Οι θέσεις της ΔΗΜΑΡ για το φορολογικό

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Στην Αγίου Κωνσταντίνου έλαβαν χθες χώρα πολλές συσκέψεις και αποφασίστηκε «να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια» για αλλαγές στο φορολογικό, όπως τονίζουν κορυφαία στελέχη του κόμματος του Φώτη Κουβέλη.
Αν και στη ΔΗΜΑΡ αναγνωρίζουν ότι τυχόν μη στήριξη του φορολογικού θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στην απώλεια της δεδηλωμένης της κυβέρνησης (αφού το άθροισμα των βουλευτών της ΝΔ

και του ΠΑΣΟΚ είναι μόλις 150 συν τον ανεξάρτητο Ανδρέα Λοβέρδο), ο Φώτης Κουβέλης έχει δώσει εντολή στους «διαπραγματευτές» του κόμματος, Δημήτρη Χατζησωκράτη και Σάκη Παπαθανασίου να μην κάνουν βήμα πίσω, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των τέκνων, την φορολογική κλίμακα των εχόντων εισόδημα έως 26.000 ευρώ αλλά και για άλλες διατάξεις.
Μάλιστα, χθες, η ΔΗΜΑΡ, θέλοντας να καταστήσει σαφές ότι δεν υποχωρεί, έδωσε στη δημοσιότητα και τις θέσεις της για το φορολογικό, απαριθμώντας τα θετικά, αλλά και τα αρνητικά στοιχεία των προτάσεων Στουρνάρα-Μαυραγάνη.

Οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ

Σύμφωνα με το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, λοιπόν, στα θετικά της πρότασης του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνονται:

Α. Η νέα μηχανική υπολογισμού της φορολογικής επιβάρυνσης των μισθωτών και συνταξιούχων προκαλεί μετατόπιση του φορολογικού βάρους από τα χαμηλότερα προς τα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν αλλαγές ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης των οικογενειών με παιδιά.

Β. Παρά την τυπική κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, το πραγματικό αφορολόγητο αυξάνεται από €5.000 σε €9.000.

Για τους παραπάνω λόγους η Δημοκρατική Αριστερά αποδέχεται ως βάση συζήτησης την πρόταση που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνοντας ότι υπάρχουν αρκετά ζητήματα τα οποία οφείλουν να επανεξεταστούν.

Ως αρνητικά σημεία εντοπίζονται τα εξής:

Η πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών:

Α. Δεν περιλαμβάνει επαρκή μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Β. Χαρακτηρίζεται από πολυδιάσπαση του τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων (εισοδήματα από μισθωτή εργασία, από ενοίκια, από επιχειρηματική δραστηριότητα κ.ο.κ.). Αυτό αφενός δημιουργεί υψηλότερες επιβαρύνσεις για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα, αφετέρου ευνοεί σκανδαλωδώς τα πολύ μεγάλα εισοδήματα.

Γ. Προβλέπει επαχθή φορολογική αντιμετώπιση των ελεύθερων επαγγελματιών, κυρίως εκείνων που κατά το παρελθόν υπήρξαν συνεπείς και ειλικρινείς ως προς τη δήλωση των πραγματικών τους εισοδημάτων. Επίσης η αντιμετώπιση των επαγγελματιών ως Νομικά Πρόσωπα δημιουργεί δυνητικά προβλήματα ως προς την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

Δ. Δημιουργεί μεγάλες αδικίες ως προς την αντιμετώπιση των οικογενειών με παιδιά διότι δεν λαμβάνει υπόψη τον αριθμό των παιδιών στον υπολογισμό της φορολογικής επιβάρυνσης του νοικοκυριού.

Ε. Έχει ασθενή αναπτυξιακή διάσταση. Ειδικότερα, η αύξηση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων σε περιβάλλον βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης από 20% σε 26% αποτελεί συνταγή περαιτέρω ενίσχυσης της ύφεσης.

Ως προς τη διαδ

Keywords
Τυχαία Θέματα