Ουκρανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε σήμερα επί της αρχής το νομοσχέδιο με το οποίο επιβάλλονται κυρώσεις σε ρωσικές εταιρείες και μεμονωμένα πρόσωπα, μια ενέργεια που εγείρει ανησυχίες στην Ευρώπη για το κατά πόσο θα συνεχιστεί ομαλά ο εφοδιασμός της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ είπε ότι θα επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος 172 προσώπων από τη Ρωσία και άλλες χώρες, καθώς και εναντίον 65

ρωσικών εταιρειών, μεταξύ αυτών και της Gazprom, με την κατηγορία της "χρηματοδότησης της τρομοκρατίας".

Το Κίεβο προειδοποίησε την Δευτέρα ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες παροχής ενέργειας θα πρέπει να προχωρήσουν σε αναθεώρηση των συμβολαίων τους, εφόσον αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο, εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τις κυρώσεις σε βάρος του ενεργειακού κολοσσού Gazprom. Η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερο προμηθευτής φυσικού αερίου για την Ευρώπη και καλύπτει σχεδόν το ένα τρίτο της ζήτησης. Σχεδόν η μισή ποσότητα του φυσικού αερίου που προορίζεται για τους Ευρωπαίους πελάτες της Μόσχας περνά από αγωγούς που διασχίζουν την Ουκρανία. Για τον λόγο αυτό οι ευρωπαϊκές εταιρείες ανησυχούν ότι οι ουκρανικές κυρώσεις θα διαταράξουν την ομαλή παράδοση του φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η ουκρανική Naftogaz, που διαχειρίζεται το δίκτυο των αγωγών εντός της Ουκρανίας, άφησε να εννοηθεί ότι από τις κυρώσεις μπορεί να εξαιρεθούν ορισμένες εταιρείες, χωρίς να αναφερθεί ευθέως στην Gazprom. "Η βασική ιδέα είναι ότι η διαμετακόμιση θα μπορούσε να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα εάν το φυσικό αέριο αγοραζόταν στα ανατολικά σύνορά μας (με τη Ρωσία), από, για παράδειγμα, ευρωπαϊκές εταιρείες", είπε μια εκπρόσωπος της Naftogaz στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Τα ισχύοντα συμβόλαια αφορούν την παράδοση του ρωσικού φυσικού αερίου σε χώρες της ΕΕ μέσω της Ουκρανίας και για τον λόγο αυτό οι Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι ενδέχεται να απαιτηθεί η επαναδιαπραγμάτευση ή τροποποίηση των όρων των συμβολαίων αυτών. "Η πρόταση της Naftogaz να αγοράζουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες φυσικού αερίου το ρωσικό φυσικό αέριο στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, αντί να τους παραδίδεται περνώντας από την Ουκρανία, απαιτεί επαναδιαπραγμάτευση των όρων διαμετακόμισης", εξήγησε ο Επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ. "Αυτό δεν μπορεί να γίνει βραχυπρόθεσμα, είναι ένα ζήτημα που θα χρειαστεί να συζητηθεί σε μια τριμερή συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Ρωσική Ομοσπονδία κα ι την Ουκρανία", πρόσθεσε, αποκαλύπτοντας ότι οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν μια τέτοια συνάντηση στις αρχές του φθινοπώρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα