2011 αλλά ουδέποτε έχει ζητηθεί διαχειριστικός έλεγχος βρίσκονται οι εξής ΜΚΟ .

Keywords
Τυχαία Θέματα