Σε καθεστώς … χρεοκοπίας, με φόντο την επαναγορά

Του Βαγγέλη Δουράκη

Στην κατηγορία «Selective Default», δηλαδή σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας υποβάθμισε την Ελλάδα ο οίκος Standard & Poor΄s.

Η υποβάθμιση θεωρείται πάντως κίνηση ρουτίνας, καθώς όπως εξηγούν άνθρωποι της αγοράς, κάθε φορά που μία χώρα ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μία ανταλλαγή ή μια επαναγορά χρέους, ένας οίκος αξιολόγησης -στην προκειμένη περίπτωση

η S&P- αλλάζει την αξιολόγηση σε SD.

Η  S&P μάλιστα έχει ακολουθήσει ξανά την ίδια τακτική στο παρελθόν: είχε υποβαθμίσει την Ελλάδα σε SD το Φεβρουάριο πριν ξεκινήσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους (PSI). Η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε ξένο και σε τοπικό νόμισμα υποβαθμίστηκαν σε «selective default» από «CCC» προηγουμένως.

Στην σκιά της υποβάθμισης και με την διαδικασία επαναγοράς ομολόγων να μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία ο Γιάννης Στουρνάρας και οι τραπεζίτες θα έχουν ραντεβού εκ νέου, ενώ τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, όπου και θα δοθεί και τυπικά το πράσινο φως για τη συμμετοχή των πιστωτικών ομίλων στην επαναγορά.

Στη σημερινή συνάντηση ΥΠΟΙΚ –Τραπεζών, η οποία θα έχει τυπικό χαρακτήρα όσον αφορά τη συμμετοχή των τραπεζών, οι διοικήσεις τους  αναμένεται να θέσουν ξανά το ζήτημα της απαλλαγής τους από τις ποινικές ευθύνες, ένα ζήτημα που θεωρείται μείζονος σημασίας.

Το δεύτερο θέμα που διαπραγματεύονται οι τράπεζες είναι η συμμετοχή τους στη διαδικασία στο υψηλότερο επίπεδο τιμής που μπορούν να επιτύχουν. Με άλλα λόγια, οι τράπεζες θέλουν να περιμένουν πρώτα τη συμμετοχή των υπολοίπων και να λειτουργήσουν ως… οπισθοφυλακή, αυξάνοντας τις πιθανότητες μείωσης του ύψους των ομολόγων που θα κληθούν να ανταλλάξουν. Έτσι εκτιμάται ότι θα περιοριστεί σε σχετικά ικανοποιητικό βαθμό το “κόστος” της συμμετοχής.

Η συμμετοχή των hedge funds , όπως και να έχει, είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για το ελληνικό δημόσιο και τη μείωση του χρέους αλλά και για τις τράπεζες. Τα hedge funds κατέχουν περίπου 20-22 δισ. ευρώ, επί συνόλου 62,4 δισ. ευρώ, που είναι το σύνολο του ελληνικού χρέους υπό τη μορφή ομολόγων. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα hedge funds αγόρασαν τους ελληνικούς τίτλους μετά το PSI+, ή ακριβώς πριν από το «κούρεμα», σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

Keywords
Τυχαία Θέματα