Ρύθμιση – ανάσα για οφειλές στο ΙΚΑ

09:35 4/8/2013 - Πηγή: Matrix24

Νέα ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να αποπληρώσουν σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις τις τρέχουσες εισφορές που έχουν προς τα ασφαλιστικά ταμεία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013, προωθεί το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του ΙΚΑ.

Η νέα διάταξη θα δώσει μια τελευταία ευκαιρία σε όσους το επιθυμούν να ενταχθούν στην πρόσφατη ρύθμιση των 48 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που είχαν έως το τέλος του

2012, αλλά αδυνατούσαν να κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων, καθώς χρωστάνε εισφορές του τρέχοντος έτους. Η εγκύκλιος αναμένεται να εκδοθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε να μπορέσουν χιλιάδες ασφαλισμένοι να υπαχθούν και στην ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών, που επιτρέπει τη σταδιακή αποπληρωμή χρεών μέχρι τον Ιούνιο του 2017.

Μέχρι σήμερα προϋπόθεση για την υπαγωγή στη «Νέα Αρχή» -όπως ονομάσθηκε η ρύθμιση των 48 δόσεων- ήταν να καταβάλλονται ανελλιπώς από το νομικό πρόσωπο ή τον επιτηδευματία οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές από 1η Ιανουαρίου 2013 ή να έχουν καταβληθεί μέχρι την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση.

Η πρόβλεψη αυτή όμως, απέκλεισε χιλιάδες ασφαλισμένους που είτε είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία που δημιουργήθηκαν εντός του 2013 είτε δεν μπορούσαν μέχρι τις 30 Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία ενεργοποιήθηκε η ρύθμιση των 48 δόσεων, να πληρώσουν εφάπαξ τα χρωστούμενα.

Το υπουργείο Εργασίας προσδοκά ότι η νέα ρύθμιση για 12 δόσεις των οφειλών του πρώτου εξαμήνου του 2013 θα διευκολύνει επιχειρήσεις και επαγγελματίες να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, αυξάνοντας παράλληλα τα έσοδα των Ταμείων.

Το μέτρο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει από το ΙΚΑ, αλλά υπάρχει η πρόθεση να εφαρμοσθεί και για τους ασφαλισμένους άλλων Ταμείων, όπως ο ΟΑΕΕ, το ΕΤΕΑ και ο ΟΓΑ. Σημειώνεται πως η αναμενόμενη ρύθμιση των 12 μηνιαίων δόσεων θα αφορά μόνο τις οφειλές από εισφορές του πρώτου εξαμήνου του 2013 και όχι των επόμενων μηνών, οι οποίες θα πρέπει να καταβληθούν εφάπαξ από τους υπόχρεους.

Keywords
Τυχαία Θέματα