Πόλεμος για την αναβολή της άφιξης των «ευρω-εξεταστών»

15:06 6/1/2014 - Πηγή: Matrix24

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η απόφαση της κυβέρνησης να αναβληθεί η επίσκεψη των ευρωβουλευτών, που έχουν αναλάβει να διερευνήσουν τα λάθη της τρόικας στο ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, προκάλεσε την οξεία αντίδραση της Κουμουνδούρου.

Ο επικεφαλής της επιτροπής που έχει αναλάβει να ελέγξει την τρόικα και τη «διαφάνεια» των αποφάσεών της, ευρωβουλευτής Ότμαρ Κάρας, αλλά και ο επίσης ευρωβουλευτής Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ αναμένονταν στην Αθήνα

στις 8 και 9 Ιανουαρίου, ενώ στο πρόγραμμά τους περιλαμβανόταν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, αλλά και συζήτηση με τα μέλη των επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου, αλλά και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Ωστόσο, όπως πληροφορήθηκαν σήμερα τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, αλλά και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν να διεξαχθεί αργότερα η συνάντηση αυτή, λόγω του φορτωμένου προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με την ελληνική προεδρία.

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Η απόφαση αυτή προκάλεσε συναγερμό, αλλά και ενόχληση στην αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ επένδυε πολλά στην επίσκεψη των δύο «ευρω-εξεταστών» της τρόικας εκ μέρους της Ευρωβουλής. Έτσι, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης εξαπέλυσε πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης για την αναβολή της επίσκεψης των δύο μελών της επιτροπής «Troika Inquiry Report» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Πανικόβλητη η κυβέρνηση, με την αρωγή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Σούλτς, σπεύδει να αναβάλει την επίσκεψη της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που ερευνά τα πεπραγμένα της τρόικας, τρέμει μπροστά στο ενδεχόμενο μιας συζήτησης για τη σκοπιμότητα και τις επιπτώσεις του μνημονίου. Την κυριεύει ο φόβος μπροστά στο καταλογισμό και των δικών της ευθυνών από την υιοθέτηση ενός καταστροφικού προγράμματος, που βύθισε τη χώρα σε βαθιά ύφεση και γεννά καθημερινά φαινόμενα ανθρωπιστικής κρίσης», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Πάνος Σκουρλέτης, για να προσθέσει: «Αν ο κ. Σαμαράς μπορούσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, θα όφειλε να αξιοποιήσει την έρευνα της επιτροπής για να αναδείξει την καθολική αποτυχία του μνημονιακού προγράμματος, αλλά και την ανάγκη εγκατάλειψης των ακραίων αντικοινωνικών πολιτικών λιτότητας, κάνοντας ταυτόχρονα την αυτοκριτική του, γιατί τις υπηρέτησε σκορπώντας τη δυστυχία στη χώρα του». «Αντίθετα, ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να αποφύγει τη συζήτηση και ετοιμάζεται για την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από τη χώρα μας, διοργανώνοντας φιέστες για την αυτοπροβολή του, χωρίς την παραμικρή διάθεση πραγματικής αξιοποίησης της προεδρίας της χώρας μας», καταλήγει ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Οι άνθρωποι δεν είναι καλά»

Η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε σκληρή απάντηση από την κυβέρνηση, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου. «Κολλημένος με τις θεωρίες συνωμοσίας και τις απόπειρες δυσφήμισης της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά το νέο χρόνο όπως τελείωσε τον παλιό: με εξωφρενικούς και απίστευτους ισχυρισμούς», επισήμανε ο Σίμος Κεδίκογλου, για να καταλήξει ότι «αυτή τη φορά ξεπέρασε κάθε όριο» και πως «προφανώς οι άνθρωποι δεν είναι καλά».

Keywords
Τυχαία Θέματα