Ψάχνουν μόνιμα μέτρα μισού δισ. ευρώ

Του Βαγγέλη Δουράκη

Μπορεί ο Γιάννης Στουρνάρας να δήλωνε ενόψει του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές πως « Ως ελληνική κυβέρνηση προσπαθούμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για τον ελληνικό λαό. Γι΄αυτό οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα κρατήσουν όσο πρέπει. Στο τέλος θα έχουμε συμφωνία», όμως ένας ακόμη μεγάλος «βραχνάς» προστέθηκε στην ατζέντα.

Και αυτό έγινε εμφανές

όταν λίγες ώρες μετά την απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών στους ένστολους, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έλαβε ένα e mail , με το οποίο οι δανειστές ζητούσαν ενημέρωση για το … νέο «καυτό» θέμα, τις επιπτώσεις, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπιστούν. Ο Γιάννης Στουρνάρας απάντησε ότι δεν έχει ακόμη σαφή εικόνα της απόφασης του ΣτΕ και συνεπώς δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει το κόστος της και τους τρόπους κάλυψής του.

Ξέρει όμως ότι έχει ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα στην επικείμενη διαπραγμάτευση και για αυτό στο ΓΛΚ ήδη αναζητούν μόνιμα μέτρα της τάξης τουλάχιστον των 500 εκατ. ευρώ, για να «καλυφθεί» η «τρύπα» που «ανοίγει» το 2014 και τα επόμενα χρόνια η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περικοπές των αποδοχών των ένστολων.

Καθώς περνούν οι ώρες, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ολοκληρώνει τους υπολογισμούς του κόστους της απόφασης του ΣτΕ και ταυτόχρονα συνειδητοποιεί ότι αυτό είναι τέτοιο που δεν μπορεί να καλυφθεί παρά μόνο με την αύξηση κάποιου φόρου ή/και την περικοπή μισθών και συντάξεων. Εύκολος τρόπος δεν υπάρχει.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, με την επιφύλαξη ότι δεν έχει καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ, υπολόγιζε το κόστος ως εξής:

- 320 εκατ. ευρώ το ποσό που πρέπει να επιστραφεί στους εν ενεργεία ένστολους για τις μειώσεις από την 1η Αυγούστου του 2012 έως την 31η Δεκεμβρίου του 2013. – 100 εκατ. ευρώ το ποσό που πρέπει να επιστραφεί στους απόστρατους, οι συντάξεις των οποίων ακολουθούν τις μισθολογικές μεταβολές των εν ενεργεία.

- 60 – 70 εκατ. ευρώ το ποσό που δεν καταβλήθηκε στο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, λόγω του παγώματος των προαγωγών.

- Άλλα 200 εκατ. ευρώ είναι οι επιστροφές που πρέπει να γίνουν στους δικαστικούς.

Έτσι, σε ετήσια βάση, η τρύπα που πρέπει να καλυφθεί με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.

Εάν μάλιστα προσφύγουν και δικαιωθούν όλα τα ειδικά μισθολόγια που υπέστησαν περικοπές με τον εν λόγω νόμο (κάτι πάντως που δεν προκύπτει από τις πληροφορίες για την απόφαση του ΣτΕ) τότε το κόστος μπορεί να ανέλθει σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα του 1 δισ ευρώ!

Keywords
Τυχαία Θέματα