Οι πρόεδροι ΗΠΑ – Κίνας για την κρίση στην Ουκρανία

Ο Ομπάμα, που συναντήθηκε με τον Σι στην αμερικανική πρεσβεία στην Ολλανδία, είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση ότι σκόπευε να αναφερθεί «στο σύνολο των ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος, μεταξύ αυτών η αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, η κλιματική αλλαγή και διεθνή θέματα όπως η κατάσταση στην Ουκρανία».

Κάνοντας μια αναφορά στην προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πεπεισμένος ότι «ενεργώντας από κοινού, η Κίνα και οι ΗΠΑ μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση του διεθνούς

δικαίου, στον σεβασμό της κυριαρχίας των χωρών και στη θέσπιση των κανόνων σε διεθνές επίπεδο που θα επιτρέψουν σε όλους τους ανθρώπους να ευημερήσουν».

Ο Ομπάμα σημείωσε ότι «καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις τριβές που υπάρχουν στις σχέσεις μας για θέματα, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, και να αντιμετωπίσουμε θέματα στη θάλασσα της Νότιας Κίνας και την περιοχή του Ειρηνικού με έναν εποικοδομητικό τρόπο και ο οποίος ελπίζουμε να οδηγήσει σε αποφάσεις και λύσεις για όλες τις πλευρές».

Ο Σι δεν αναφέρθηκε σήμερα στην κατάσταση στην Ουκρανία, όμως επανέλαβε ότι η Κίνα «είναι δεσμευμένη στην ανοικοδόμηση ενός νέου μοντέλου σχέσεων μεταξύ των μεγάλων χωρών». «Είμαστε δεσμευμένοι στη θέση μας της μη αντιπαράθεσης (…), του κοινού σεβασμού», υπογράμμισε.

Επίσης ο κινέζος πρόεδρος ευχαρίστησε τον αμερικανό ομόλογό του για τη συνδρομή των ΗΠΑ στην αναζήτηση του αεροσκάφους της Malaysia Airlines που αγνοείται από τις 8 Μαρτίου με μεγάλο αριθμό Κινέζων επιβατών.

Εξάλλου ο Ομπάμα ευχαρίστησε τον Σι που έκανε δεκτές τη σύζυγο και τις δύο κόρες του, οι οποίες πραγματοποιούν επίσκεψη στην Κίνα.

Από την πλευρά του ο Σι είπε ότι έχει ένα μήνυμα για τον Ομπάμα από την πρώτη κυρία. «Μου ζήτησε να σας μεταβιβάσω επισήμως τα χαιρετίσματά της», ανακοίνωσε στον αμερικανό πρόεδρο προκαλώντας το γέλιο των παρευρισκόμενων.

Οι δύο πρόεδροι βρίσκονται στη Χάγη για να πάρουν μέρος στην τρίτη σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια. Ο Ομπάμα αναμένεται να συμμετάσχει σήμερα το απόγευμα σε μια σύνοδο της Ομάδας των Επτά (G7) που είναι αφιερωμένη στην κατάσταση στην Ουκρανία και η οποία ενδέχεται να αποφασίσει τον αποκλεισμό της Ρωσίας από την ομάδα των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου σε αντίποινα για την προσάρτηση της Κριμαίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα