Ποιοι εισηγούνται ανασχηματισμό στον Αντώνη Σαμαρά

Ο Σταύρος Καλαφάτης, στη Θεσσαλονίκη, είναι ο ένας σίγουρος που θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Αν πάλι, η Φώφη Γεννηματά επιμείνει στο σενάριο να διεκδικήσει μία έδρα στο ευρωκοινοβούλιο, αυτομάτως τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που αποχωρούν αυξάνονται σε δύο. Χωρίς να αποκλείεται πώς κάποιος ακόμα εκ των υπουργών – υφυπουργών θα μπει στον πειρασμό.

Μήπως αυτή είναι μία καλή αφορμή για ανασχηματισμό;

Αυτό μοιάζει να πιστεύει μερίδα πολιτικών στελεχών που εκτιμούν ότι ο Πρωθυπουργός θα

μπορούσε, τώρα, να καταφύγει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, δίνοντας της νέα πνοή. Παράλληλα, μία κυβερνητική αλλαγή τώρα θα απέτρεπε τη συνήθη ελληνική εικόνα, ακόμη και επί μνημονίου, των υπουργών που παρασυρμένοι από την προεκλογική περίοδο και, κυρίως, παραλυμένοι από το ενδεχόμενο μίας εκλογικής ήττας και μίας συνακόλουθης προσφυγής σε γενικές εκλογές, κατεβάζουν τα μολύβια και λειτουργούν στο… ρελαντί.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι με δεδομένο πώς κάθε θαύμα, άρα και ο ανασχηματισμός, κρατά τρείς ημέρες, η διατήρηση του «χαρτιού» αυτού για μετά τις ευρωεκλογές συνιστά δώρο – άδωρο και, συνεπώς, οι όποιες διορθωτικές κινήσεις θα πρέπει να γίνουν τώρα.

Στα αρνητικά αυτού του σεναρίου, ωστόσο, περιλαμβάνονται ότι, εκ των πραγμάτων, ουδείς εκ των μνημονιακών υπουργών μπορεί να μετακινηθεί, με πρώτο και καλύτερο τον Γιάννη Στουρνάρα, που έχει μπροστά του τη δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Βέβαια, δεν λείπουν και όσοι θεωρούν ότι οι αλλαγές θα μπορούσαν να λάβουν χώρα μετά τη συμφωνία με την τρόικα και το άτυπο Eurogroup στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου ή ακόμη και λίγο πιο πίσω, αρκεί βέβαια ο κ. Στουρνάρας να μην είναι στο υπουργικό συμβούλιο κατά τη διενέργεια των εκλογών στις 18 και 25 Μαΐου.

Ο κ. Σαμαράς ακούει τα σχετικά σενάρια, ωστόσο μοιάζει να έχει καταλήξει στη διατήρηση της δυνατότητας ανασχηματισμού για μετά τις εκλογές, ειδικά αν το αποτέλεσμα απαιτεί «απαντήσεις» από πλευράς Μαξίμου σε διάφορα επίπεδο.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, οι αλλαγές μπορούν – τότε – να είναι σαρωτικές και να περιλαμβάνουν και τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, πάντοτε με το αντεπιχείρημα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα απολέσει έναν αξιόπιστο συνομιλητή για τους ευρωπαίους, στην πλέον κρίσιμη καμπή για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.

Πάντως, σε αντίθεση με όσα λέγονται στα (παρα)πολιτικά γραφεία, ο Πρωθυπουργός δεν είναι γενικώς υποστηρικτής των συχνών αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, ειδικά από τη στιγμή που η όποια αλλαγή προϋποθέτει και μία μακρά συνεννόηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Άλλωστε, δεν αποκλείεται να είναι το ΠΑΣΟΚ που θα χρειαστεί lifting την επομένη των εκλογών… Ως αποτέλεσμα μοιάζει να προκρίνεται το σενάρια που θέλει αντικατάσταση του κ. Στ. Καλαφάτη, όταν ενεργοποιηθεί η παραίτησή του, από άλλο γαλάζιο στέλεχος και, αντιστοίχως, της κ. Γεννηματά από στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, εφόσον η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας αποφασίσει να κυνηγήσει την είσοδο στην ευρωβουλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα