Σε δύο…ταμπλό «παίζει» ο Βενιζέλος

Σε δύο άξονες κινείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, και ως την ψήφιση των μέτρων στη Βουλή την Τετάρτη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Σε κυβερνητικό επίπεδο, το βάρος του ρίχνει στην προσπάθεια να μεταπεισθεί η Δημοκρατική Αριστερά και να υπερψηφίσει τελικά τα μέτρα προκειμένου να μη διαρραγεί το κυβερνητικό σχήμα, ενώ σε κομματικό επίπεδο συνεχίζει το

‘μασάζ’ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ επιχειρώντας να περιορίσει κατά το δυνατόν τις απώλειες.

«Θέλουμε τη ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση», είπε χθες σε δηλώσεις του αμέσως μετά την συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά, με πηγές της Ιπποκράτους να διαμηνύουν ότι πιθανότατα σήμερα ο κ.Βενιζέλος θα έχει και εκείνος –μετά τον πρωθυπουργό- συνάντηση με τον Φώτη Κουβέλη. Στην πραγματικότητα, το ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμεί την παραμονή της ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα σε περίπτωση που δεν ψηφίσει τα μέτρα, εκτιμώντας ότι δεν είναι δυνατόν να ‘προχωρούν μαζί στα εύκολα, αλλά χώρια στα δύσκολα’ και εξηγώντας ότι όπως το ΠΑΣΟΚ και εσχάτως η ΝΔ πληρώνουν το πολιτικό κόστος των επιλογών τους «για τη σωτηρία της χώρας», το ίδιο πρέπει να κάνει και η ΔΗΜΑΡ.

Την ίδια ώρα, την τακτική «μαστίγιο και καρότο» έχει επιλέξει απέναντι στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος, απειλώντας τους μεν με διαγραφή αν δεν εναρμονιστούν με την κομματική γραμμή, αλλά και συναντώντας τους ‘διαφωνούντες’ επί των μέτρων, έναν προς έναν, σε μία προσπάθεια να τους αλλάξει γνώμη. Ήδη το Σάββατο είχε συνάντηση με τον Κώστα Σκανδαλίδη, εκτιμώντας εκείνον ως τον «πιο σημαντικό κρίκο της αλυσίδας», καθώς στην Ιπποκράτους πιστεύουν πως αν άρει τις επιφυλάξεις του ο κ.Σκανδαλίδης θα συμπαρασύρει και άλλους μαζί του. Παρά τη «ζύμωση» πάντως, δεν κατάφερε να αποσπάσει τέτοια δέσμευση από τον πρώην υπουργό, που και εκείνος από την πλευρά του διοργανώνει επαφές (συνήθως μετά δείπνου) με βουλευτές και στελέχη του κόμματος. Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και με τον Μάρκο Μπόλαρη, με τον οποίο θα έχει –εκτός μεγάλου απροόπτου- σήμερα συνάντηση. Τέτοιες επαφές, θα έχει συνεχώς ως την Τετάρτη, σε μία προσπάθεια το ΠΑΣΟΚ να έχει τις λιγότερες πιθανές διαρροές στην ψήφιση των μέτρων.

Την ίδια στιγμή, θα εξακολουθήσει να συνδέει την ψήφισή τους και κατ’ επέκταση την πορεία ανάπτυξης της χώρας –που εκτιμά ότι θα ακολουθήσει- με εκείνη της ανασύστασης του ΠΑΣΟΚ. Με το βλέμμα στο συνέδριο του κόμματος που έχει ήδη προκηρυχθεί για τον Φεβρουάριο, θα επιχειρήσει την συσπείρωσή του, υποσχόμενος απολύτως δημοκρατικές διαδικασίες και επιχείρηση ανασυγκρότησης συνολικά της Κεντροαριστεράς, μέσα από την μετεξέλιξη του κόμματος στα πρότυπα εκείνων της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα