Οι συνήθεις ύποπτοι, οι πρωτάρηδες, οι …«κωλοτούμπες» κι οι αποφασισμένοι

Η συνολική δύναμη των δύο κομμάτων έχει περιοριστεί από τους 162 βουλευτές που εξέλεξαν τον Ιούνιο του 2012 στους 153, πολύ κοντά δηλαδή στη διακεκαυμένη ζώνη. Μάλιστα, η κυβέρνηση θα είχε χάσει τη δεδηλωμένη αν δεν επανεντάσσονταν οι Θεοδ. Σολδάτος της Ν.Δ. αλλά και οι Κώστας Σκανδαλίδης, Γιάννης Κουτσούκος, Άντζελα Γκερέκου και Μιχάλης Κασσής, που είχαν διαγραφεί, και δεν προσχωρούσε στη Ν.Δ. ο κ. Κ. Μαρκόπουλος ο οποίος εξελέγη με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Από

τις εκλογές μέχρι σήμερα, από τη Ν.Δ. έχουν διαγραφεί οι Νίκος Σταυρογιάννης, Νίκος Νικολόπουλος, Γιώργος Κασαπίδης και Βύρων Πολύδωρας. Και βέβαια ο κ. Θεοδ. Σολδάτος, για να επιστρέψει. Από το ΠΑΣΟΚ, έχουν αποχωρήσει ή αποπεμφθεί οι Ανδ. Λοβέρδος, Μίμης Ανδρουλάκης, Χρ. Αηδόνης, Θ. Παραστατίδης, Μ. Μπόλαρης και Θεοδώρα Τζάκρη.

Θα υπάρξουν κι άλλοι που θα αποχωρήσουν τα μεσάνυκτα της Δευτέρας; Ουδείς μπορεί να το αποκλείσει. Άλλωστε, ουκ ολίγοι από τους 153 έχουν, κατά το παρελθόν, δοκιμάσει τα νεύρα της δικομματικής. Οι γαλάζιοι βουλευτές έχουν επιδείξει μεγάλη κινητικότητα, σε μία προσπάθεια άλλοτε να αμβλύνουν επώδυνες διατάξεις και άλλοτε να μην αφήσουν μόνον στο ΠΑΣΟΚ τη… δόξα της εσωκοματικής αντιπολίτευσης. Ονόματα όπως των Γ. Βλάχου, Ιορδ. Τζαμτζή, Αλ. Κοντού, που και σήμερα πρωτοστατούν στις ζυμώσεις για το γάλα, πρωτοστάτησαν και κατά το παρελθόν στις γαλάζιες κινητοποιήσεις για το φόρο στα ακίνητα και τα κόκκινα δάνεια. Αντιστοίχως στελέχη που επίσης κινήθηκαν για το θέμα των ακινήτων κινητοποιούνται και σήμερα για το ζήτημα των φωτοβολταϊκών, όπως ο Λευτέρης Αυγενάκης. Εξάλλου, ο Νικήτας Κακλαμάνης εμφανίζεται μονίμως να διαφωνεί, χωρίς πάντως μέχρι σήμερα να έχει καταψηφίσει.

Θα καταψηφίσουν για το γάλα; Μοιάζει δύσκολο καθώς οι περισσότεροι αναγνωρίζουν σε συνομιλίες τους ότι δεν θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση. Άλλωστε, οι «γαλάζιοι» έχουν και ένα επιπλέον «κίνητρο» να μην το πράξουν. Αποτελούν την πλειοψηφία της κυβέρνησης και το κόμμα τους έχει πιθανότητες να διεκδικήσει τη νίκη.

Ακριβώς αντίθετη είναι η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ. Και εδώ οι βουλευτές δεν επιθυμούν εκλογές, ωστόσο η πορεία του κόμματος και η ανοιχτή αμφισβήτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου δημιουργούν φυγόκεντρες τάσεις. Από τους 27 βουλευτές που ανήκουν σήμερα στην «πράσινη» Κοινοβουλευτική Ομάδα, οι τέσσερις έχουν διαγραφεί στο πρόσφατο παρελθόν, κάνοντας πράξη την απειλή τους για μη συμμόρφωση με την «κομματική γραμμή» και μη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που επέφερε σειρά νέων μέτρων τότε, τον Νοέμβριο του 2012 και έχουν επανέλθει μετά από λίγους μήνες, τον Φεβρουάριο του 2013. Ο λόγος για τον Κώστα Σκανδαλίδη, τον Γιάννη Κουτσούκο, την Άντζελα Γκερέκου και τον Μιχάλη Κασσή. Από αυτούς, την έντονη διαφωνία του με το επικείμενο νομοσχέδιο και δη με τις ρυθμίσεις για το γάλα έχει καταστήσει σαφή ο Μιχάλης Κασσής, προκαλώντας νέα ανησυχία στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, καθώς «αφού το έκανε μία φορά, δεν έχει λόγο να μην το ξανακάνει», όπως λένε.

