Πίστωση χρόνου για τις απολύσεις ζητεί η κυβέρνηση

08:35 4/6/2013 - Πηγή: Matrix24

Να μεταθέσει για το Σεπτέμβριο την απόφαση για την απόλυση των πρώτων 2.000 εργαζομένων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα επιδιώκει η κυβέρνηση και το σχετικό αίτημα αναμένεται να υποβληθεί σε ανώτατο επίπεδο με την έλευση των επικεφαλής της τρόικας.

Παρά την προεργασία των Δ. Σταμάτη, Μ. Βολουδάκη, Δ. Βαρτζόπουλου κ.α. Είναι, μέχρι στιγμής, αδύνατη η εξασφάλιση των 2.000 απολύσεων ενώ η τρικομματική δεν μοιάζει ή δεν επιθυμεί να ανακοινώσει τώρα ποιος οργανισμός θα κλείσει ή θα συρρικνωθεί σημαντικά προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.

Το

Μαξίμου, συνεπώς, προσανατολίζεται να ζητήσει παράταση της σχετικής προθεσμίας, όχι όμως και αλλαγή των στόχων. Με άλλα λόγια, μπορεί να καθυστερήσουν αλλά οι 2.000 το φθινόπωρο και, συνολικά, 4.000 μέχρι τέλος του έτους υπάλληλοι θα απολυθούν σίγουρα.

Τα προβλήματα

Οι αρχικές κυβερνητικές προσπάθειες για κλείσιμο μικρών περιφερειακών οργανισμών, πχ διοικητικά συμβούλια βιβλιοθηκών, προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις τοπικών παραγόντων και βουλευτών ενώ, παράλληλα, δεν προσέφεραν και τον απαιτούμενο αριθμό υπαλλήλων προς αποχώρηση.

Παράλληλα, η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο ως προς τις μεγάλες προς συγχώνευση – κατάργηση ΔΕΚΟ καθώς οι μεν αμυντικές βιομηχανίες ΕΛΒΟΕΑΣΕΑΒ είτε έχουν περάσει στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ και συνεπώς – αργά ή γρήγορα – θα περάσουν με το προσωπικό τους στον ιδιωτικό τομέα είτε τα σενάρια συγχώνευσης τους απαιτούν πολύ χρόνο. Στο τραπέζι παραμένει και η ΕΡΤ, καθώς δεν έχουν αποσυρθεί οι σκέψεις για κατάργηση περιφερειακών σταθμών ή ολόκληρων διευθύνσεων (πχ Ραδιοτηλεόραση) μέσω των οποίων θα μπορούσαν να εξευρεθούν τουλάχιστον 500 άτομα προς απόλυση ή πρόωρη συνταξιοδότηση. Ωστόσο, για την υλοποίηση των σχεδίου απαιτείται η έγκριση των τριών πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου τις επόμενες ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προβλήματα καταγράφονται και στο κομμάτι της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων καθώς μέχρι τα τέλη Ιουνίου προβλέπεται ότι θα έχει συγκροτηθεί λίστα με 12.500 άτομα που θα τεθούν άμεσα σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Και σε αυτό τον άξονα, ωστόσο, η απόδοση υπολείπεται των στόχων και, συνεπώς, οι συναντήσεις της ηγεσίας του Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης αύριο με τα τεχνικά κλιμάκια και την επομένη εβδομάδα με τους επικεφαλής της τρόικας θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες.

Ως αποτέλεσμα, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται – τούτη την ώρα – σε αδυναμία να παράσχει στους εταίρους μας ένα αναλυτικό σχέδιο για την αποχώρηση 2.000 υπαλλήλων.

Με αυτά ως δεδομένα, ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να καταλήγει στην απόφαση να διεκδικήσει την μικρή παράταση της διαδικασίας και μένει να φανεί αν οι εκπρόσωποι των δανειστών θα κρίνουν στενά οικονομικά και βάσει των συμφωνιών ή περισσότερο πολιτικά δίνοντας στην Αθήνα μερικές ανάσες…

Keywords
Τυχαία Θέματα