Οι πέντε υποψήφιοι διάδοχοι του Γιανουκόβιτς

Το πρώτο όνομα που υπάρχει και υπήρχε για την προεδρία της Ουκρανίας είναι η Γιούλια Τιμοσένκο. Αρνήθηκε να συμμετάσχει στη μεταβατική κυβέρνηση, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για να διεκδικήσει την προεδρία. Η Τιμοσένκο, που είχε ηγηθεί της «Πορτοκαλί Επανάστασης» το 2004, αναδείχθηκε σε εμβληματική προσωπικότητα και της νέας αντικυβερνητικής εξέγερσης.

Την πρώτη της ηγετική εμφάνιση μάλιστα ενώπιον του συγκεντρωμένου πλήθους λίγες ώρες μετά την αποφυλάκισή της με την ομιλία της από το αναπηρικό καροτσάκι. Τα προβλήματα

υγείας της, όμως, όπως και το γεγονός ότι αποτελεί μια μάλλον διχαστική φυσιογνωμία δεν την καθιστούν ιδανική υποψήφια. Η φυλάκισή της όπως και τα σκάνδαλα για υπεξαίρεση στα οποία έχει εμπλακεί έχουν μουδιάσει ακόμα και τους υποστηρικτές της. Πάντως, οι πολιτικές της φιλοδοξίες είναι μεγάλες και έχει ισχυρά ερείσματα. Ας μην ξεχνάμε πως ο προεδρεύων της χώρας, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, είναι το δεξί της χέρι.

Πριν αποφυλακισθεί η Τιμοσένκο, ο δημοφιλέστερος πολιτικός ήταν ο Βιτάλι Κλίτσκο, ο 41χρονος πρώην μποξέρ που είχε υποσχεθεί να «ρίξει νοκ άουτ» τον Γιανουκόβιτς. Ήταν παρών στους δρόμους μαζί με τους διαδηλωτές ενώ και οι συνεχείς επαφές του με ηγέτες της Δύσης τον καθιστούν έναν πιθανό υποψήφιο για την προεδρία. Θεωρείται ειλικρινής και τίμιος όμως η «αχίλλειος πτέρνα» του είναι η απειρία.

Νέος σε ηλικία είναι και ο πρώην δικηγόρος και νυν τραπεζίτης Αρσένι Γιάτσενιουκ. Αντίθετα με τον Κλίτσκο ο 39χρονος Γιάτσενιουκ είναι ήδη πολύ πεπειραμένος, καθώς έχει θητεύσει στην κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και ως αναπληρωτής επικεφαλής στην προεδρία υπό τον προκάτοχο του Γιανουκόβιτς, τον Βίκτορ Γιουστσένκο.

Ο Γιάτσενιουκ ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος της Τιμοσένκο το 2011 και είναι ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που έβγαλαν τον κόσμο στους δρόμους. Μέχρι στιγμής είναι ο εκλεκτός των ΗΠΑ και της ΕΕ, όπως προέκυψε και από τηλεφωνικές συνομιλίες του Αμερικανού πρέσβη στο Κίεβο, οι οποίες διέρρευσαν πριν από μερικές εβδομάδες.

Πιθανός υποψήφιος είναι επίσης ο δισεκατομμυριούχος Πέτρο Ποροσένκο. Πρόκειται για τον μοναδικό Ουκρανό μεγιστάνα που στήριξε ανοιχτά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εισπράττοντας την οργή της Μόσχας.

Ο Ποροσένκο διαθέτει και πολιτική εμπειρία, καθώς έχει θητεύσει ως υπουργός Εξωτερικών και Οικονομικών. Το λαϊκό του έρεισμα, όμως, είναι μάλλον περιορισμένο, παρότι η δημοτικότητά του ανέβηκε λόγω της αντικυβερνητικής του δράσης.

Ο πλέον αμφιλεγόμενος εκ των πιθανών μονομάχων είναι ο ηγέτης του ακροδεξιού Svoboda, Ολεχ Τιάνιμποκ. Με τη Δύση όμως να μην τον βλέπει με καλό μάτι, καθώς είναι άκρως διχαστικός.

Οι υποστηρικτές του προέρχονται κυρίως από τη δυτική Ουκρανία, όπου υπάρχουν έντονα αντιρωσικά αισθήματα. Πάντως, τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν ικανά να τον προωθήσουν μέχρι τον προεδρικό θώκο. Ωστόσο, μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις ένα σημαντικό αξίωμα στη μετα-Γιανουκόβιτς εποχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα