Σχέδιο της Τρόικας η νέα ρύθμιση οφειλών

Το αρχικό σχέδιο για τη νέα ρύθμιση εκπόνησαν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, εδώ και μήνες, την οποία παρέδωσαν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για περαιτέρω επεξεργασία.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του matrix24.gr, τα τεχνικά κλιμάκια σε συνεργασία με την διεύθυνση είσπραξης δημοσίων βάζουν τις τελευταίες πινελιές στη ρύθμιση που εκτός των άλλων θα προβλέπει και τη διαγραφή των ληξιπρόθεσμων οφειλών που δεν μπορούν να εισπραχθούν.

Σημειώνεται ότι η τρόικα

δεν ήταν σύμφωνη με τις προτάσεις της κυβέρνησης για ρύθμιση οφειλών διότι προέβλεπαν περισσότερες δόσεις για όλους ανεξάρτητα αν οι οφειλέτες μπορούσαν να πληρώσουν. Οι εισηγήσεις που είχαν υποβληθεί από όλες τις ηγεσίες του υπουργείου είχαν απορριφθεί στο σύνολο τους, με το σκεπτικό ότι οι ρυθμίσεις πρέπει να αφορούν μόνο όσους μπορούν να πληρώσουν.

Η η νέα ρύθμιση που είναι σχέδιο της τρόικας και το προσεχές διάστημα (τον Μάρτιο) θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση. Σημειώνεται ότι η ρύθμιση θα είναι απολύτως προσαρμοσμένη στο οικονομικό προφίλ του οφειλέτη, θα λαμβάνονται κριτήρια ανάλογα με αυτά που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για την αναδιάρθρωση των δανείων έτσι ώστε να διασφαλίζεται αφενός η δυνατότητα καταβολή των δόσεων με αυτά που μπορούν οι φορολογούμενοι να εισφέρουν, αφετέρου το συμφέρον του δημοσίου. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη (σ.σ. στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημεριινή) «Το σημερινό πλαίσιο για τη ρύθμιση των οφειλών είναι παρωχημένο. Μπορούμε να παραδειγματιστούμε από τις τράπεζες που προχωρούν σε ρυθμίσεις όταν οι δανειολήπτες αδυνατούν να πληρώσουν το ύψος κάποιας δόσης. Εμείς θα ζητήσουμε από τους φορολογούμενους να προτείνουν οι ίδιοι τι μπορούν να πληρώσουν. Πρέπει να μας αποδείξουν με στοιχεία την οικονομική τους κατάσταση ή προκειμένου για επιχειρήσεις τους ισολογισμούς τους και τις εκθέσεις των ελεγκτών ότι μπορούν να πληρώνουν. Με βάση αυτά τα στοιχεία θα κρίνεται κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Θα παρέχεται η ρύθμιση όχι με μηχανιστικά κριτήρια αλλά με κριτήρια ότι μπορεί ο υπόχρεος να πληρώσει».

Keywords
Τυχαία Θέματα