ΣΑΒΒΑΣ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Οι στόχοι της κυβέρνησης στη ναυτιλία

Η κρίση στην παγκόσμια ναυτιλία επηρεάζει σημαντικά τα οικονομικά μεγέθη της ελληνικής ναυτιλίας. Η συρρίκνωση των φορτίων, η πτώση των ναύλων, οι ακυρώσεις των παραγγελιών ναυπήγησης πλοίων, ο περιορισμός της χρηματοδότησης των ναυτιλιακών εταιρειών φέρνει νέα δεδομένα στη διαχείριση των εταιρειών. Στην Ελλάδα, η κρίση μείωσε σημαντικά

το ναυτιλιακό συνάλλαγμα καθώς και τις ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες. Έτσι η ανεργία χτυπά και τη ναυτιλία και τα ναυπηγεία. Μάλιστα το Νεώριο έκλεισε για «λίγες» ημέρες και θα ανοίξει και πάλι στις 24 Αυγούστου, λόγω έλλειψης εργασιών. Η κυβέρνηση, μετά την επανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας, επιχειρεί τώρα να δημιουργήσει προυποθέσεις ανάπτυξης στη ναυτιλίας. Έτσι, σχεδιάζει νέα στρατηγική σε τρία επίπεδα.

Το πρώτο επίπεδο είναι η προσέλκυση πλοίων στην ελληνική σημαία και η απασχόληση ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού ανθρώπων στη θάλασσα. Το δεύτερο επίπεδο είναι η ενεργοποίηση των δυνατοτήτων που έχει ο ναυπηγικός και επισκευαστικός τομέας, ενώ το τρίτο επίπεδο είναι η αξιοποίηση των λιμένων και των μαρινών.

Όσον αφορά στο θέμα της προσέλκυσης πλοίων στο εθνικό νηολόγιο και στην αύξηση των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, μέσω εγκατάστασης νέων ναυτιλιακών εταιρειών και γραφείων, ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης έχει βάλει στόχο απλοποποιήσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, τόσο για την εγγραφή πλοίων στην ελληνική σημαία, όσο και για την ίδρυση και εγκατάσταση ναυτιλιακών εταιρειών. Όπως επισημαίνει ο υπουργός Ναυτιλίας προωθείται «εκσυγχρονισμός και κατάλληλη υποστήριξη του νηολογίου με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής σημαίας και την προσέλκυση ναυτιλιακού συναλλάγματος», «η δημιουργία μιας ενιαίας ναυτιλιακής θυρίδας για την εξυπηρέτηση των χρηστών της ναυτιλίας, αλλά και την προσέλκυση μεγάλων εταιρειών διαχείρισης και ανάπτυξης εμπορικών στόλων, μέσω της εξάλειψης της γραφειοκρατίας και της αποτελεσματικής επί 24ώρου βάσεως παροχής υπηρεσιών” και “την προσέλκυση στην Ελλάδα – μέσω πλέγματος κινήτρων – εταιρειών παροχής βοηθητικών” προς τη ναυτιλία υπηρεσιών.» Είναι γεγονός ότι υπάρχουν μελέτες που επιβεβαιώνουν την υστέρηση της χώρας μας έναντι άλλων χωρών όπως είναι η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία, που έχουν δημιουργήσει ελκυστικές συνθήκες. Η εκτίμηση του υπουργού Κ. Μουσουρούλη είναι ότι «η δράση αυτή θα προσφέρει στην ελληνική ναυτιλία ανταγωνιστικότερες υπηρεσίες, θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στο εθνικό προϊόν και θα ενισχύσει την εθνική μας οικονομία».

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι σκληρή. Σύμφωνα με έρευνα της Petrofin SA, του Τεντ Πετρόπουλου, κατά την περσινή χρονιά μειώθηκαν οι ναυτιλιακές εταιρείες που δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα. Συνολικά 718 εταιρείες, λειτούργησαν πέρσι και ήταν κατά 44 λιγότερες σε σύγκριση με το 2011. Η μείωση είναι της τάξης του 5,77%. Οι εταιρείες πριν από το 2005 ήταν 690 και έφθασαν τις 762 το 2011 εξαιτίας της μεγάλης ανόδου της ναυλαγοράς.

Εντυπωσιακό και ίσως αναμε

Keywords
Τυχαία Θέματα