Πάμε σινεμά

07:55 1/5/2014 - Πηγή: Matrix24

The Amazing Spider-Man 2

Tου Μαρκ Γουέμπ. Διάρκεια:136'
Με τους Άντριου Γκάρφιλντ,Έμα Στόουν, Σεϊλίν Γούντλεϊ, Τζέιμι Φοξ, Μάρτιν Σιν, Πολ τζιαμάτι, Ντέιν Ντεχάαν, Σάλι Φιλντ, Μάρτον Τσόκας, Κρις Κούπερ, Φελίσιτι Τζόουνς

Όσοι έχουν παρακολουθήσει τον πιο σκυθρωπό έφηβο ανάμεσα σε όλους τους υπερήρωες της Marvel γνωρίζουν ότι η πιο σημαντική μάχη του Spider-Man διεξάγεται μέσα του. Πρόκειται για τη πάλη

ανάμεσα στις συνήθεις υποχρεώσεις του Peter Parker στον χρόνο που περνάει με την αγαπημένη του Gwen, και τις έκτακτες αρμοδιότητες του Spider-Man να προστατεύσει τους συμπολίτες του από τους κακούς που τους απειλούν. Στη νέα του ταινία αυτή η εσωτερική κόντρα του υπερήρωα έχει το τίμημά της.
Η ταινία παλεύει σκληρά να τους ευχαριστήσει όλους. Τους αναγνώστες του ομώνυμου κόμικ, του θεατές της πρώτης ταινίας και τις συμφωνίες του εμπορικού franchise. Αποτέλεσμα, οι δημιουργοί της παραγωγής δεν ήταν ποτέ σίγουροι τι ακριβώς ήθελαν από την ταινία, Έτσι έδωσαν βαρύτητα στο ρομάντζο και στην καθημερινότητα της ανθρώπινης πλευράς του ήρωα και πολύ λιγότερο στην δράση του ως υπερ- ήρωα. Κατά τα άλλα η ταινία διατηρεί το νεανικό στυλ της με τους περιπετειώδεις ελιγμούς ανάμεσα στους ουρανοξύστες,, διαθέτει την αναμενόμενη τεχνική τελειότητα και πλασάρει και την ανανεωμένη στολή του Spider-Man.

Κάτω από το δέρμα
Under the Skin
Tου Τζόναθαν Γκλέιζερ. Διάρκεια:108'
Με τους Σκάρλετ Γιόχανσον, Πολ Μπράνιγκαν, Αντόνια Κάμπελ Χιούζ, Τζέρεμι ΜακΟυίλιαμς, Λίνζι Τέιλορ Μακέι, Ντούγκι ΜακΚόνελ

Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μάικλ Φέιμπερ, η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας – αρπακτικού, η οποία περιδιαβαίνει τους απομονωμένους αυτοκινητόδρομους της Σκωτίας αναζητώντας ανυποψίαστους άνδρες για να τους «αποπλανήσει» και να τους εξαφανίζει μυστηριωδώς! Το εξωγήινο αυτό πλάσμα όμως, αρχίζει να δένεται συναισθηματικά με τους γήινους, κάτι το οποίο αναμένεται να τη φέρει σε σύγκρουση με το είδος της.

Υπνωτιστικά σκοτεινές και νωχελικά αργόσυρτες λήψεις για μια αντισυμβατική ταινία επιστημονικής φαντασίας που προσεγγίζει ένα πειραματικό ύφος αφήγησης του είδους. Με αινιγματική και ανεξιχνίαστη πλοκή η ταινία θέτει πολύ περισσότερα ερωτήματα από αυτά που απαντά. Πέρα από τη προβολή του προαιώνιου φόβου της ανθρώπινης φυλής για την συνάντησή της με την εξωγήινη ευφυΐα και τη πιθανή αγριότητα που τη περιμένει, η ταινία ανοίγει ένα ενδιαφέρον πλαίσιο συζήτησης και προβληματισμού για την επαφή με κάτι όμορφο, επικίνδυνο και , κυρίως ,ακατανόητο. Η ερμηνεία της Σκάρλετ Γιόχανσον με μαύρα μαλλιά και χλωμό δέρμα ως γυμνή Άλιεν είναι εξαιρετική και το φινάλε απροσδόκητο.

