ΟΛΑ «ΑΝΟΙΧΤΑ» ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

08:50 8/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Στη δεύτερη φάση της προσπάθειας συγκρότησης κυβέρνησης μπαίνουν σήμερα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Εντείνονται οι πιέσεις και οι ζυμώσεις στο παρασκήνιο, ενώ όλοι οι «παίκτες» ζυγίζουν όλα τα ενδεχόμενα, με αποτέλεσμα να είναι όλα ανοιχτά.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Αυτή τη στιγμή ουδείς μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα αν οι πρόωρες εκλογές ήρθαν πιο κοντά ή όχι, μετά το χθεσινό ναυάγιο της πρώτης διερευνητικής εντολής, που επεστράφη εντός 6 ωρών από τον Αντώνη Σαμαρά

στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ξεκινά η διαπραγμάτευση

Όπως όλα δείχνουν, αλλά και με βάση όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, ουδείς από τους βασικούς παίκτες της πολιτικής σκακιέρας έχει καταλήξει αν η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές. Ειδικά οι αρχηγοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κινούνται στη λογική «βλέποντας και κάνοντας», φαίνεται να έχουν αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την επόμενη μέρα και, ταυτόχρονα, τα πρώτα επιχειρήματα, αλλά και οι πρώτες «κόκκινες γραμμές» τίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο Αντώνης Σαμαράς, όπως διεφάνη χθες, μπορεί μάλλον να συζητήσει τα πάντα, εκτός του ενδεχομένου να μην είναι εκείνος ο πρωθυπουργός μιας ενδεχόμενης κυβέρνησης. Είτε αυτή είναι συνεργασίας, είτε «σωτηρίας», είτε «εθνικής ενότητας». Επίσης, με συγκεκριμένους χειρισμούς και επιχειρήματα («έκανα ό,τι ήταν δυνατόν για να συγκροτηθεί κυβέρνηση»), ο πρόεδρος της ΝΔ θα προσπαθήσει να μη χρεωθεί το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων, αν τελικά αυτό καταστεί αναπόφευκτο.

Σκληρό παιχνίδι Βενιζέλου

Την ίδια ώρα, μαξιμαλιστικά κινήθηκε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Αφού πρώτα επιχείρησε επίσης να αποσείσει την ευθύνη τυχόν ναυαγίου, υπενθυμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι τρίτο κόμμα και, άρα, δεν έχει τη βασική ευθύνη για τη συγκρότηση κυβέρνησης, αλλά την τρίτη κατά σειράν, στη συνέχεια έθεσε μια σειρά από όρους, πολλοί εκ των οποίων μάλλον αποτελούν «casus belli» για τον πρόεδρο της ΝΔ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έθεσε θέμα πρωθυπουργού, σκιαγραφώντας τον κατ’ αυτόν ιδανικό ως ένα πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής που θα μπορεί να εκφράζει την τάση της κοινωνίας για επαναδιαπραγμάτευση και τροποποίηση των όρων του Μνημονίου.

Παράλληλα, έβαλε τον πήχη σχετικά ψηλά για το σκοπό της κυβέρνησης, λέγοντας ότι πρέπει να μπορεί να πετύχει τα ίδια, αν όχι περισσότερα, απ’ αυτά που εξήγγειλε ο ίδιος προεκλογικά (διαπραγμάτευση για επίτευξη όρων Μνημονίου σε 3, αντί για 2, χρόνια, αποκατάσταση ρευστότητας στην αγορά, πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους κ.α.). Επίσης, εμφανίστηκε «χαλαρός» σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε μια τέτοια κυβέρνηση, μη θέλοντας να κατηγορηθεί για εξουσιολαγνεία. Τελευταίο, αλλά όχι ασήμαντο: ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε ως βασικό όρο να μετάσχουν στην κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, ως δεύτερο κόμμα, αλλά και η ΔΗΜΑΡ, ως άλλη μια φιλοευρωπαϊκή δύναμη. Έδειξε, λοιπόν ότι δεν είναι διατεθειμένος να μπει στο κάδρο μιας κυβέρνησης που θα παίρνει σκληρά και δυσάρεστα μέτρα, αν στο ίδιο κάδρο δεν υπάρχουν κι άλλα κόμματα,

Keywords
Τυχαία Θέματα