Μαζί τους το 2012, είχαν διαγραφεί ακόμα οι βουλευτές Μάρκος Μπόλαρης και Θεόδωρος Παραστατίδης που μέχρι σήμερα παραμένουν ανεξάρτητοι, ενώ για άλλους λόγους βρέθηκαν εκτός ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης, που επίσης παραμένουν ανεξάρτητοι σήμερα, ανήκουν όμως στη «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» που πλέον συμπράττει με το ΠΑΣΟΚ στο εγχείρημα της «Ελιάς». Από τους βουλευτές που εξελέγησαν με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 2012, εκτός ΚΟ βρίσκονται σήμερα δύο ακόμα, ο Μίμης Ανδρουλάκης και η Θεοδώρα Τζάκρη, με τον πρώτο να ανεξαρτητοποιείται αμέσως μετά την ίδια ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου τον Νοέμβριο του 2012 και τη δεύτερη να διαγράφεται από την «πράσινη» ΚΟ μόλις προ ολίγων μηνών, τον Νοέμβριο του 2013, όταν υπερψήφισε την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Για πρώτη φορά βγαίνει μπροστά με απειλές για καταψήφιση νομοσχεδίου ο πρώην υπουργός Θάνος Μωραΐτης, που πάντως έχει πολλές φορές στο παρελθόν πιέσει για την βελτίωση προς την κατεύθυνση που ο ίδιος θεωρούσε σωστή νομοσχεδίων που θα έρχονταν στη Βουλή. Χθες, μετά τις έντονες διαφωνίες του για το γάλα, ο κ. Μωραΐτης βγήκε στο «αντάρτικο» και για το θέμα των ταξί, κατηγορώντας την κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Ανάπτυξης για «κυνήγι ψήφων». «Τα προσχήματα περί προαπαιτούμενων της τρόικας έχουν πλέον καταρρεύσει και γελοιοποιηθεί! Αντί να κάνουν αυτό που συμφέρει την χώρα και την κοινωνία…. «ζυγίζουν» κοινωνικές ομάδες και μετράνε «κεφάλια» – ψηφαλάκια! Αν αυτό δεν είναι η επιτομή του πελατειακού κράτους τι είναι…», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και αυτός μέσω των κοινωνικών δικτύων επιτέθηκε στον Κωστή Χατζηδάκη με ανάρτησή του: «Μεταρρυθμίσεις με τον Θύμιο να συμφωνεί…. δεν υπάρχουν. Τελικά από «μεταρρυθμιστές υπουργούς» πάμε καλά …από μεταρρυθμίσεις όμως;». Πρόκειται άλλωστε για έναν βουλευτή που επιχειρεί εσχάτως να εκφράσει το «μεταρρυθμιστικό ΠΑΣΟΚ», μη έχοντας διαφωνήσει ποτέ δημόσια στην ψήφιση κάποιου από τα νομοσχέδια των τελευταίων ετών και «απειλώντας» μόνο εσχάτως να καταψηφίσει, από την …αντίπερα όχθη όμως, αν η κυβέρνηση κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις και υποχωρήσει στις πιέσεις που δέχεται, με έμφαση τότε στο γάλα.

Μπροστά στις διαφοροποιήσεις για τις ρυθμίσεις που έρχονται και αφορούν στο γάλα βγαίνει και ο Νίκος Σηφουνάκης, απειλώντας να τις καταψηφίσει, έχοντας πάντως αρκετές φορές στο παρελθόν πιέσει για «διορθώσεις» (απειλώντας για παράδειγμα να καταψηφίσει τη ρύθμιση για τον φόρο ακινήτων και τους πληστηριασμούς τον Δεκέμβριο), αλλά μη φτάνοντας να καταψηφίσει ρυθμίσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους νυν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι λίγες οι φορές που απείχε από ψηφοφορίες ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, έχοντας διατυπώσει τις ενστάσεις του για μικρότερης πάντως σημασίας –όπως εκτιμήθηκε τότε- νομοσχέδια, απουσιάζοντας όμως τις περισσότερες φορές για λόγους υγείας. Εσχάτως πάντως καταψήφισε την τροπολογία που προβλέπει εξάμηνη παράταση για τον έλεγχο των πόθεν έσχες όλων των πολιτικών από το 1974 μέχρι σήμερα. Την διαφωνία του με τη ρύθμιση που ήθελε την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 18 αντί της 25ης Μαΐου, μαζί με τις ευρωεκλογές, είχε εκφράσει προ μηνός ο Γιώργος Ντόλιος, που όμως δεν πήγε τελικά «κόντρα στο ρεύμα», ενώ ουκ ολίγες φορές έχει εκφράσει δυσφορία για τα κυβερνητικά μέτρα ο Δημήτρης Κρεμαστινός, με τις περισσότερες πάντως εξ αυτών να συμπλέει τελικά με την κομματική γραμμή και τελευταία «παραφωνία» την απουσία του από την ψήφιση της προαναφερόμενης τροπολογίας για τον έλεγχο των πόθεν έσχες.

Keywords
ανεξαρτητοι ελληνες, θεοδωρα τζακρη, Αντζελα Γκερεκου, εκλογες, νικολοπουλος, ΠΑΣΟΚ, λοβερδος, αηδόνης, βενιζελος, νέα, ελλαδα, ψηφοφορία, συριζα, σαμαρας, βουλη, ταξι, χατζηδακης, σηφουνάκης, μαΐου, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, κακλαμανης, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, ποθεν εσχες βουλευτων, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, αλλαγη ωρας 2013, βουλευτες, το θεμα, ακινητα, δανεια, θεμα, ονοματα, αηδόνης, αξιζει, ανδρουλακης, αντζελα, βγαινει, βυρων, γαλα, γκερεκου, δυναμη, δοξα, εγχειρημα, ερχονται, ετων, ζωνη, ιδια, θεοδωρα, κυβερνηση, κομμα, λογο, μαΐου, μιμης, μιμης ανδρουλακης, μηνες, νευρα, νικη, νικητας, ομαδα, οδυσσεας, οχθη, παμε, πιθανοτητες, ποθεν εσχες, ρυθμισεις, ρυθμιση, συγκεκριμενα, σειρα, σηφουνάκης, φορα, χρηστος, ψηφοφορία, δημητρης, εμφαση, χωρα, υπουργειο, κωστας, κυριακη, μια φορα, μοιαζει, μπροστα, ομαδες, σημαια, θανος, υγειας
Τυχαία Θέματα