Οικονομία, ενέργεια στην ατζέντα Ομπάμα – Σαμαρά

08:02 8/8/2013 - Πηγή: Matrix24

Την Ελλάδα ως ισχυρό πολιτικό και ενεργειακό εταίρο των ΗΠΑ, ζητώντας παράλληλα τη συνδρομή της Ουάσιγκτον προκειμένου να εξασφαλισθεί η σταθερότητα της κυβέρνησης, αναμένεται να παίξει σε λίγες ώρες ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη συνάντησή του με τον Μπάρακ Ομπάμα.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να διαβεί το κατώφλι του Λευκού Οίκου λίγο πριν τις 15:00 μ.μ. ώρα ανατολικής ακτής, δηλαδή 22:00

το βράδυ Ελλάδος, αφού νωρίτερα θα έχει συνάντηση και με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Τζον Κέρι.

Το ζήτημα της οικονομίας εμφανίζεται πρώτο στην ατζέντα καθώς είναι γνωστή η αντίθεση της Ουάσιγκτον στην πολιτική σκληρής λιτότητας του Βερολίνου για την Ευρωζώνη, στάση που η Αθήνα θέλει να αξιοποιήσει, 6 εβδομάδες πριν τις γερμανικές εκλογές.

Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς επιδιώκει να εμπεδώσει την εικόνα της Ελλάδας ως νησίδας σταθερότητας και ασφάλειας σε ένα ασταθές περίγυρο (Τουρκία, Συρία, Αίγυπτος, Λιβύη) αλλά και να την τοποθετήσει στον ενεργειακό χάρτη μετά τη συμφωνία για τον αγωγό ΤΑΡ, την απόσυρση του ρωσικού ενδιαφέροντος για τη ΔΕΠΑ και τις ενδείξεις για κοιτάσματα αερίου και πετρελαίου στον ελληνικό χώρο. Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον που δοκιμάζει οδυνηρές εκπλήξεις σε Συρία και Τουρκία μοιάζει να επενδύει στο ενεργειακό και πολιτικό τρίγωνο ΕλλάδαςΚύπρου – Ισραήλ, εξέλιξη που θέλει να εκμεταλλευτεί το Μέγαρο Μαξίμου.

Στις 23:00 ώρα Ελλάδος είναι προγραμματισμένες οι κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών στο οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου και, προφανώς, η Αθήνα αναμένει δηλώσεις στήριξης από τον κ, Ομπάμα. Χθες το απόγευμα, ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τους επικεφαλής 20 επενδυτικών funds, που συνολικά διαχειρίζονται κεφάλαια που προσεγγίζουν τα 850 δισ. Ευρώ, μεταξύ των οποίων και τα Carlyle Group, Dow Chemicals, Maeva, Oakhill, Paulson, Perry Capita κ.α.

Keywords
Τυχαία Θέματα