Ρωσία:«Πρωταθλήτρια» στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Ωστόσο και η Γερμανία δεν πάει πίσω σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν προβεί διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Το ΕΔΑΔ δημοσίευσε την Πέμπτη την ετήσια έκθεσή του για το 2012. Από τις υποθέσεις που εκδικάστηκαν τη χρονιά που πέρασε προκύπτει ότι η Ρωσία προέβη στις περισσότερες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο τέτοιες δεν έλειψαν και από χώρες όπως η Γερμανία, η οποία καταδικάστηκε το 2012 σε 11 περιπτώσεις.
«Αρχικά δίνεται η εντύπωση ότι οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμβαίνουν αλλού, στην Αφρική, την Ασία ή τη Λατινική Αμερική» Ωστόσο, σημειώνονται και στη Γερμανία, δήλωσε στη Deutsche Welle ο Βόλφγκανγκ Γκλαντς, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στη Γερμανία. Όπως παρατηρεί, δεν έχουν μεν την ίδια βαρύτητα συγκριτικά με άλλες χώρες, ωστόσο αποτελούν σαφείς παραβιάσεις των όσων ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Σύμφωνα με τον Γκλαντς η Διεθνής Αμνηστία της Γερμανίας δέχεται πλήθος αναφορών από ανθρώπους που κακοποιήθηκαν σε αστυνομικά τμήματα.
«Έχουμε διαπιστώσει ότι αυτά τα περιστατικά δεν μπορούν να διαλευκανθούν, από τη μία επειδή δεν μπορούν να αναγνωριστούν οι φερόμενοι ως δράστες και από την άλλη επειδή δεν πραγματοποιούνται ανεξάρτητες έρευνες» επισημαίνει ο κ. Γκλαντς.
Η Διεθνής Αμνηστία ζητά να φέρουν όλοι οι αστυνομικοί σαφή διακριτικά στοιχεία της ταυτότητάς τους. Όπως εξηγεί ο Β. Γκλαντς, «δεν χρειάζεται να είναι ταμπελάκια με τα ονόματά τους. Σκεφτόμαστε και τους αστυνομικούς, οι οποίοι πρέπει να διατηρήσουν την ανωνυμία τους για να προστατευθούν από ενδεχόμενους κινδύνους». Πρέπει ωστόσο, συμπληρώνει, μέσω των διακριτικών στοιχείων να καθίσταται σαφής η ταυτότητα του εκάστοτε αστυνομικού σε ώρα υπηρεσίας.
Επίσης ο Γκλαντς αναφέρει ένα σοβαρό περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Πρόκειται για έναν έμπορο από το St. Augustin της Βόννης, ο οποίος είχε κατηγορηθεί από γείτονές του για συλλογή όπλων και ακροδεξιά ιδεολογία. Η αστυνομία, αντί ερευνών στο σπίτι του εμπόρου, ακολούθησε το αυτοκίνητό του στην εθνική οδό. «Ο άνδρας χτυπήθηκε τόσο σοβαρά, ώστε να είναι σήμερα ανίκανος να εργαστεί. Το κρατίδιο της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας κατέβαλε μεν αποζημίωση στο θύμα, ωστόσο δεν κατέστη τελικά δυνατόν να ταυτοποιηθεί ο δράστης της επίθεσης.
Επίσης ο Χιού Ουίλιαμσον, επικεφαλής του τμήματος της ανθρωπιστικής οργάνωσης Human Rights Watch για την Ευρώπη και την κεντρική Ασία, διακρίνει έλλειψη ευαισθησίας αναφορικά με ρατσιστικές επιθέσεις στη Γερμανία. Θεωρεί ότι οι αστυνομικές αρχές της χώρας δεν αντιμετωπίζουν με τη δέουσα προσοχή τις επιθέσεις εναντίον εθνικών μειονοτήτων. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι συχνά οι ίδιοι οι αστυνομικοί κάνουν τέτοιου είδους διακρίσεις, ελέγχοντας, για παράδειγμα, συχνότερα και αυστηρότερα αλλοδαπούς. Ο Χ. Ουίλιαμσον υποστηρίζει ότι «οι αστυνομικοί, αλλά και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι -ακόμη και δικαστές- χρειάζονται ειδική εκπαίδευση κατά των διακρίσεων.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το μεγάλο μυστικό που πήρε στον τάφο της!
- ΕΣΠΑ – Επιδότηση έως 32.000 ευρώ σε άνεργες γυναίκες!
- Μίλα, Καραμανλή…
- Για τα... μάτια της Έλλης, πάει περίπατο η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ
- Το τελευταίο αντίο στην Ειρήνη Κουμαριανού
- Πάνω από 60.000 ανάπηροι χωρίς σύνταξη
- ΤΕΛΙΚΟ: Κέρκυρα – Άρης 2-2
- Βίντεο: Δείτε πώς φτιάχνονται τα χωνάκια παγωτού!
- Λάρισα: Αστυνομικές δυνάμεις σταμάτησαν το κομβόι των τρακτέρ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Matrix24
- Τελευταία Νέα Matrix24
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Φρ. Ολάντ: "Στην πολυεθνική αφρικανική δύναμη επαφίεται να επιβληθεί τάξη στο βόρειο Μάλι"
- Κύπρος: Συζητά το υπουργείο Οικονομικών τη διεξαγωγή έρευνας αναφορικά με το «ξέπλυμα» χρήματος
- Τα 12 πράγματα που δεν ξέραμε για το ανθρώπινο σώμα
- Μοιρασιά για Κέρκυρα και Άρη
- Συνεδρίαση ... μισής ώρας στον Παναθηναϊκό
- Απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες ο Μιχάλης Ιατρόπουλος
- Σχέδιο για να μπουν μπροστά οι μηχανές της ανάπτυξης
- Επίσκεψη στο Κατάρ αρχίζει αύριο ο Έλληνας Πρωθυπουργός