Οι σπουδαστές ΑΕΝ, οι άνεργοι, ο Μ. Βαρβιτσιώτης και οι εφοπλιστές…

ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Τους τελευταίους μήνες χιλιάδες νέοι, που είτε είναι ανειδίκευτοι είτε έχουν κάνει σπουδές και διαθέτουν πτυχία, αναζητούν εργασία στη θάλασσα. Η οικονομική κρίση έκλεισε τις πόρτες εργασίας στις επιχειρήσεις της ξηράς. Αναπόφευκτα λοιπόν οι νέοι οδηγούνται σε άλλες επαγγελματικές λύσεις. Όσοι έχουν προσβάσεις μεταναστεύουν στο εξωτερικό και άλλοι οδηγούνται αναγκαστικά να βγάλουν ναυτικό φυλλάδιο και να βγουν τσάρκα στην Ακτή Μιαούλη για να μπαρκάρουν.

Βέβαια, σήμερα για να ναυτολογηθεί κάποιος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για να γίνει άμεσα κατανοητό αρκεί να

αναφέρουμε ότι το 27% των Ελλήνων ναυτικών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας είνα άνεργοι. Στο τέλος Δεκεμβρίου 2012 υπήρχαν 4.355 άνεργοι, σε σύνολο περίπου 16.000 – 18.000 εν ενεργεία ναυτικών.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 υπήρχαν πάνω από 110.000 άνθρωποι που κατά καιρούς βιοπορίζονταν από την εργασία στα βαπόρια. Τα τελευταία χρόνια αυτός ο αριθμός έχει περιορισθεί δραματικά παρά την γιγάντωση του ελληνόκτητου στόλου.

Το 1980 είχαμε 90.000 θέσεις εργασίας και υπήρχαν άλλοι 20.000 συνταξιούχοι. Με άλλα λόγια το σύνολο των εν ενεργεία και απόμαχων ναυτικών ήταν 110.000.

Το 2010, υπήρχαν 19.000 Έλληνες ναυτικοί και 71.200 συνταξιούχοι. Αν προσθέσουμε τα δύο αυτά νούμερα θα δούμε ότι υπήρχαν 90.200 άτομα που είχαν σχέση με τη θάλασσα.

Ο συνολικός αριθμός αυτών που ταξίδευαν και των συνταξιούχων, μειώθηκε μέσα σε μια 20ετία κατά 10.000 άτομα. Έτσι η σχέση συνταξιούχων προς τους ενεργεία ναυτικούς διαμορφώθηκε 3,7 προς με 1 εργαζόμενο.

Η θάλασσα είχε πάντα λεφτά. Μετά τον πόλεμο χιλιάδες νέοι στράφηκαν στα πλοία για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην και να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαί στις οικογένειες τους που έμεναν στα νησιά. Η στροφή των νέων φαίνεται από δύο ατράνταχτα στοιχεία.

Ενώ το 2007 είχαν εκδοθεί συνολικά σε όλα τα Λιμεναρχεία της χώρας 1.900 ναυτικά φυλλάδια, το 2.009 εξεδόθησαν 2.940 ναυτικά φυλλάδια και το 2010, έτος που ήταν ορατή η κρίση εκδόθηκαν 4.191 ναυτικά φυλλάδια, ενώ το 2013 ο αριθμός έχει ξεπεράσει τις 5.000 ναυτικά φυλλάδια. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι πολλοί μαθητές που τελειώνουν το Λύκειο δηλώνουν στο μηχανογραφικό τους την προτίμηση τους να ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα.

Πέρσι μπήκαν στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού συνολικά 900 άτομα, ενώ εφέτος 1200. Η πίεση είναι μεγάλη για επαγγελματική καριέρα στη θάλασσα και στα πλοία. Ίσως, εφέτος, να μπουν και άλλοι 220 επιλαχόντες.

Βέβαια, θα πει κάποιος που παρακολουθεί συστηματικά τα θέματα ναυτικής εργασίας και της ναυτικής εκπαίδευσης ότι υπάρχει διαρροή από το επάγγελμα που προσεγγίζει σε ποσοστά το 40% με 50%. Ίσως, για αυτό το λόγο πρέπει να μπαίνουν στις ΑΕΝ περισσότερος αριθμός ώστε να υπάρχει ισορροπία μεταξύ της πραγματικής προσφοράς και ζήτησης.