Να Κάθεσαι Και Να Κοιτάς
Standing Aside, Watching
του Γιώργου Σερβετά. Διάρκεια:90'
Με τους Μαρίνα Συμεού, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Νίκο Γεωργάκη, Γιώργο Καφετζόπουλο, Κωνσταντίνο Σιραδάκη, Γιώργο Ζιόβα

Ένα τρένο καταφτάνει στο σιδηροδρομικό σταθμό μιας μικρής πόλης. Αποβιβάζεται μόνο η Αντιγόνη, μια νέα κοπέλα γύρω στα 30 η οποία επιστρέφει στη γενέθλια πόλη της αναζητώντας μια απλή ζωή. Συναντιέται με την Ελένη, μια φίλη από τα παλιά, πιάνει δουλειά στο τοπικό φροντιστήριο αγγλικών, συνδέεται με τον Νίκο, ένα αγόρι νεότερο, όμορφο και ευχάριστα αφελές. Η σχέση της Ελένης με τον παντρεμένο Νώντα κάνει τα πράγματα δυσκολότερα κια πιο πολύπλοκα για όλους. Σύντομα ηρωίδα θα βρεθεί μπλεγμένη σε καταστάσεις που απαιτούν δράση, αλλά κρίνει ως πιο βολικό να προσαρμόσει τον κόσμο στα μέτρα της, από το να προσαρμοστεί η ίδια.
Φιλόδοξη προσπάθεια χαμηλού προϋπολογισμού με έντιμη σκηνοθετική ματιά. Αργός ρυθμός, μίζερα, μουντά τοπία, κλασική μουσική, άψογα καδραρίσματα, ρυθμός γουέστερν. Όλα αυτά με επίκεντρο τον επαρχιακό μικρόκοσμο ενός παρακμιακού περιβάλλοντος όπου υποβόσκουν η διαφθορά και η βία, ενώ κυριαρχούν οι προκαταλήψεις αλλά και η εκούσια αποδοχή της συνενοχής. Ο σκηνοθέτης διευρύνει την εστίαση του στα πολλά προβλήματα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας καθώς και στις επηρεασμένες από την κρίση ανθρώπινες σχέσεις. Ίσως να του λείπει η ταμπακιέρα, αλλά μεθοδικά περισυλλέγει τις συμβολικές μικρές εστίες φωτιάς που σιγοκαίνε για την έκρηξη της μεγάλης «πυρκαγιάς» του φινάλε.

Στιγμές στη ζωή ενός ήρωα
An Episode in The Life Of An Iron Picker
Του Ντάνις Τάνοβιτς. Διάρκεια:75'
Με τους Ναζίφ Μούτζικ, Σενάντα Αλιμάνοβιτς, Σέμσα Μούτζικ

Σε μια οικογένεια Ρομά της Βοσνίας, ο πατέρας Ναζίφ, μεταπουλά παλιοσίδερα από παλιά αυτοκίνητα. Η μητέρα Σενάντα, φροντίζει για το σπίτι και τις δυο μικρές τους κόρες. Μια μέρα νοιώθει ένα έντονο πόνο στην κοιλιά της. Στην κλινική της λένε ότι υπάρχει πρόβλημα με το παιδί που εγκυμονεί - «λένε ότι είναι νεκρό». Κινδυνεύει από σηψαιμία και πρέπει να χειρουργηθεί. Ο Σενάντα όμως, δεν έχει ασφάλιση. Ένας αγώνας δρόμου ξεκινά, καθώς η απελπισία του μεγαλώνει.
Λιτή προσέγγιση και ντοκιμαντερίστικη, σχεδόν, καταγραφή της δραματικής καθημερινότητα μιας τσιγγάνικης οικογένειας που ζει σε απόλυτη ένδεια, σ’ ένα χωριό στην σημερινή Βοσνία- Ερζεγοβίνη.
Η ταινία θέτει ερωτήματα και ανοίγει συζητήσεις για τον κοινωνικό ρατσισμό ενός απάνθρωπου συστήματος που γυρνάει την πλάτη στους μη προνομιούχους και συμπεριφέρεται με αδιαφορία απέναντι στο περιβάλλοντα φόβο των απεγνωσμένων και των κοινωνικά αποκλεισμένων. Ένα μικρό κομψοτέχνημα του νέου βαλκανικού κινηματογράφου με αληθοφανές φινάλε που χαρίζει μια νότα αισιόδοξης προοπτικής.

