Ποιους …αντάρτες φοβούνται σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Μπροστά της, άλλωστε, έχει διαδοχικά εμπόδια να υπερβεί, κάθε ένα εκ των οποίων μπορεί να προκαλέσει νέες αποσκιρτήσεις βουλευτών, κυρίως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ αλλά όχι μόνον. Ίσως για αυτό, ερωτηθείς σχετικά ο πρωθυπουργός να «έδειξε» και προς τους «παρόντες» την Κυριακή, συμπεραίνοντας πως ούτε εκείνοι θέλουν να πέσει η κυβέρνηση.

Ο φόρος ακινήτων, η απελευθέρωση των πλειστηριασμών α’ κατοικίας αλλά και ο προϋπολογισμός,

που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου, ειδικά αν περιέχει νέα μέτρα μπορούν να αποτελέσουν το πεδία στο οποίο θα δοκιμαστεί η κυβερνητική συνοχή. Δευτερεύον αλλά πάντοτε υπαρκτό ζήτημα αποτελεί και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, καθώς μόλις την περασμένη εβδομάδα 8 βουλευτές της ΝΔ (Γ. Καρασμάνης Γ. Ορφανός, Α. Δερμεντζόπουλος, Δ. Κυριαζίδης, Γ. Κωνσταντόπουλος, Κ. Τσιάρας, Τ. Κοψαχείλης, Θ. Λεονταρίδης), με επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, είχαν ζητήσει την επιστροφή στο καθεστώς του μειωμένου ΕΦΚ.

Το μεγαλύτερο, ωστόσο, αγκάθι για την κυβέρνηση είναι ο φόρος ακινήτων και, παράλληλα, το αίτημα της τρόικας για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών α’ κατοικίας που βαρύνεται με «κόκκινα» δάνεια. Το ΠΑΣΟΚ ζητά πλήρη αλλαγή στον τρόπο επιμερισμού του φόρου, με τα ίδια τα στελέχη που επισκέφθηκαν εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ τον υπουργό Οικονομικών, να μιλούν για ʽναυάγιοʼ στη συζήτησή τους, προβλέποντας πως στον βαθμό που θα κατατεθεί ως έχει, δεν θα ψηφιστεί από την «πράσινη» ΚΟ.

Από προχθές ακόμα και την ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και χθες σε συνέντευξή του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής δήλωσε ότι η ψήφος εμπιστοσύνης του στην κυβέρνηση δεν αποτελεί ʽλευκή επιταγήʼ, ούτε και εξουσιοδότηση να έρθει ο νόμος για τα ακίνητα ως έχει, ή να κατατεθεί νόμος για την άρση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Ειδικά για τον ενιαίο φόρο, υποστήριξε ότι «πρέπει να υπάρχει το περιουσιολόγιο για να φορολογηθεί ο καθένας βάσει των περιουσιακών του στοιχείων και όχι να πάμε σε κατά κεφαλήν φόρο». Μίλησε μάλιστα με νόημα και για άλλους βουλευτές που έχουν το ίδιο σκεπτικό…

Μόλις χθες, άλλωστε, ο Κώστας Σκανδαλίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διαφοροποιηθεί σε μία ενδεχόμενη λήψη νέων μέτρων, παραπέμποντας στην ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού, που θα αποδείξει την ειλικρίνεια ή μη στον κυβερνητικό λόγο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, βρίσκονται ουκ ολίγοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με τον Θάνο Μωραΐτη να θέτει υπό αμφισβήτηση την ικανότητα αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης με την τρόικα από τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά ακόμα και τον Γιάννη Κουτσούκο, που θεωρείται της επιρροής του Κώστα Σκανδαλίδη. Απρόβλεπτος τέλος, θεωρείται ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης που ουκ ολίγες φορές το τελευταίο διάστημα έχει διαφοροποιηθεί από τη γραμμή του κόμματός του, επιλέγοντας την αποχή από κρίσιμες ψηφοφορίες, ενώ λάβρος κατά του ενιαίου φόρου ακινήτων στη σημερινή του μορφή εμφανίζεται ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δριβελέγκας, που δύσκολα πάντως εκτιμάται ότι θα διαφοροποιηθεί από την όποια απόφαση του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, μόλις την περασμένη εβδομάδα την ίδια στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας κατέθετε την πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση, πέντε βουλευτές της ΝΔ, οι Αλέκος Κοντός, Γιώργος Καρασμάνης, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Κωνσταντίνος Τσιάρας και Θεόφιλος Λεονταρίδης, με επιστολή τους προς τον Γ. Στουρνάρα, εμφανίζονταν κάθετα αρνητικοί στη φορολόγηση των αγροτικών ακινήτων, προειδοποιώντας τον Υπουργό ότι «σπείρει ανέμους και θα θερίσει θύελλες».

Σαμαράς και Βενιζέλος επιδιώκουν να πείσουν τους βουλευτές τους να στηρίξουν την κυβέρνηση, ενώ η υπόθεση του φόρου ακινήτων έχει φύγει πια από τα χέρια του Γιάννη Στουρνάρα και έχει περάσει στην αρμοδιότητα του Μεγάρου Μαξίμου. Εκεί ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, Χρύσανθος Λαζαρίδης, και οι Φ.Σαχινίδης και Αν. Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξουν να συμβιβάσουν τα… ασυμβίβαστα.

Keywords
Τυχαία Θέματα