Οι παθήσεις του μαστού και πως αντιμετωπίζονται

Τι είναι; Οι μικροαποτιτανώσεις ή αλλιώς μικροασβεστώσεις είναι άλατα ασβεστίου που μπορεί να εμφανιστούν σε μία ή περισσότερες θέσεις του ενός ή και των δύο μαστών. Η ύπαρξή τους ανακαλύπτεται στην μαστογραφία αφού δεν προκαλούν συμπτώματα. Το μέγεθος τους γενικά κυμαίνεται από 0.2-2 χιλιοστά και στην μαστογραφία φαίνονται ως μικρές άσπρες κουκίδες αλλά μπορεί να παίρνουν και άλλα σχήματα. Ποια είναι η σημασία τους; Αυτές καθ’ αυτές οι μικροαποτιτανώσεις δεν προκαλούν βλάβη στον μαστό. Σημασία έχει η υποκείμενη αιτία που οδήγησε στην εμφάνισή τους. Τα αίτια μπορεί να είναι καλοήθη όπως ινοκυστική

μαστοπάθεια ή σκληρυντική αδένωση αλλά και κακοήθη με συνηθέστερη αιτία το ενδοπορικό καρκίνωμα του μαστού που είναι αρχόμενη μορφή καρκίνου του μαστού.

Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά τους; Σημασία για τον χαρακτηρισμό των μικροαποτιτανώσεων έχει: ο αριθμός, η κατανομή και το σχήμα. Πιο πιθανές να συνδέονται με κακοήθεια είναι οι πολυάριθμες μικροαποτιτανώσεις που αθροίζονται σε μικρή περιοχή του μαστού (συρρέουσες) και παρουσιάζουν πολυμορφία σχήματος.Αντίθετα ολιγάριθμες, διάσπαρτες, στο μεγαλύτερο μέρος του μαστού, με ομοιόμορφο σχήμα σαν τελείες, είναι συνήθως αποτέλεσμα σκληρυντικής αδένωσης.

Θα χρειαστεί βιοψία; Εάν από τη μαστογραφία δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για την καλοήθη αιτιολογία των μικροαποτιτανώσεων, πρέπει να πάρουμε ιστό από την περιοχή του μαστού που παρουσιάζει τις μικροαποτιτανώσεις για να εξεταστεί στο μικροσκόπιο και να έχουμε οριστική διάγνωση. Αυτό μπορεί να γίνει είτε χειρουργικά ή με την καινούρια, ελάχιστα επεμβατική μέθοδο της στερεοτακτικής βιοψίας δια ευρείας βελόνης. Η χειρουργική επέμβαση γίνεται συνήθως υπό γενική αναισθησία ενώ η στερεοτακτική βιοψία δια βελόνης γίνεται με τοπική αναισθησία και απαιτεί μία ελάχιστη τομή περίπου 4-5 χιλιοστών.

Εάν το ιστολογικό αποτέλεσμα είναι κακοήθεια τότε θα χρειαστεί χειρουργική εκτομή μετά την βιοψία δια βελόνης για ευρύτερο καθαρισμό της πάσχουσας περιοχής. Σε περίπτωση που η λήψη ιστού έγινε αρχικά με χειρουργική επέμβαση τότε ευρύτερη εκτομή θα χρειαστεί σε περίπτωση που οι μικροαποτιτανωσεις δεν έχουν αφαιρεθεί όλες, ή η βλάβη φτάνει στα όρια της εκτομής.
Δημήτρης Κορωνάρχης MD, FEBS (Breast)Χειρουργός Μαστού

http://mastology.blogspot.gre-mail: dikoron@yahoo.gr

Ελ. Βενιζέλου 25, Ν. Σμύρνη Τηλ. 21093246022

Keywords
Αναζητήσεις
mikroapotitanosis, μικροαποτιτανωσεις μαστού
Τυχαία Θέματα