Χωρίς προβλήματα οι παρελάσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

«Σήμερα γιορτάζουμε μία μεγάλη επέτειο. Τιμάμε τους νεκρούς αυτής της μεγάλης μάχης του ελληνικού λαού εναντίον της χολέρας του φασισμού. Ήταν η πρώτη αντιφασιστική νίκη της Ευρώπης που αφύπνισε την Ευρώπη και η Ελλάδα ήταν προμαχούσα σε όλους τους αγώνες για την ελευθερία», δήλωσε ο Κάρολος Παπούλιας, μετά το τέλος της παρέλασης.

«Αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνά η σημερινή Ευρώπη. Ο ελληνικός λαός έδωσε τότε το αίμα του και σήμερα έδωσε ό,τι μπορούσε για να ξεπεραστεί η κρίση και αυτό πρέπει να εκτιμηθεί. Ο ελληνικός λαός

δεν μπορεί να δώσει κάτι περισσότερο», τόνισε, διαμηνύοντας μάλιστα προς τους εταίρους μας ότι «δεν θα υποκύψουμε σε εκβιασμούς».

«Ενότητα, ομοψυχία και αλληλεγγύη είναι το μήνυμα που στέλνει η σημερινή μέρα σε όλους τους Έλληνες» δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Να αφήσουμε στην άκρη τα μικρά και τα ασήμαντα. Να σταματήσουμε να μικραίνουμε τα μεγάλα και να μεγαλώνουμε τα μικρά» συνέχισε ο υπουργός, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει και αυτή τη δυσκολία, όπως πολλές άλλες στο παρελθόν.

Πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε τις προηγούμενες μέρες, με αφορμή την απόφαση του περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Απ.Τζιτζικώστα να προσκαλέσει εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής στην εξέδρα των επισήμων.

Το ζήτημα αυτό προκάλεσε αντιδράσεις από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα να μην παραστούν στην παρέλαση εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ.

Η αντιπαράθεση πήρε νέα τροπή μετά τις δηλώσεις Τζιτζικώστα για το ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να μην δώσει τελικά το «παρών» στην στρατιωτική παρέλαση ούτε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μπρα-ντε-φερ Γρέγου-Μπουτάρη

Την παρέλαση παρακολούθησε δίπλα –και όχι πάνω- από την εξέδρα των επισήμων ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Αντώνης Γρέγος. Μάλιστα δεν παρέλειψε να προκαλέσει δηλώνοντας ότι «αν θέλει να φύγει ο Μπουτάρης ας φύγει, η Χρυσή Αυγή είναι νόμιμο κόμμα , πρέπει να παρίσταται παντού», με αφορμή τις δηλώσεις Μπουτάρη ότι σκεφτόταν να μην παραστεί στην παρέλαση εξαιτίας της Χρυσής Αυγής.

«Ας έρθει πάνω στην εξέδρα να εφαρμόσει το νόμο» ήταν η πληρωμένη απάντηση του δήμαρχου Θεσσαλονίκης.

Η μαθητική παρέλαση στην Αθήνα

Ομαλά πραγματοποιήθηκε και η μαθητική παρέλαση για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου στην Αθήνα.

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας παρέλασαν για πρώτη φορά μόνο οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες από όλα τα σχολεία της Αθήνας. Στην παρέλαση συμμετείχαν, επίσης, αθλητές των Special Olympics και πρόσκοποι.

Της παρέλασης προηγήθηκε δοξολογία στο ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και το Ελληνικό Κοινοβούλιο ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Ιωάννης Δριβελέγκας. Παρόντες ήταν επίσης ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

«Η εποποιία του ’40 μας διδάσκει ότι οι Έλληνες κάτω και από τις πλέον αντίξοες συνθήκες μπορούμε να καταφέρουμε το ακατόρθωτο αρκεί να παραμείνουμε ενωμένοι και να έχουμε ομοψυχία. Σήμερα 73 χρόνια μετά χρειάζεται η ίδια ενότητα, η ίδια ομοψυχία για να ολοκληρώσουμε τη μεγάλη εθνική προσπάθεια και να βγούμε νικητές από τη βαθύτερη κρίση που γνώρισε η πατρίδα μας μετά τον πόλεμο. Γιατί πρέπει να παραδώσουμε στις νέες γενιές μια Ελλάδα μεταμνημονιακή, ανεξάρτητη, ισχυρή και ευημερούσα. Τους το οφείλουμε», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

«Για να μην επαναλάβει τα τραγικά λάθη του παρελθόντος ένας λαός πρέπει να γνωρίζει την Ιστορία του και εδώ τον πρώτο λόγο τον έχουν οι δάσκαλοι και τα σχολεία για να διδάξουν στα παιδιά τι σημαίνει βία, διχασμός, φασισμός και πόλεμος», υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

Στην εξέδρα των επισήμων βρέθηκαν και περίπου 80 μαθητές των δύο ομογενειακών ελληνικών σχολείων του Λονδίνου, οι οποίοι ταξίδεψαν στην Αθήνα για εκπαιδευτική εκδρομή.

Για τους υπόλοιπους θεατές η περιοχή γύρω από την πλατεία Συντάγματος ήταν αποκλεισμένη και μπορούσαν να παρακολουθήσουν την παρέλαση μόνο από την οδό Πανεπιστημίου από το ύψος της Βουκουρεστίου και μετά.

Την ίδια ώρα διοικητικοί υπάλληλοι του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μετσόβειου Πολυτεχνείου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια κατά της διαθεσιμότητας κρατώντας μαύρες σημαίες.

Επίσης, μέλη του ΚΚΕ διοργάνωσαν στον πεζόδρομο της Κοραή τη δική τους εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο, με ομιλίες και κατάθεση στεφάνων έξω από τα πρώην κρατητήρια της Γκεστάπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα