Σε εξέλιξη η δημόσια πρόταση της Εθνικής

Μέχρι την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου θα πρέπει να αποφασίσουν οι μέτοχοι της Eurobank αν θα αποδεχθούν ή όχι την δημόσια πρότασης της Εθνικής Τράπεζας. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που κατατέθηκε πριν από λίγο στο Χρηματιστήριο Αθηνών η περίοδος αποδοχής της πρότασης ξεκινά σήμερα και θα έχει διάρκεια 5 εβδομάδες. Η σχετική προθεσμία εκπνέει την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου

ωστόσο η διοίκηση της ΕΤΕ έχει το δικαίωμα εφόσον το κρίνει σκόπιμο να επεκτείνει την περίοδο αποδοχής κατά 2 εβδομάδες.

Ωστόσο η επιτυχία της δημόσιας πρότασης πρέπει να θεωρείται εξασφαλισμένη καθώς ήδη μέτοχοι που κατέχουν το 44,5% της Eurobank έχουν αποδεχθεί την πρόταση. Αναλυτές, επισημαίνουν το μεγάλο discount με το οποίο διαπραγματεύεται η μετοχή της Eurobank και εκτιμούν ότι η αποδοχή στην πρόταση θα είναι καθολική.

Η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Εθνικής, που θα προκύψουν από την ανταλλαγή, θα ξεκινήσει στις 27 Φεβρουαρίου. Η δημόσια πρόταση της Εθνικής προβλέπει σχέση ανταλλαγής 58 μετοχές Εθνικής για κάθε 100 μετοχές Eurobank, ενώ υπενθυμίζεται ότι μέτοχοι που κατέχουν το 43,6% των δικαιωμάτων ψήφου της Eurobank έχουν δεσμευτεί να διαθέσουν τις μετοχές τους.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της δημόσιας πρότασης ο «νέος» όμιλος ΕΤΕ, θα έχει συνολικό ενεργητικό €174,2 δισ. δάνεια και απαιτήσεις κατά πελατών €113,0 δισ. και καταθέσεις €84,6 δια. Επιπλέον, θα επωφεληθεί από ένα ισχυρό δίκτυο σε όλη την Ελλάδα καθώς και από τη βελτιωμένη παρουσία στη Ν.Α. Ευρώπη με ισχυρή παρουσία σε βασικές γειτονικές αγορές, όπως η Τουρκία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Σερβία. Αντίστοιχα, οι πελάτες θα επωφεληθούν από τις ενισχυμένες δυνατότητες του διευρυμένου ομίλου ΕΤΕ που θα συνδυάζει τις ανταγωνιστικές δυνατότητες της κάθε τράπεζας, συμπεριλαμβάνοντας μια ευρύτερη προσφορά προϊόντων, βελτιωμένες δυνατότητες δανειοδότησης και επομένως αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση.

Εκτιμάται ότι η συγχώνευση θα επιτρέψει την επίτευξη συνεργείων της τάξης των €570-630 εκατ. ετησίως, από το τέλος του 2015, οι οποίες θα προκύψουν από:

• Το συνδυασμό του εγχώριου και περιφερειακού δικτύου των δύο τραπεζών,

• Την ενοποίηση υποδομών, συστημάτων και κεντρικών εργασιών,

• Τη μείωση γενικών και διαχειριστικών εξόδων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό,

• Τη βελτιστοποίηση της συλλογής καταθέσεων και της χρηματοδοτικής στρατηγικής του ενιαίου ομίλου, και

• Την αύξηση του ποσοστού συναλλαγών με τους υπάρχοντες πελάτες μέσω της διευρυμένης γκάμας προϊόντων και της χρηματοοικονομικής ευρωστίας του ενιαίου ομίλου,

• Την εκλογίκευση του κόστους άντλησης κεφαλαίων.

Σημειώνεται στα βασικά μέτρα από τα οποία θα προκύψουν οι συνέργειες περιλαμβάνεται το κλείσιμο του 20% των καταστημάτων του νέου ομίλου στην Ελλάδα και στα 95 εκατ. ευρώ οι ετήσιες συνέργειες στη ΝΑ Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα