Ορκίζεται ο Ομπάμα

Ο όρκος θα δοθεί κοντά στο Καπιτόλιο σε μια ειδικά διαμορφωμένη σκηνή που έχει στηθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα, η οποία περιβάλλεται από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, για τη μεγαλύτερη γιορτή της δημοκρατίας, την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου. Η κορύφωση θα γίνει λίγο πριν το μεσημέρι ώρα Ουάσιγκτον (17:00 GMT), όταν ο Ομπάμα θα ανέβει στην πλατφόρμα κάτω από τον τεράστιο λευκό τρούλο του Καπιτολίου, για να αποδώσει τον προεδρικό όρκο.

«Εγώ, ο Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα, ορκίζομαι να εκτελέσω πιστά το αξίωμα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και, στο

μέγιστο δυνατό βαθμό, θα διαφυλάξω, θα προστατεύσω και θα υπερασπιστώ το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών», θα πει για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες ο αμερικανός πρόεδρος. Μετά την ορκωμοσία, ο Ομπάμα θα εκφωνήσει την εναρκτήρια ομιλία του, μια «άσκηση», την οποία μερικοί από τους προκατόχους του, έχουν περάσει, με πραγματικά ιστορικά κείμενα, όπως ο Τζον Κένεντι που στη δική του ορκωμοσία είχε πει: «Μην ρωτάτε τι μπορεί να κάνει η χώρα για σας, ρωτήστε τι μπορείτε να κάνετε εσείς για τη χώρα σας».

Η πρώτη τελετή, ιδιωτική ορκωμοσία του προέδρου, έγινε στη γαλάζια αίθουσα του Λευκού Οίκου την Κυριακή το μεσημέρι σε μια σεμνή άκρως ιδιωτική τελετή, την ακριβή ώρα και ημερομηνία που από το Σύνταγμα ορίζεται η έναρξη της προεδρικής θητείας. Η παράδοση όμως καλεί, αν η 20 Ιανουαρίου συμπίπτει με την Κυριακή, η δημόσια τελετή να αναβάλλεται για την επόμενη.

Φέτος, η 20ή Ιανουαρίου πέφτει Κυριακή και η τελετή μεταφέρεται την επομένη που είναι μια ημέρα αφιερωμένη στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Ο Μπαράκ Ομπάμα θα ορκιστεί ιδιωτικά στις 20 του μήνα από τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ουάσινγκτον ορκίστηκε στη Νέα Υόρκη το 1789. Όταν η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε στην Ουάσινγκτον, το 1800, οι περισσότεροι πρόεδροι ορκίζονταν στο Καπιτόλιο ή έξω από αυτό. Όμως το σημερινό σημείο, στη δυτική πλευρά του Καπιτολίου απέναντι στο μήκους δύο χιλιομέτρων Mall είναι πιο εντυπωσιακό και το επιλέγουν όλοι οι πρόεδροι από τον Ρίγκαν και μετά. Μια μεγάλη ξύλινη εξέδρα ετοιμάζεται εδώ και τρεις μήνες για να υποδεχτεί 1.600 αξιωματούχους, τα μέλη του Κογκρέσου, της κυβέρνησης, τους ανώτατους δικαστές και στρατιωτικούς, τους κυβερνήτες των πολιτειών και το διπλωματικό σώμα.

Το 2009, 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι συγκεντρώθηκαν από τα ξημερώματα στο Mall για να παρακολουθήσουν την ορκωμοσία. Η ομιλία του Ομπάμα διήρκεσε 20 λεπτά και η τελετή συνολικά μια ώρα. Φέτος, τον εθνικό ύμνο των Ηνωμένων Πολιτειών θα τραγουδήσει η Beyonce. Αμέσως μετά την τελετή, θα παρατεθεί δείπνο στο Καπιτόλιο για τους βουλευτές και γερουσιαστές, την κυβέρνηση, το Ανώτατο Δικαστήριο και τους προσκεκλημένους του προέδρου, ανάμεσά τους και οι πρώην πρόεδροι.

Η οικογένεια Ομπάμα θα κατευθυνθεί με λιμουζίνα στον Λευκό Οίκο, διασχίζοντας 2,7 χιλιόμετρα στην Λεωφόρο Πενσιλβάνια, τη μεγαλύτερη της Ουάσινγκτον. Το βράδυ ο πρόεδρος και η σύζυγός του Μισέλ θα παραβρεθούν σε δύο επίσημους χορούς, έναν για τους στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους και έναν άλλο, «ανοικτό» στο κοινό, στο συνεδριακό κέντρο της Ουάσινγκτον.

Keywords
Τυχαία Θέματα