Πέθανε η Μάργκαρετ Θάτσερ

14:57 8/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Η Μάργκαρετ Θάτσερ σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή για τη Βρετανία και τον κόσμο και το όνομά της έγινε συνώνυμο του νεοφιλελευθερισμού. Για τους φίλους και οπαδούς της ήταν η «σιδηρά κυρία», που κυβέρνησε με σθένος και πυγμή τη χώρα της. Για τους τους εχθρούς και αντίπαλούς της ήταν ο άνθρωπος που διέλυσε το κοινωνικό κράτος στη Βρετανία και άνοιξε την κερκόπορτα για την επικράτηση των πιο ακραίων και αντιδραστικών στοιχείων.

Η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1975 ως το 1990 και πρωθυπουργός της

χώρας από το 1979 ως το 1990.

Ήταν η πρώτη και μόνη ως σήμερα γυναίκα που κατέλαβε αυτές τις δύο θέσεις.

Γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1925 και μεγάλωσε στην πόλη Γκράνθαμ της κομητείας Λίνκολνσάιρ. Ο πατέρας της ήταν παντοπώλης και αναμιγνυόταν στην τοπική πολιτική ζωή, ενώ ήταν και ιερέας εκκλησίας Μεθοδιστών. Η οικογένειά της ανήκε στο Εργατικό Κόμμα.

Η ίδια εντάχθηκε στις τάξεις των Τόρις και κατέβηκε για πρώτη φορά στις εκλογές για πρώτη φορά το 1950. Εξελέγη για πρώτη φορά στη Βουλή το 1959. Το 1970 έγινε υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση Χιθ. έδωσε τα πρώτα δείγματα γραφής προωθώντας περικοπές δαπανών και κόβοντας την παροχή δωρεάν γάλακτος στους μαθητές ηλικίας 7 έως 11 ετών.

Το 1975, μετά την ήττα των Τόρις στις εκλογές, αναλαμβάνει την ηγεσία του κόμματος και το οδηγεί στη νίκη, το 1979.

Ως οπαδός της «σχολής του Σικάγου» του Μίλτον Φρίντμαν, ακολούθησε ακραία περιοριστική πολιτική και υλοποίησε πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Παράλληλα, κήρυξε τον πόλεμο στα συνδικάτα, ο οποίος κορυφώθηκε με την πολύμηνη απεργία των ανθρακωρύχων. Η απεργία διήρκεσε έναν ολόκληρο χρόνο και έληξε χωρίς να ικανοποιηθεί κανένα αίτημα τους.

Στην εξωτερική πολιτική, η Θάτσερ ενίσχυσε την «ειδική σχέση» της Βρετανίας με τις ΗΠΑ, διατηρώντας, εξάλλου, εξαιρετικές σχέσεις με τον τότε πρόεδρο της υπερδύναμης, Ρόναλντ Ρέιγκαν. Ακολούθησε σκληρή στάση στο ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας, διαφώνησε με την επιβολή κυρώσεων κατά του ρατσιστικού καθεστώτος (και εμπορικού εταίρου) της Νότιας Αφρικής και ήταν αρνητικά διακείμενη απέναντι στην ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και στην ΕΟΚ.

Το 1982 κατατρόπωσε στρατιωτικά την Αργεντινή, η οποία είχε εισβάλλει στα νησιά Φόκλαντ, ενισχύοντας το ηγετικό της προφίλ.

Η Θάτσερ δεν είχε εχθρούς μόνο στις τάξεις των Εργατικών και στην κοινωνία (είχε το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό δημοτικότητας στα μεταπολεμικά χρόνια), αλλά και στο ίδιο της το κόμμα. Η αμφισβήτηση από στελέχη των Συντηρητικών ξεκίνησε το 1989 και κορυφώθηκε το 1990, με αφορμή τη δημοσκοπική υπεροχή των Εργατικών.

Η Θάτσερ αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Τη διαδέχτηκε ο Τζον Μέιτζορ, ο οποίος οδήγησε τους Τόρις σε εκλογική νίκη. Η Θάτσερ θεωρούσε ότι την πρόδωσαν. Παρέμεινε στη Βουλή έως το 1992.

Keywords
Τυχαία Θέματα