ΟΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΙ ΞΕΠΟΥΛΟΥΝ ΤΑ ΧΡΥΣΑΦΙΚΑ ΤΟΥΣ

Ακόμη και τις βέρες τους, πουλούν Πορτογάλοι προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην οικονομική κρίση. Με γλαφυρό τρόπο το Bloomberg παρουσιάζει περιπτώσεις ανθρώπων που υποχρεώνονται να πουλήσουν χρυσαφικά προκειμένου να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες και να μην μείνουν στο δρόμο…

Ζευγάρι  πούλησε τις βέρες του, για να πληρώσει το ενοίκιο, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο,  καθώς ο άνδρας έχασε τη δουλειά του ως οικοδόμος τον προηγούμενο μήνα. Οι βέρες ήταν τα τελευταία χρυσαφικά που είχε το ζευγάρι στην κατοχή του.
Τα

νοικοκυριά «στεγνώνουν» από χρυσό, λόγω των υψηλών τιμών του μετάλλου, της επιδεινούμενης ύφεσης και του πολλαπλασιασμού του αριθμού των ενεχυροδανειστηρίων, αναφέρει ο δημοσιογράφος.
Έτσι, πλέον ακόμη και τα ενεχυροδανειστήρια αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
«Οι δουλειές από εξαιρετικές έχουν γίνει εξαιρετικά άσχημες» δηλώνει στο Bloomberg  ιδιοκτήτης ενεχυροδανειστηρίου.

Στην Πορτογαλία, της οποίας τα αποθέματα σε χρυσό είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, ο αριθμός των καταστημάτων χρυσού, συμπεριλαμβανομένων των ενεχυροδανειστηρίων, αυξήθηκε το 2011 κατά 29% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με μελέτη του πορτογαλικού Κοινοβουλίου. Μόνο στο πρώτο τρίμηνο, άνοιγαν κατά μέσο όρο δύο νέα καταστήματα κάθε μέρα. Σήμερα, κάποια από αυτά βάζουν «λουκέτο».

Η Κεντρική Τράπεζα της Πορτογαλίας έχει αποθέματα χρυσού που σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού της χώρας είναι υψηλότερα από κάθε άλλη χώρα της Ευρωζώνης. Αποθέματα που συσσωρεύτηκαν κατά την 36ετή παραμονή στην εξουσία του δικτάτορα Antonio de Oliveira Salazar. Βάσει νομοθεσία, η Κεντρική Τράπεζα απαγορεύεται να ρευστοποιήσει αποθέματα χρυσού για τη στήριξη του προϋπολογισμού.
Ο άνεργος οικοδόμος που πούλησε τη βέρα του, δηλώνει στο πρακτορείο ότι ζει με περίπου 15 ευρώ την ημέρα γυαλίζοντας παπούτσια στο δρόμο, στην οδό Barros Queiroz, εκεί που οι traders χρυσού διαμαρτύρονται για τη διάβρωση των κερδών τους λόγω ανταγωνισμού…

Keywords
Τυχαία Θέματα