ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΖΗΤΑΕΙ Η Ε.Ε.

Την άμεση άμεση απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων και τη πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, ζήτησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα το Ευρωκοινοβούλιο, με απόφασή του «απευθύνει έκκληση για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των κρατουμένων στην Ουκρανία που έχουν καταδικαστεί για πολιτικούς λόγους, ανάμεσά τους στελέχη της αντιπολίτευσης».

Στο ίδιο κείμενο οι  ευρωβουλευτές ζητούν από τις ουκρανικές αρχές να σεβαστούν το δικαίωμα όλων των πολιτικών κρατουμένων, «συμπεριλαμβανομένων της Τιμοσένκο, του Λουτσένκο και

του Ιβατσένκο, να έχουν την κατάλληλη ιατρική φροντίδα στο κατάλληλο νοσοκομείο, το δικαίωμα να επικοινωνούν με τους δικηγόρους τους χωρίς περιορισμούς και το δικαίωμα να δέχονται επισκέψεις συγγενικών ή άλλων προσώπων».

Υπενθυμίζεται ότι ο  Γιούρι Λουτσένκο και ο Βαλερί Ιβατσένκο έχουν διατελέσει αντίστοιχα υπουργός Εσωτερικών και υπουργός ‘Αμυνας στην κυβέρνηση της Τιμοσένκο.

Όσον αφορά στην Τιμοσένκο, η οποία έχει καταγγείλει  ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού στη φυλακή στην οποία κρατείται από τον Αύγουστο του 2011, το Ευρωκοινοβούλιο στην απόφασή του εκφράζει τη λύπη του για την καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Τιμοσένκο (έχει καταδικαστεί σε επταετή κάθειρξη για κατάχρηση εξουσίας και δικάζεται και για άλλα αδικήματα) και ζητεί από τις ουκρανικές αρχές τη συγκρότηση μιας «ανεξάρτητης και αμερόληπτης δικαστικής επιτροπής», που θα εγγυηθεί την ομαλή διεξαγωγή των δικών της Τιμοσένκο και των υπουργών της.

Οι πιέσεις που ασκούνται στην Ουκρανία είναι πολλές δεδομένου ότι η  Ουκρανία θα φιλοξενήσει μαζί με την Πολωνία το Euro-2012 του ποδοσφαίρου από τις 8 Ιουνίου ως την 1η Ιουλίου.

Μάλιστα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τους ευρωπαίους πολιτικούς που θα θελήσουν να παρακολουθήσουν από κοντά τους ποδοσφαιρικούς αγώνες είτε να δείξουν καθαρά ότι γνωρίζουν την πολιτική κατάσταση στη χώρα και να επιδιώξουν να συναντηθούν με πολιτικούς κρατουμένους είτε να παρακολουθήσουν τους αγώνες ως ιδιώτες και όχι ως πολιτικά πρόσωπα.

Keywords
Τυχαία Θέματα