Παπακωνσταντίνου: «Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη»

01:24 8/1/2013 - Πηγή: Matrix24

«Είναι πολύ βολικό», είπε, σημειώνοντας πως όλοι θέλουν, και ο ίδιος, να υπάρχει κυβέρνηση, αλλά δεν είναι διατεθειμένος να πάει ο ίδιος στην φυλακή για να συνεχίσει να υπάρχει κυβέρνηση. Στηλίτευσε δε το γεγονός ότι η …κάθαρση του πολιτικού συστήματος της χώρας, επιχειρείται να γίνει αποκλειστικά στο πρόσωπό του. Έκανε μάλιστα λόγο για ‘κατασκευή σίγουρης ιστορίας’ εκ μέρους της κυβέρνησης, για ‘πολιτική απαξίωση και πόλεμο’ εναντίον του και για ανάγκη να ερευνηθεί πλήρως η υπόθεση, για όσους αφορά…
Παραδεχόμενος ότι δεν έγιναν οι καλύτεροι δυνατοί χειρισμοί στην όλη υπόθεση, με αποτέλεσμα

τώρα να είναι ανοιχτός σε μία σειρά από υποψίες, υποστήριξε πως σήμερα θα έκανε μία σειρά από πράγματα διαφορετικά αφού «ποτέ δεν προστάτευσα τον εαυτό μου», όπως είπε. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, ο ίδιος θέλει να γίνει η προκαταρκτική εξέταση, ώστε να αποδειχθεί ότι δεν ήταν εκείνος που αλλοίωσε τη λίστα, αλλά και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν. Δήλωσε μάλιστα έτοιμος να κάνει οτιδήποτε προκειμένου να αποδείξει την αθωότητά του, έστω και αν δεν είναι εύκολο για τον ίδιο και την οικογένειά του. «Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να καθαρίσω το όνομά μου. Δεν έχω καμία σκέψη για την πολιτική αυτή τη στιγμή», είπε. Υποστήριξε πάντως ότι αυτό που τον ‘τρελαίνει’ είναι ότι αμφισβητείται η δική του ηθική στάση επί του θέματος, τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν είχε ποτέ ούτε λογαριασμούς στην Ελβετία ούτε offshore εταιρείες και πως βγήκε από την πολιτική σε χειρότερη θέση από όταν μπήκε, με μόνο ένα περιουσιακό στοιχείο, το σπίτι του, που και αυτό είναι προσημειωμένο.
Ως προς την ιστορία της υπόθεσης, ο κ.Παπακωνσταντίνου επανέλαβε τα περί παραλαβής της από τον πρέσβη Χαλαστάνη από το Παρίσι, τα 2000 αρχεία excel που περιείχε ως ‘φωτογραφία της στιγμής’ που ο κ.Φαλτσιάνι έκλεψε από την HSBC το 2007, τα περί παράδοσής του σε συνεργάτη του για να του κάνει εκτίμηση του συνολικού ποσού και των πιο σημαντικών ονομάτων –το όνομα του οποίου όπως είπε θα αποκαλύψει στη Βουλή- τα περί αντιγραφής του CD σε στικάκι από συνεργάτη του, τα περί αποστολής 20 ονομάτων στον Ι.Καπελέρη και κατόπιν παράδοσης ολόκληρης της λίστας στον Ι.Διώτη κ.ο.κ, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη ο ίδιος πάντως, καθώς «οι συνεργάτες μου έκαναν αυτό που τους έλεγε ο υπουργός».
Ερωτηθείς για το αν είχε ενημερωθεί σχετικά ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο κ.Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι είχε ενημερωθεί πριν έρθει η λίστα ότι θα ερχόταν και όταν ήρθε ότι θα δινόταν στο ΣΔΟΕ για έρευνα. Και στα δύο σημεία του είπε κατά δήλωσή του να προχωρήσει…
Όσο για την υπόθεση των τριών ονομάτων που ‘κατηγορείται’ ότι έβγαλε από τη λίστα, υποστήριξε ότι για πρώτη φορά συζήτησε την ύπαρξη λογαριασμών τον εξαδέλφων του μαζί τους στις 28 Δεκεμβρίου του 2012, καθώς δεν είχε δει τα ονόματα και δεν ήξερε ότι υπήρχαν στην λίστα. Υποστήριξε άλλωστε πως αν είχε κάνει ο ίδιος την αλλοίωση –πράγμα που επανειλημμένα αρνήθηκε- είχε πολλές ευκαιρίες να βγάλει από πάνω του το βάρος. Υποστήριξε άλλωστε ότι θα μπορούσε να είχε βγάλει ολόκληρη την λίστα στη δημοσιότητα για να γίνει ‘ήρωας’ ή να βγάλει περισσότερα ονόματα ώστε να μην είναι οφθαλμοφανής η ‘χονδροειδής’ αλλοίωση, όπως την χαρακτήρισε, ‘δείχνοντας’ άλλους ως υπεύθυνους.
Ως προς την ενημέρωση που είχε ο διάδοχός του Ευάγγελος Βενιζέλος πάντως, υποστήριξε ότι για το συγκεκριμένο ‘επιχειρησιακό ζήτημα’ την έλαβε από τον Ιωάννη Διώτη, ενώ περιστοιχιζόταν από τους δικούς του συνεργάτες που θα μπορούσαν να τον διαφωτίσουν για οτιδήποτε.

Keywords
Τυχαία Θέματα