Πότε ο Σόιμπλε είπε στον Στουρνάρα «Γιάννη ξέχνα το»

Στην πράξη, ο Έλληνας υπουργός κατηγορεί εμμέσως της Τρόικα για μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, ενώ μέσω των FT ζητά ρεαλιστικές απαιτήσεις από τους δανειστές.

Η ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο: «Η πλειοψηφία είναι πολύ μικρή. Οπότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», σημειώνει αναφερόμενος στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 βουλευτών. «Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν και πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν», τονίζει.

Ο κ. Στουρνάρας

εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτικός για το στιλ διαπραγματεύσεων της τρόικας, κατηγορώντας τα στελέχη της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ ότι υιοθετούν μαξιμαλιστική προσέγγιση όταν είναι στην Αθήνα, που τρομάζει τόσο τις αγορές, όσο και τις εγχώριες επιχειρήσεις, θέτοντας σε κίνδυνο την ευάλωτη οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

«Κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους εδώ, οι αγορές ήταν πολύ αδύναμες», σημειώνει ο υπουργός. «Μπορούσαμε να το παρατηρήσουμε ακόμη και στους τζίρους των καταστημάτων. Ο κόσμος νιώθει φόβο όποτε έρχεται η τρόικα. Αυτό πρέπει να αλλάξει».

Ο κ. Στουρνάρας αναγνώρισε ότι ο βαθμός συμμόρφωσης είναι ακόμα χαμηλός, αλλά επέμεινε πως πολλές από τις εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις μπορούν να γίνουν με διοικητικές πράξεις και όχι μέσω της Βουλής.

Η εφημερίδα επισημαίνει πως οι αξιωματούχοι της τρόικας ζητούν μετ επιτάσεως να αλλάξουν νόμους που απαιτούν την έγκριση της κυβέρνησης ώστε να επιτραπεί στις ιδιωτικές εταιρείες να κάνουν μαζικές απολύσεις. Ο κ. Στουρνάρας ξεκαθαρίζει πως εάν οδηγήσουμε ένα τέτοιο θέμα στη Βουλή, όταν η ανεργία είναι στο 27%, δεν θα περάσει. Είναι τόσο απλό».

Όσο για την αλλαγή των όρων της δανειακής σύμβασης, και παρότι, όπως επισημαίνει η εφημερίδα αξιωματούχοι όπως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος προειδοποιούν ότι η κυβέρνηση μπορεί να πέσει χωρίς μια σημαντική αλλαγή στους όρους αποπληρωμής των δανείων, ο υπουργός Οικονομικών παίρνει αποστάσεις.

Μάλιστα ανέφερε ότι αντιστάθηκε σε πιέσεις από την Κριστίν Λαγκάρντ, διευθύντρια του ΔΝΤ, και τον Πολ Τόμσεν, επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Αθήνα, να ζητήσει από τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, να δεχθούν «κούρεμα» των δανείων διάσωσης.

«Ο Πολ και η Λαγκάρντ είπαν ότι έπρεπε να σταθώ στο πλευρό τους», θυμάται. «Είπα: Ο.Κ., αν έρθω με την πλευρά σας, είναι κάτι που θα βοηθήσει πραγματικά την Ελλάδα, αλλά είναι και κάτι που αποκλείεται να γίνει. Ο Σόιμπλε μου είπε Γιάννη ξέχνα το. Οπότε αν κάτι δεν μπορεί να γίνει, τι μπορώ να κάνω;».

Keywords
Τυχαία Θέματα