Πως καθιερώθηκε η ελληνική σημαία

Το 1822, ένα χρόνο μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας έγινε η πρώτη Εθνική Συνέλευση στην Επίδαυρο. Το «Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος» που προέκυψε από αυτή την συνέλευση, είναι ουσιαστικά το πρώτο ελληνικό σύνταγμα.

Στις παραγράφους Ρδ’ και Ρε’ υπάρχει η πρώτη απόφαση για τη μορφή της ελληνικής σημαίας. Εκεί αποφασίστηκαν τα χρώματα της (κυανό και λευκό) και ανατέθηκε στο Εκτελεστικό Σώμα να προσδιορίσει τη μορφή της.

Στις 15 Μαρτίου 1822 εκδόθηκε η απόφαση 540 του εκτελεστικού, υπογεγραμμένη από τον

πρόεδρο του, Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο,η οποία όριζε ότι:

α) των μεν κατά γην δυνάμεων η σημαία, σχήματος τετραγώνου, θα είχεν εμβαδόν κυανούν, το οποίο θα διηρείτο εις τέσσαρα ίσα τμήματα από άκρων έως άκρων του εμβαδού

β) η δε κατά θάλασσαν σημαία θα ήτο διττή’ μία διά τα πολεμικά και άλλη διά τα εμπορικά πλοία. Και της μεν διά τα πολεμικά πλοία το εμβαδόν θα διηρείτο ες εννέα οριζόντια παραλληλόγραμμα, παραμειβομένων εις αυτά των χρωμάτων λευκού και κυανού εις την άνω δε προς τα έσω γωνίαν τούτου του εμβαδού εσχηματίζετο τετράγωνον κυανόχρουν, διηρημένον εν τω μέσω δι’ ενός σταυρού λευκοχρόου. Της δε διά τα εμπορικά πλοία διωρισμένης το εμβαδό θα ήτο κυανούν’ εις την άνω προς τα έσω γωνίαν τούτου του εμβαδού εσχηματίζετο ωσαύτως τετράγωνον λευκόχρουν και διηρημένον εν τω μέσω δι’ ενός σταυρού κυανοχρόου.

Τι συμβολίζουν οι λωρίδες

Σύμφωνα με μια θεωρία οι λαμβάνοντες μέρος στον καθορισμό του εθνικού συμβόλου θέλησαν να αποφύγουν το κόκκινο και το πράσινο, χρώματα που συνδέονταν με την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Σύμφωνα με άλλη θεωρία, η επιλογή των χρωμάτων έγιναν για να συμβολίζει το γαλάζιο της θάλασσας του Αιγαίου και το λευκό των κυμάτων.

Η πιο διαδεδομένη θεωρία για το πλήθος των εννέα ίδιου πλάτους, οριζόντιων λωρίδων, είναι ότι συμβολίζουν τις συλλαβές της φράσης «ελευθερία ή θάνατος», οι πέντε κυανές λωρίδες τις συλλαβές της λέξης Ε-λευ-θε-ρί-α και οι τέσσερις λευκές ή θά-να-τος.

Keywords
Τυχαία Θέματα