Goldfish
Του Θάνου Τσαβλή. Διάρκεια:93’
Με τους Θάνο Τσαβλή, Χρήστο Καρτέρη, Δημήτρη Μακαλιά, Φένη Μπένου, Μιχάλη Οικονόμου, Αργύρη Θανάσουλα, Βάσω Καβαλιεράτου, Λουκία Τζωρτζοπούλου

Σε ένα απροσδιόριστο μέλλον η Ελλάδα βρίσκεται εκτός ευρώ και οι απολυταρχικές τάσεις του πολιτεύματος επιτρέπουν σε κάθε πολίτη να γίνει κυνηγός επικηρυγμένων Ένας μοναχικός άντρας κρύβεται από το σκοτεινό παρελθόν του. Μια κοπέλα αναζητά τον μεγάλο έρωτα. Δυο κακότυχα αδέλφια αναλαμβάνουν να ξαναστήσουν την «επιχείρηση» του νεκρού πατέρα τους. Οι δρόμοι τους θα συναντηθούν με απρόσμενες εξελίξεις.
Ανεξάρτητη, χαμηλού προϋπολογισμού μαύρη κομεντί πακεταρισμένη μαζί μια αυθαίρετη σταχυολόγηση ιδεών και αναφορών σε ταινία δυστοπικής φαντασίας. Άνευρη, προχειροφτιαγμένη, αυτοαναφορική, με «χάρτινους» χαρακτήρες, πειραγμένη φωτογραφία και πολλές κλωτσοπατινάδες, η ταινία αδυνατεί να μετατρέψει σε μια αναρχοπόπ, αυτοσχέδια, εναλλακτική κινηματογραφική διασκέδαση τον ΄'άτεχνο” προσωπικό χαβαλέ του δημιουργού της, ο οποίος ακολουθεί τη μοναχική και εμμονική πορεία του στο ελληνικό σινεμά
2, 3, 4 & 5 Μαΐου 2014 σε ειδικές απογευματινές & μεταμεσονύχτιες προβολές στον κινηματογράφο ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ

Ένας σκίουρος σούπερ - ήρωας
The Nut Job
Του Πίτερ Λεπενιώτη

Κωμωδία κινουμένων σχεδίων με πρωταγωνιστή τον Σούρλι έναν σκανδαλιάρη σκίουρο που ζει στη πόλη του Όουκτάουν και ψάχνει απεγνωσμένα τροφή. Μέχρι τη στιγμή που βρίσκει ένα μαγαζί που πουλάει κάθε λογής καρύδια και αποφασίζει, μαζί με τον Μπάντι, έναν αρουραίο και τη παρέα τους, να στήσουν την απόλυτη ληστεία!
Αμερικανό - καναδό - νοτιοκορεάτικη παραγωγή με μουντά χρώματα , μπαγιάτικη ιστορία , συχνά κακοφτιαγμένο animation και επαναλαμβανόμενη πλοκή που εξαντλείται γρήγορα ώστε αδυνατεί να συντηρήσει το ενδιαφέρον των περισσότερων παιδιών.

Το Χαμένο Σήμα Της Δημοκρατίας

The Lost Signal Of Democracy
Του Γιώργου Αυγερόπουλου. Διάρκεια:65’

Ντοκιμαντέρ που αναλύει τους λόγους που οδήγησαν στον ξαφνικό θάνατο της δημόσιας ελληνικής ραδιοτηλεόρασης, που λειτουργούσε αδιάλειπτα τα τελευταία 75 χρόνια, και μάλιστα με τρόπο «αυταρχικό» και «αντιδημοκρατικό». Το κλείσιμο της ΕΡΤ ως σοκαριστική πολιτική πράξη που προκάλεσε σφοδρή διεθνή κατακραυγή απ’ όλο τον πλανήτη, διερευνάται από το ντοκιμαντέρ που ανοίγει παράλληλα τη συζήτηση για το σκοτεινό και αβέβαιο μέλλον των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών μέσων της Ευρώπης.

Keywords
Τυχαία Θέματα