Σαν βγεις στο δρόμο για τη Νεμπράσκα

Νεμπράσκα (Nebraska)

Του Αλεξάντερ Πέιν. Διάρκεια: 121′. Με τους Μπρους Ντερν, Στέισι Κέιτς, Τζουν Σκουίμπ, Γουίλ Φόρτε, Μπομπ Όντενκερκ

Ο πατέρας πιστεύει ότι κέρδισε ένα εκατομμύριο δολάρια. Η γυναίκα του δεν ήξερε καν ότι ήθελε να γίνει πλούσιος. Ο γιος του δε μπορεί να τον πείσει ότι εξαπατήθηκε. Μαζί θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι για να διεκδικήσουν τα κέρδη. Σε ασπρόμαυρο φόντο, θα περάσουν μαζί από τέσσερις πολιτείες, σε μια ιστορία για την οικογενειακή ζωή στην καρδιά της Αμερικής. Πίσω από αυτό το επιφανειακό road movie

-διαμέσου των παγωμένων αυτοκινητόδρομων του Midwest- κρύβεται το γλυκόπικρο πορτρέτο μιας οικογένειας που μέσα από εντυπωσιακή ασπρόμαυρη κινηματογράφηση του διευθυντή φωτογραφίας Φαίδωνα Παπαμιχαήλ, ξεπερνά τις πινελιές ευαισθησίας και αγγίζει τα σύνορα της ποίησης.

Ο Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης πήρε το ρίσκο να γυρίσει την ταινία στη γεννέτηρά του τη Νεμπράσκα με ασπρόμαυρη οπτική, δίνοντας βάρος στις φυσικές ερμηνείες των ηθοποιών που υποδύονται αληθινούς χαρακτήρες και οι οποίοι απευθύνονται σε καθημερινούς ανθρώπους. Με αποτέλεσμα να χαρίσει στο κοινό ένα κομψοτέχνημα. Μια θαυμάσια καλογραμμένη ιστορία, χαμηλών τόνων, νοσταλγική, μελαγχολική, κομψή και αφοπλιστικά αστεία. Δίκαια προτάθηκε για 6 Όσκαρ.

Η Κλέφτρα Των Βιβλίων (The Book Thief)

Του Μπράιαν Πέρσιβαλ. Διάρκεια: 125′. Με τους Τζέφρι Ρας, Έμιλι Γουότσον, Σόφι Νελίς, Μπεν Σνέτζερ, Νίκο Λίρς

Η μικρή ορφανή Λίζελ, δίνεται για υιοθεσία σε ανάδοχη οικογένεια, στη Γερμανία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Με την υποστήριξη της νέας της οικογένειας και την προτροπή του Μαξ, ενός νεαρού Εβραίου πρόσφυγα που η οικογένειά κρύβει στο σπίτι της, το κορίτσι μαθαίνει σιγά-σιγά να διαβάζει. Η δύναμη των λέξεων και της φαντασίας γίνεται ο μοναδικός τρόπος διαφυγής της από την ταραχώδη περίοδο που επικρατεί.

Μια οπτική κατάδυση σε μια σκοτεινή εποχή της επαρχιακής Γερμανίας λίγο πριν τις αρχές και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου που τα περιέχει όλα. Τη των Νύχτα των Κρυστάλλων, το κάψιμο των βιβλίων, τη άνοδο του Ναζισμού, τις διώξεις των Εβραίων, τη κρυφή ζωή των διωγμένων, την απώλεια αγαπημένων προσώπων, τις ανατροπές της ζωής, τη δύναμη της ανθρωπιάς και της φιλίας, αλλά πάνω απ όλα την αστείρευτη γοητεία και την λυτρωτική αξία των βιβλίων. Την ιστορία αφηγείται η αλαζονική φωνή του θανάτου.

Αλλά, παρά το φόντο της ιστορίας, τη πρωτοτυπία της αφήγησης και το καλό καστ το αποτέλεσμα είναι συναισθηματικά γλυκερό και κάπως μελοδραματικά βαρετό με αρκετά κλισέ, μακριά από την υψηλή ποιότητα του βραβευμένου best-seller βιβλίου του Αυστραλού συγγραφέα Markus Zusak. Και δυο παρατηρήσεις. Πρώτον, καθ όλη τη εξιστόρηση των πέντε χρόνων τα παιδιά δεν μεγαλώνουν σπιθαμή. Και δεύτερον, οι συνομιλίες στα αγγλικά με γερμανικά προφορά είναι αστείες για μια ταινία ποιότητας.

Ender’s Game

Του ΓκάβινΧουντ. Διάρκεια:113′. Με τους Μπεν Κίνγκσλεϊ, Χάρισον Φορντ, Αμπιγκέιλ Μπρέσλιν, Άσα Μπάτερφιλντ, Χέιλι Στάινφελντ, Βαϊόλα Ντέιβις, Μόιζες Αρίας

Στο εγγύς μέλλον, μια εχθρική εξωγήινη φυλή επιτίθεται στη Γη και αντιμετωπίζεται προσωρινά χάρη στον ηρωισμό ενός μεγάλου ηγέτη που θεωρείται εξαφανισμένος. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των ανθρώπων για την επόμενη επίθεση, ένας συνταγματάρχης επιλέγει ένα ντροπαλό, αλλά χαρισματικό αγόρι για να ενταχθεί στην ελίτ που θα καθορίσει το μέλλον της Γης και θα σώσει το ανθρώπινο γένος. Ταινία επιστημονικής φαντασίας που προσεγγίζει μάλλον επιφανειακά το λογοτεχνικό κείμενο από το ομώνυμο μυθιστόρημα που έγραψε ο Orson Scott Card. Με εντυπωσιακά αλλά υπερβολικά ψηφιακά εφέ και ατελείωτες σκηνές μάχης η αργή εξέλιξη της πλοκής προσφέρει ανάμικτα μηνύματα, παράξενους συμβολισμούς και ακατάσχετη σύγχυση.

Τζακ Ράιαν: Η Πρώτη Αποστολή (Jack Ryan: Shadow Recruit)

Του Κένεθ Μπράνα. Διάρκεια:105′. Με τους Κρις Πάιν, Κίρα Νάιτλι, Κέβιν Κόστνερ, Κένεθ Μπράνα, Κολμ Φιόρε, Γκέμα Τσαν

Ο Τζακ Ράιαν, απόστρατος πεζοναύτης,ανακαλύπτει ότι ο ρωσικής καταγωγής συνεργάτης της εταιρείας όπου εργάζεται σχεδιάζει την οικονομική κατάρρευση των ΗΠΑ μέσω τρομοκρατικής επίθεσης, συνδυάζοντας τη διεθνή τρομοκρατία με τα ριψοκίνδυνα κόλπα στο παγκόσμιο χρηματιστήριο.

Μυστικά και ψέμματα, ίντριγκες και συνωμοσίες με παγκόσμιες επιπτώσεις αποτελούν το μοτίβο αυτού του prequel των περιπετειών του γνωστού θρυλικού και εμπορικού ήρωα των μυθιστορημάτων του Τομ Κλάνσι. Ταινία δράσης, στερεότυπη, τρομολαγνική και προβλέψιμη από το επίπεδο, κιόλας, των διαλόγων: «Δουλεύω για τη CIA», λέει ο Τζακ Ράιαν στην αρραβωνιαστικιά του. «Αχ, ευτυχώς, γιατί νόμιζα ότι με απατούσες», απαντά εκείνη.

Φρανκενστάιν (I, Frankenstein)

Του Στιούαρτ Μπίτι. Διάρκεια:93′. Με τους Άαρον Έκχαρτ, Ιβόν Στραχόβσκι, Μπιλ Νάι, Μιράντα Ότο, Τζέι Κόρτνι

Από τους δημιουργούς της επιτυχημένης σειράς ταινιών «Underworld» το συγκεκριμένο θρίλερ φαντασίας, που βασίζεται στο ομώνυμο επιτυχημένο κόμικ, τοποθετεί στο επίκεντρό του το «δημιούργημα» του Δρ. Φρανκενστάιν – 200 χρόνια μετά τη «γέννησή» του εξακολουθεί να υπάρχει έχοντας ήδη ξεφύγει από τη σχέση του με τον δημιουργό του. Όταν, οι συγκυρίες φέρουν το ανθρωπόμορφο «τέρας» Άνταμ στο πεδίο μιας μάχης ανάμεσα στο καλό και το κακό, και σε δυο συμμορίες δαιμόνων που τσακώνονται για να ανακαλύψουν το μυστικό της δικής του αθανασίας, τότε θα συνειδητοποιήσει ότι η μοίρα της ανθρωπότητας θα κριθεί από τη δική του αποφασιστικότητα. Γκόθικ χάος, παραφουσκωμένα ειδικά εφέ και κονσερβαρισμένοι διάλογοι για τον νέο σωματώδη δυστοπικό ήρωα- video game πλάσμα του Χόλιγουντ. Δύστυχη Μέρι Σέλλεϊ…

Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά

Της Ελίνα Ψύκου. Διάρκεια: 89′. Με τους Χρήστο Στέργιογλου, Μαρία Καλλιμάνη, Γιώργο Σουξέ, Θεοδώρα Τζήμου, Σύλλα Τζουμέρκα, Λένα Γιάκα, Βασίλη Δημητρούλια

Ο Αντώνης φτάνει σ’ ένα ξενοδοχείο κοντά στη θάλασσα. Είναι χειμώνας, το ξενοδοχείο είναι κλειστό και τριγυρνάει μόνος του, αφού μοιάζει να έχει όλο το χρόνο με το μέρος του. Ώσπου στην τηλεόραση ανακοινώνεται η εξαφάνιση του γνωστού δημοσιογράφου Αντώνη Παρασκευά. Απλοϊκή και κουραστική ιστορία εξαιτίας των αδυναμιών του σεναρίου η οποία, παρά την εξαιρετική ερμηνεία του Χρήστου Στέργιογλου, προσφέρει ένα μάλλον μέτριο κινηματογραφικό αποτέλεσμα.

Αθηνά, Εκ του Μηδενός (Athena Ex Nihilo)

Του Κώστα Γουζέλη. Διάρκεια: 52′. Σκηνοθεσία Φοίβου Κοντογιάννη

O αρχιτέκτονας Κώστας Γουζέλης παρουσιάζει με αυτό το ντοκιμαντέρ τη γέννηση της «Αθηνάς», ενός μοναδικού παραδοσιακού ελληνικού ιστιοπλοϊκού σκάφους, μιας Συμιακής σκάφης, ίσως του τελευταίου που φτιάχνεται στην Ελλάδα. Μέσα σε 52 λεπτά γεμάτα από ξύλο, θάλασσα, φως και μουσική παρακολουθούμε εκ του μηδενός μια δημιουργία καθώς και μια ιδιαίτερη στάση ως φιλοσοφίας ζωής.

Keywords
Τυχαία Θέματα