Τα προβλήματα όμως στην ναυτική εκπαίδευση έχουν επιδεινωθεί τον τελευταίο καιρό από το γεγονός ότι οι Έλληνες εφοπλιστές δεν απορροφούν τους σπουδαστές στα δύο υποχρεωτικά εκπαιδευτικά 6μηνα. Υπάρχουν περίπου 450 σπουδαστές που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν κυρίως το δεύτερο εκπαιδευτικό ταξίδι, το οποίο δεν είναι επιδοτούμενο. Οι εφοπλιστές εισπράττουν επιδότηση μόνο για το πρώτο 6μηνο.

Τα προβλήματα αυτά συζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με τους εφοπλιστές και με τους ναυτικούς “με σκοπό την αποτελεσματικότερη απορρόφηση των σπουδαστών της ναυτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας”.

Ο Μ. Βαρβιτσιώτης κάλεσε τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θεόδωρο Βενιάμη και τον γραμματέα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας κ. Γιάννη Χαλά και τους μετέφερε την αγωνία του και τον προβληματισμό του για « το γεγονός ότι μέχρι σήμερα ένα σημαντικό ποσοστό των δοκίμων αξιωματικών μας, πλοιάρχων και μηχανικών, είναι αδρανοποιημένο, λόγω του ότι δεν έχει συμπληρώσει τον προβλεπόμενο χρόνο θαλάσσιας υπηρεσίας».

Επίσης, υπογράμμισε στους συνομιλητές του, “την αναγκαιότητα να υιοθετηθούν μέτρα που θα διευκολύνουν τη ναυτολόγηση και τη μεγαλύτερη απορρόφηση των σπουδαστών σε πλοία για τα εκπαιδευτικά τους ταξίδια, ανέλυσε τις παρακάτω πρωτοβουλίες, οι οποίες έτυχαν της αμέριστης αποδοχής και των δύο κοινωνικών εταίρων”.

Έτσι αποφασίστηκε να εκδοθεί “ κανονιστική πράξη, με την οποία να επιτρέπει τηνεγγραφή στο επόμενο διδακτικό εξάμηνο εκείνων που στο τρέχον έτος δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικά ταξίδια ή δεν συμπλήρωσαν την απαιτούμενη θαλάσσια υπηρεσία”. Επίσης, ήρθησαν

“τα αντικίνητρα που ίσχυαν μέχρι τώρα και είχαν να κάνουν με τη διαφορετική ασφαλιστική αντιμετώπιση των σπουδαστών που εκτελούσαν το υποχρεωτικό εκπαιδευτικό τους ταξίδι με πλοίο που έφερε σημαία εκτός της ελληνικής”, ενώ παράλληλα “και στην κατεύθυνση της ταχύτερης ναυτολόγησής τους, καταργείται η διαφορετική αντιμετώπιση μεταξύ που υπήρχε μεταξύ των σπουδαστών που εκτελούσαν πρώτο και δεύτερο υποχρεωτικό εκπαιδευτικό ταξίδι”.

Η πρωτοβουλία του Μ. Βαρβιτσιώτη να ανοίξει το θέμα της ναυτικής εκπαίδευσης είναι θετική, αρκεί να μην μείνει μόνο σε διαδικαστικά θέματα. Επιβάλλεται να προχωρήσει σε βαθειές τομές αναδιάρθρωσης της ναυτικής εκπαίδευσης που θα επιτρέψει σε περισσότερους νέους να σταδιοδρομήσουν στα πλοία και γενικότερα στη ναυτιλία. Βέβαια, τις πραγματικές ανάγκες των νέων και της κοινωνίας πρέπει να αφουγκραστούν και οι Έλληνες εφοπλιστές. Ωστόσο, προυπόθεση για να λυθούν τα προβλήματα και τα πλοία να αποτελέσουν, για μια άλλη φορά, διέξοδο για τους νέους, είναι να ξεπερασθούν οι αγκυλώσεις του παρελθόντος. Απαιτούνται τολμηρά βήματα και επιτέλουν ας τα κάνουν…

Keywords
Τυχαία Θέματα