Σαράντα νεκροί σε συγκρούσεις στο αεροδρόμιο του Ντόνετσκ

Ο δήμαρχος Αλεξάντρ Λουκιαντσένκο δήλωσε προς δημοσιογράφους ότι μετρήθηκαν τα πτώματα 38 ανθρώπων που συμμετείχαν στις συγκρούσεις γύρω από το αεροδρόμιο. Δεν είναι σαφές πόσοι απ' αυτούς είναι αντάρτες, δήλωσε, προσθέτοντας πως σκοτώθηκαν επίσης δύο άμαχοι. Ο Ντίμα Γκάου, ένας αυτονομιστής μαχητής, δήλωσε προς το Reuters: «Έχουμε 29 ή 30 νεκρούς από την πλευρά μας, αλλά αυτό δεν είναι ακόμη ο τελικός απολογισμός».

Οι μάχες μαίνονταν από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας εντός του περιβόλου του διεθνούς αεροδρομίου του Ντονέτσκ.

Ο στρατός ανέπτυξε ελικόπτερα, μαχητικά αεροπλάνα και αλεξιπτωτιστές για να ανακτήσει τον έλεγχο του αεροδρομίου, το οποίο είναι στρατηγικής σημασίας για την πρόσβαση στην ανατολική Ουκρανία και οι αυτονομιστές το είχαν καταλάβει αναίμακτα τη νύκτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας απέρριψε σήμερα τη διεξαγωγή απ' ευθείας συνομιλιών με τη Ρωσία για τον τερματισμό της κρίσης στην Ουκρανία χωρίς δυτικούς μεσολαβητές, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ ανακοίνωσε πως οι ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις ανέκτησαν από τους ρωσόφωνους αυτονομιστές τον έλεγχο του αεροδρομίου του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία. «Οι αντίπαλοί μας έχουν υποστεί βαριές απώλειες, ενώ εμείς δεν υποστήκαμε καμιά», δήλωσε ο Αβάκοφ προσθέτοντας πως η στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των αυτονομιστών θα συνεχισθεί. Ο υπουργός δήλωσε ακόμη πως ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης των αυτονομιστών στο γειτονικό Λουγκάνσκ καταστράφηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής.

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε σήμερα τον άμεσο τερματισμό της ουκρανικής στρατιωτικής επιχείρησης κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στα ανατολικά της χώρας. Στα πρώτα σχόλιά του που μεταδίδονται σχετικά με την Ουκρανία μετά τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, ο Πούτιν συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, στον οποίο τόνισε ότι ο διάλογος ανάμεσα στο Κίεβο και στους εκπροσώπους των περιφερειών θα συμβάλλει στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Ο νεοεκλεγείς Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε χθες πως ελπίζει ότι θα μπορέσει να συνομιλήσει με το Ρώσο πρόεδρο και πως μια τέτοια συνάντηση μπορεί να οργανωθεί μέσα στον επόμενο μήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα