Σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα σε Αθήνα και Βερολίνο για τις μίζες στα εξοπλιστικά

20:49 5/1/2014 - Πηγή: Matrix24

Οι ανακριτές χαρακτηρίζουν μεν «ενδιαφέροντα» τα στοιχεία που προέκυψαν μετά τις απολογίες Κάντα, Ευσταθίου και Παπαχρήστου οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στις μίζες εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ήδη έχουν κατονομαστεί δεκάδες στρατιωτικοί, μέλη επιτροπών και πρόσωπα με σημαίνονται ρόλο στις επιλογές των εξοπλιστικών, αλλά οι δικαστικές αρχές εκτιμούν ότι τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους είναι πενιχρά σε σχέση με τον όγκο του μαύρου χρήματος που είχε διακινηθεί.

Το βάρος πέφτει πλέον

στις νέες απολογίες που θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες και σχετίζονται με πρόσωπα που έχουν κατονομάσει οι τρεις κατηγορούμενοι για την υπόθεση, ενώ ενδέχεται να διαπιστωθεί εμπλοκή και άλλων πολιτικών προσώπων.

Αντιδρούν οι Γερμανοί – Με πρόστιμα απειλούν οι Ελβετοί

Την ίδια ώρα που η δικαστική διερεύνηση στην Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, στη Γερμανία ξεκινά εσωτερική έρευνα σε μια από τις εμπλεκόμενες εταιρίες.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle την Παρασκευή η διοίκηση της Krauss-Maffei Wegmann (KMW) ανέθεσε τη σχετική έρευνα σε επιτροπή ανεξάρτητων ειδικών.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, η KMW φέρεται να δελέασε την Ελλάδα για την αγορά των τεθωρακισμένων Leopard 2 με αντάλλαγμα διαφιλονικούμενα αντισταθμιστικά οφέλη.

Η εφημερίδα του Μονάχου αναφέρει ότι οι νέες αμφιβόλου χαρακτήρα πρακτικές αφορούν στη συμφωνία πώλησης 170 τεθωρακισμένων οχημάτων τύπου Leopard 2 στην Ελλάδα, συνολικής αξίας 1,7 δισ. ευρώ.

Ως αντάλλαγμα για την αγορά των τεθωρακισμένων της, το 2003, η KMW συμφώνησε να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στη χώρα, προσελκύοντας παράλληλα νέους επενδυτές. Ο όγκος ανταποδοτικών οφελών ή των επενδύσεων φέρεται να ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη SZ, η συμφωνία για τα επίμαχα ανταποδοτικά οφέλη «έκλεισε» εν μέρει με τη συνδρομή του Έλληνα επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, ο οποίος εκπροσωπεί την KMW. Αυτό επιβεβαιώνεται από έγγραφα που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα του Μονάχου, η οποία εκτιμά ότι μέσω του Θωμά Λιακουνάκου ενδέχεται να διοχετεύθηκαν μίζες στην Ελλάδα.

Ο επιχειρηματίας φέρεται να δωροδόκησε με 600.000 ευρώ τον πρώην αναπληρωτή Διευθυντή Εξοπλισμών του υπουργείο Άμυνας, Αντώνιο Κάντα, όπως κατέθεσε ο τελευταίος στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές, κάτι που διαψεύδει, ωστόσο, ο Θωμάς Λιακουνάκος.

Τα ανταποδοτικά οφέλη που φέρεται να υποσχέθηκε στην Ελλάδα η KMW για την αγορά των Leopard 2 συμπεριλάμβαναν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της SZ, που αναπαράγει η Deutsche Welle, περισσότερες από 30 συνεργασίες σε πρότζεκτ με ελληνικές εταιρείες. Μεταξύ αυτών επρόκειτο για την παραγωγή οπλικών συστημάτων, την έρευνα και την κατασκευή εγκαταστάσεων παραγωγής.

Επίσης, η συμφωνία φέρεται να περιλάμβανε και τη διάθεση κεφαλαίων για τη βελτίωση των καταλυμάτων για τους έλληνες στρατιώτες. Η KMW υποσχέθηκε να δρομολογήσει αυτές τις συνεργασίες, που προέβλεπαν την ανάθεση έργων σε ελληνικές εταιρείες από εταιρείες του εξωτερικού.

Όπως διευκρινίζει το ρεπορτάζ, οι συμφωνίες αντισταθμιστικών οφελών διακρίνονται σε περισσότερες κατηγορίες: Η πρώτη αφορά σε καθαρές και νόμιμες διαδικασίες, όπως ήταν -σύμφωνα με την KMW- η περίπτωση των Leopard 2.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά καμουφλαρισμένες μίζες και πρότζεκτ που δίνουν την ευκαιρία σε πολιτικά πρόσωπα να ενισχύσουν το προφίλ τους, είτε συμβάλλοντας στην ολοκλήρωση της αγοράς εξοπλισμών είτε εκφράζοντας τις αμφιβολίες τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι από τη συμφωνία των Leopard 2 επωφελήθηκαν έλληνες πολιτικοί. Η ΚMW ισχυρίζεται ότι η πώληση των Leopard 2 έγινε μέσω «διαφανούς διαδικασίας ανάθεσης».

Ωστόσο, στο πλαίσιο παλαιότερης συμφωνίας για την πώληση τεθωρακισμένων Leopard 1, τόσο η KMW όσο και το προηγούμενο επιχειρηματικό σχήμα με την επωνυμία Krauss-Maffei φέρονται να συνεργάστηκαν με μία εταιρεία στη Λιβερία, πίσω από την οποία φέρεται να κρύβεται ο επιχειρηματίας Λιακουνάκος.

Οι ελβετικές αρχές, μάλιστα, προτίθενται να επιβάλλουν πρόστιμα έως 5 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα στις ελβετικές τράπεζες που εμπλέκονται σε διαχείριση λογαριασμών Ελλήνων κρατικών αξιωματούχων που κατηγορούνται για «μίζες» στα εξοπλιστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» και του Tagesanzeiger της Ζυρίχης η Ομοσπονδιακή εισαγγελία της Ελβετίας έχει μπλοκάρει συνολικά λογαριασμούς ύψους 10 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που ανήκουν σε τρία από τα κεντρικά πρόσωπα του συμπλέγματος των εξοπλιστικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα