Οι τράπεζες πήραν το όπλο τους

Τις ημέρες του 2007 θυμήθηκαν τα στελέχη των τραπεζών που βρέθηκαν στο Λονδίνο την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς από τα εκατοντάδες ραντεβού που πραγματοποίησαν με εκπροσώπους θεσμικών χαρτοφυλακίων διαπίστωσαν το μεγάλο ενδιαφέρον τους για μετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα.

Το μεγάλο δέλεαρ αποτελεί η προοπτική του να «γυρίσει» η χώρα σε ανάπτυξη τερματίζοντας μια βίαια πολυετή ύφεση. Το ΔΝΤ προβλέπει για την ελληνική οικονομία ύφεση το 2013, αύξηση

του ΑΕΠ κατά 0,6% το 2014, ενίσχυση κατά 2% το 2015 και επιτάχυνση της ανάπτυξης στο 3% το 2016.

Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι το 2013 θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης για την εγχώρια οικονομία τότε οι τράπεζες και οι μετοχές τους μπορούν να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος της ανάκαμψης και να τροφοδοτήσουν τον επόμενη ανοδικό κύκλο του ΧΑ. Μάλιστα τα στοιχεία του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο έδειξαν μεγάλη υποχώρηση της ύφεσης που σημαίνει ότι η εφετινή χρονιά μπορεί να είναι κατά πολύ καλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι τράπεζες θα βρεθούν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος και προβλέπουν ότι οι μετοχές του κλάδου θα αποτελέσουν το βασικό όχημα μέσω του οποίου ξένοι και έλληνες επενδυτές θα «παίξουν» το σενάρια της «Ελληνικής ανάκαμψης». «Οι τραπεζικές μετοχές», τονίζουν, «μπορούν να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος του ελληνικού success story».

Δεν είναι τυχαίο ότι λίγες εβδομάδες πριν ο επενδυτικός οίκος Exotix συστήνει «αγορά» ελληνικών τραπεζικών μετοχών υπογραμμίζοντας ότι από το 2015 και μετά ο κλάδος θα παρουσιάσει εκρηκτική αύξηση κερδών αποτελώντας έτσι το ιδανικό όχημα για τους επενδυτές που ενδιαφέρονται να «ποντάρουν» στο σενάριο της ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας.

Στελέχη τραπεζών δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους για την πορεία του κλάδου και της χώρας αν και κρατούν αποστάσεις από το χρηματιστηριακό ράλι καθώς θεωρούν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι αποτιμήσεις διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα. Πάντως τόσο η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς όσο και της Alpha Bank διαπραγματεύονται σε επίπεδα τιμών σημαντικά χαμηλότερα της λογιστικής τους αξίας. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έχει ενισχυθεί κατά 40%, της Alpha Bank κατά 46% και της Τράπεζας Πειραιώς κατά 58%.

Keywords
Τυχαία Θέματα