Όλο το σχέδιο νόμου – σκούπα για εργασιακά και ασφαλιστικό

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους ανασφάλιστους άνεργους, παράταση στην καταβολή της σύνταξης για χιλιάδες ανάπηρους που περιμένουν στην ουρά για επανεξέταση, ενεργοποίηση του συστήματος «Αριάδνη» και βαριές ποινές σε επίορκους δημοσίους υπαλλήλους που εμπλέκονται σε παρανομίες των ασφαλιστικών οργανισμών, προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας που παρουσιάζει σήμερα το matrix24.gr.

Με το σχέδιο νόμου παρατείνεται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2014 η ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων που έληξε στις 31/12/2012.

Μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο σκούπα του υπουργείου Εργασίας υπάρχουν διατάξεις

για την ποινική και αστική ευθύνη υπαλλήλων και διοικητικές κυρώσεις για παραβατικές και ζημιογόνες για το ασφαλιστικό σύστημα συμπεριφορές.

Παράλληλα, προβλέπεται η συνεργασία της Οικονομικής Αστυνομίας του ΣΕΠΕ και της ΕΥΠΕΑ.

Διευρύνονται μάλιστα η αρμοδιότητες της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας (ΥΠ.Ο.Α.) που πλέον, θα έχει ως αποστολή την πρόληψη, έρευνα και καταστολή οικονομικών εγκλημάτων και ιδίως αυτών που τελέστηκαν σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων του Δημοσίου και της εθνικής οικονομίας γενικότερα, ή εμφανίζουν τα χαρακτηριστικά του οργανωμένου εγκλήματος, με την έρευνα, πρόληψη και καταστολή της αδήλωτης και της ανασφάλιστης εργασίας ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν συνιστούν αξιόποινες πράξεις.

Στο σχέδιο νόμου θα προβλέπονται επίσης, κυρώσεις σε περιπτώσεις παράνομης απασχόλησης επιδοτούμενου ανέργου. Συγκεκριμένα, αν κατά τη διενέργεια ελέγχου από τους Επιθεωρητές του ΣΕΠΕ ή από οποιοδήποτε άλλο ελεγκτικό όργανο διαπιστώνεται, μετά από αμελλητί διαβίβαση του δελτίου ελέγχου τους στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ προς διασταύρωση, ότι κάποιος απασχολείται με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης σε εργοδότη, χωρίς ο τελευταίος να τον έχει δηλώσει νομίμως στις αρμόδιες αρχές, ενώ και από την ανωτέρω διασταύρωση προκύπτει ότι είναι επιδοτούμενος άνεργος επιβάλλονται στον εργοδότη, οι εξής διοικητικές κυρώσεις :

α. πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ για κάθε επιδοτούμενο άνεργο, ή

β. πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ για κάθε επιδοτούμενο άνεργο, όταν έχει προηγηθεί καταγγελία της σύμβασης εργασίας από τον ίδιο εργοδότη.

Με ρύθμιση γίνεται πλέον επίσημα, θεσμικός εταίρος ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ο οποίος θα συμμετέχει με εκπρόσωπό του και στο Δ.Σ. του ΟΑΕΔ.

Προβλέπονται επίσης, μέτρα για την αποτελεσματικότερη ένταξη – επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα:

1. Κάτοχοι άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, ασφαλισμένοι ή μη σε οικεία ασφαλιστικά ταμεία, που δεν ασκούν ελευθέριο ή άλλο επάγγελμα, μπορούν να εγγράφονται ως άνεργοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.

2. Η συμμετοχή των εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ ανέργων σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης δεν αποτελεί λόγο διαγραφής τους από τα ανωτέρω μητρώα, πλην όμως δεν υπολογίζεται κατά τη μέτρηση του χρόνου ανεργίας.

3. Στην περίπτωση εγγεγραμμένων ανέργων που έχουν τύχει τακτικής επιδότησης ανεργίας και που κατά τη διάρκεια αυτής της επιδότησης παρακολουθούν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, εφόσον η ημερήσια αποζημίωσή τους για την παρακολούθηση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης υπερβαίνει το ύψος του καταβαλλόμενου επιδόματος ανεργίας, οι ημέρες παρακολούθησης των ως άνω προγραμμάτων αφαιρούνται από το χρόνο της εγκριθείσας γιʼ αυτούς τακτικής επιδότησης ανεργίας.

Μεταξύ των θεμάτων που ρυθμίζονται αναφορικά με τον ΟΑΕΔ, προβλέπεται ότι θα λειτουργεί πλέον, ενιαίος Λογαριασμός για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών.

Καταργούνται 12 θέσεις ειδικών συνεργατών του υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Ειδικά για το θέμα της λειτουργίας των υγειονομικών επιτροπών αναπηρίας, προβλέπεται η συμμετοχή ιατρών του ΕΟΠΥΥ σε αυτές, ενώ παρατείνεται η χορήγηση της αναπηρικής σύνταξης.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η ότι στις περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας και εφόσον εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α. ιατρική κρίση, χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων, το δικαίωμα συνταξιοδότησής τους λόγω αναπηρίας παρατείνεται για ένα εξάμηνο, με το ίδιο ποσό που ελάμβαναν οι συνταξιούχοι πριν από τη λήξη του δικαιώματος, υπό την προϋπόθεση ότι για το δικαίωμα αυτό είχαν κριθεί από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή αναπηρίας, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

Εάν μετά την γνωμάτευση των υγειονομικών επιτροπών ΚΕ.Π.Α., κριθεί ότι αυτοί οι ασφαλισμένοι δεν φέρουν συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας ή φέρουν μικρότερο ποσοστό αναπηρίας, οι αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές αναζητούνται άτοκα, δια συμψηφισμού, με μηνιαία παρακράτηση 20% από τις τυχόν χορηγούμενες συνταξιοδοτικές παροχές, ενώ στην περίπτωση που δεν χορηγούνται παροχές, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε. Η ισχύς της διάταξης αυτής λήγει την 31.10.2013.

Με άλλη διάταξη, ακριβαίνει το εργόσημο μέσω της αύξησης του ασφαλίστρου από 20% σήμερα σε 30%.

Τέλος, ενεργοποιείται και το σύστημα «Αριάδνη» σύμφωνα με το οποίο θα δηλώνεται στα κατά τόπους ληξιαρχεία των δήμων όλες οι οικογενειακές μεταβολές που επέρχονται στους ασφαλισμένους αλλά και τους συνταξιούχους. Η δήλωση καθίσταται υποχρεωτική. Ταυτοχρόνως η άδεια ταφής συνταξιούχου εκδίδεται αφού προηγηθεί η δήλωση θανάτου στο ληξιαρχείο, προκειμένου στη συνέχεια να ενημερωθεί η ΗΔΙΚΑ και οι ασφαλιστικοί φορείς, ο ΟΑΕΔ και ο ΕΟΠΥΥ.

Δείτε αναλυτικά, όλο το σχέδιο νόμου εδώ.

Νομοσχέδιο by

Keywords
Τυχαία Θέματα