Πως μια … υποβάθμιση μπορεί να φέρει πολλά δισ. ευρώ στην Αθήνα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ύφεση στο 4,5% για την ελληνική οικονομία το 2013, επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2014 και μείωση της ανεργίας από το 2015 προβλέπει η ετήσια έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική, την οποία θα καταθέσει στη Βουλή ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος.

Στην έκθεση ο διοικητής της ΤτΕ επισημαίνει ότι η κατάσταση πλέον έχει αρχίσει να αλλάζει προς το καλύτερο και

ότι η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την οικοδόμηση ενός ισχυρού και ανταγωνιστικού τραπεζικού συστήματος.
Σε ότι αφορά στις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας, ο κεντρικός τραπεζίτης εκτιμά ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί φέτος πέριξ του 4,5%, πρόβλεψη που ενσωματώνει και την αρνητική επίπτωση από την Κύπρο που εκτιμάται μεταξύ 0,3 και 0,4%.

Η ΤτΕ προβλέπει επάνοδο στην ανάκαμψη από το 2014.
Για τη φορολογία, η ΤτΕ προτείνει τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, αλλά και αποφυγή σε κάθε περίπτωση, λήψης πρόσθετων μέτρων.
Ειδικότερα, θεωρεί ότι άμεσος στόχος πρέπει να είναι η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, µε κεντρική επιδίωξη αυτό να εξασφαλίζει τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, έτσι ώστε σύντομα να υπάρξουν περιθώρια για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη φορολογουμένων, η οποία έχει αυξηθεί υπέρμετρα τα τελευταία χρόνια.

Από το εξωτερικό το καλό νέο …της προηγούμενης ημέρας ήταν η στροφή και του τελευταίου των «μοικανών» που πόνταρε στο Grexit. Της Citigroup. Η αμερικανική τράπεζα όχι μόνον εγκατέλειψε το σενάριο αυτό, αλλά σύστησε και αγορές ελληνικών ομολόγων.

Επειδή όμως πλέον για την Ελλάδα κάθε μέρα που περνά… και ένα θετικό νέο, σήμερα είναι μια… υποβάθμιση αυτή που θα κάνει πολλούς να χαμογελούν.

Η MSCI Inc. το σκέπτεται να προχωρήσει στην υποβάθμιση του χρηματιστηρίου (θα γίνουν γνωστές οι αποφάσεις στις 11 Ιουνίου) βασιζόμενη στην άποψη ότι το μέγεθος της αγοράς, δηλαδή η κεφαλαιοποίησή της και ο τζίρος, θυμίζει αναδυόμενη.

Αυτή η εικόνα φέρνει δυσκολία συμμετοχής ελληνικών μετοχών στους δείκτες των ανεπτυγμένων αγορών και κυρίως στον MSCI Global Standard.

Εφόσον το Χ.Α. υποβαθμισθεί από ανεπτυγμένη σε αναδυόμενη αγορά η μεγαλύτερη αλλαγή θα έγκειται στο γεγονός ότι ο νέος MSCI Greece θα έχει σημαντικά μεγαλύτερη βαρύτητα για τα Αμοιβαία Κεφάλαια που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές και ακολουθούν τους δείκτες MSCI. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η σταθμισμένη κεφαλαιοποίηση θα εκτιναχθεί στα 7 δισ. ευρώ από 1,8 δισ. σήμερα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η …υποβαθμισμένη Αθήνα θα γίνει ελκυστικότερη για τα ..λίγο πιο κερδοσκοπικά κεφάλαια και όχι τους ..συντηρητικούς παίχτες.

Ίσως είναι και ένας από τους λόγους που οι ξένοι αγοράζουν μετοχές γιατί ποντάρουν, μεταξύ άλλων, στο ότι η υποβάθμιση θα φέρει σε βάθος εξαμήνου σημαντικά υψηλότερες εισροές κεφαλαίων σε σύγκριση με τις εκροές από παθητικής διαχείρισης Αμοιβαία Κεφάλαια αναδυόμενων αγορών.

Keywords
Τυχαία Θέματα