Σε θέση μάχης αστυνομία-κοινωνία στην Ιερισσό

16:54 7/3/2013 - Πηγή: Matrix24

Την αφορμή για την επίθεση της αστυνομίας φέρεται να έδωσε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Αστυνομικό Τμήμα του χωριού. Οι κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί ύστερα από πληροφορίες ότι αστυνομικοί είχαν προχωρήσει στην προσαγωγή πέντε ατόμων για την εμπρηστική επίθεση στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές στις 17 Φεβρουαρίου και τους είχαν μεταφέρει στην Ιερισσό με κλούβες των ΜΑΤ.

Ακόμη και τώρα αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο matrix24, ότι αστυνομικοί έχουν μπει σε σπίτια κατοίκων της περιοχής διεξάγοντας έρευνες.

Η

εισβολή των αστυνομικών προκάλεσε την αντίδραση των κατοίκων που άρχισαν να κτυπούν τις καμπάνες τις εκκλησίας και να συγκεντρώνονται εγκαταλείποντας τα σπίτια τους και τις εργασίες τους φέρνοντας τις αστυνομικές δυνάμεις αντιμέτωπες με την τοπική κοινωνία.

Ο πρώην δήμαρχος Σταγείρων Μιχάλης Βλαχόπουλος κατήγγειλε την αστυνομία, καθώς όπως υποστήριξε: «άνδρες της έριξαν δακρυγόνα ακόμα και μέσα σε σχολεία. Τρία παιδιά λιποθύμησαν από τα χημικά». Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, ένας μαθητής τραυματίστηκε, όταν τον χτύπησε στο κεφάλι κάλυκας από βομβίδα δακρυγόνου.

Ωστόσο η αστυνομία υποστηρίζει πάντως ότι έγινε περιορισμένη χρήση χημικών και αρνείται ότι έγινε χρήση τους στο σχολείο. Μιλά για δύο ελαφρά τραυματίες αστυνομικούς και υποστηρίζει ότι δεν υπήρξαν προσαγωγές ή συλλήψεις.

Όμως και το συντονιστικό των κατοίκων κάνει λόγο για τον τραυματισμό τριών πολιτών.

Την ίδια ώρα ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Παναγής Γιαννάκης καλεί σε σύσκεψη αύριο τον Διευθυντή της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Αθηναγόρα Παζαρλή, τον δήμαρχο Αριστοτέλη, Χρήστο Πάχτα και εκπροσώπους του Συντονιστικού Οργάνου των κατοίκων της περιοχής, με τους δικηγόρους τους, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα, με στόχο την εκτόνωση της κατάστασης. Η σύσκεψη θα γίνει στις 11 το πρωί, στο δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, υπό έλεγχο είναι η κατάσταση των παιδιών που αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας λόγω των επεισοδίων στην Ιερισσό. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του νοσοκομείου Χαλκιδικής Γιώργος Ρέμελης, τρία άτομα μεταφέρθηκαν με μικροπροβλήματα στο Περιφερειακό Ιατρείο Ιερισσού και αντιμετωπίστηκαν από τον αγροτικό γιατρό χωρίς να χρειαστεί να διακομιστούν στο Νοσοκομείο.

«Στο Νοσοκομείο δεν έχει διακομιστεί κανένας. Στην περιοχή υπάρχει ασθενοφόρο για κάθε ενδεχόμενο και η κατάσταση φαίνεται ελεγχόμενη. Η πληροφόρηση που έχω είναι ότι κάποια παιδιά αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα και έπαθαν μικροκακώσεις αλλά δεν χρειάστηκε να τα πάνε ούτε καν στο Κέντρο Υγείας» ανέφερε ο κ. Ρέμελης.

«Οι πληροφορίες που έχω είναι ότι τέσσερις ενήλικες και τρία παιδιά με δύσπνοια, δύο άτομα με θλαστικά τραύματα και ένας δημοσιογράφος με μικροτραύματα πήγαν στο Περιφερειακό Ιατρείο Ιερισσού. Ένας γιατρός από το Περιφερειακό Ιατρείο πήγε στο σχολείο όπου έριξαν τα δακρυγόνα. Αυτή τη στιγμή τα πράγματα έχουν ηρεμήσει» ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Δημήτρης Βαρνάβας.

Πάντως, σε ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, επισημαίνεται ότι “καταγγελίες σε μέσα μαζικής ενημέρωσης για χρήση χημικών σε σχολείο και οικίες της περιοχής διαψεύδονται κατηγορηματικά”.

«Φταίει ο άνεμος για τα χημικά»

Από την πλευρά του ο περιφερειακός διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πολυγύρου, Θεόδουλος Ταπανίδης, επισήμανε στο ΑΜΠΕ ότι σύμφωνα με την πληροφόρηση που είχε από τους διευθυντές του Γυμνασίου και του Λυκείου, “όταν ξεκίνησαν τα επεισόδια αρκετοί γονείς κατευθύνθηκαν προς το Γυμνάσιο – Λύκειο Ιερισσού. Την ώρα που βρίσκονταν εκεί και φώναζαν συνθήματα, έπεσαν δύο – τρία δακρυγόνα, εντός της αυλής του σχολείου σε απόσταση δύο μέτρων από την εξωτερική καγκελόπορτα και τριάντα περίπου μέτρων από το κτίριο”.

«Μου ανέφεραν ότι επειδή φυσούσε αέρας κάποια παιδιά παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα, ωστόσο υπήρχε γιατρός που τους παρείχε τις πρώτες βοήθειες» πρόσθεσε.

Τι λέει η αστυνομία

Γενικά για το σημερινό συμβάν, η ανακοίνωση της αστυνομίας επισημαίνει ότι «το πρωί τετρακόσια περίπου άτομα συγκεντρώθηκαν και απέκλεισαν την επαρχιακή οδό Γοματίου – Ιερισσού και δεν επέτρεπαν τη διέλευση αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες, μαζί με δικαστικούς λειτουργούς μετέβαιναν στην περιοχή για υποβοήθηση των αστυνομικών ερευνών που διενεργούνται στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για τον εμπρησμό σε εγκαταστάσεις εταιρείας στις Σκουριές Χαλκιδικής, τα ξημερώματα της 17-02-2013». Παράλληλα αναφέρεται ότι οι συγκεντρωμένοι είχαν βάλει φωτιά σε ελαστικά με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αποπνικτική ατμόσφαιρα στην περιοχή ενώ δεν ανταποκρίθηκαν στις επανειλημμένες εκκλήσεις για αποχώρηση από το σημείο και εκσφενδόνιζαν πέτρες κατά των αστυνομικών δυνάμεων. Έτσι τραυματίστηκαν ελαφρά δύο αστυνομικοί.

Τελικά, σύμφωνα με την αστυνομία, η διέλευση των αστυνομικών επιτεύχθηκε με περιορισμένη χρήση χημικών μέσων, οι συγκεντρωθέντες απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Ιερισσού. Γίνεται, τέλος, γνωστό ότι δεν πραγματοποιήθηκαν προσαγωγές ή συλλήψεις ατόμων.

Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και κάτοικοι της περιοχής.

Πάχτας: «Έτυχε το σχολείο να βρίσκεται στο σημείο της έντασης»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας, σχολίασε: «Εμείς, ως δημοτική αρχή δεν μπορούμε να αποκαταστήσουμε το ρόλο του εισαγγελέα. Κάτοικοι κατέλαβαν την είσοδο της Ιερισσού, θέλοντας να εμποδίσουν τις έρευνες, και φαίνεται ότι έπεσαν δακρυγόνα για να ελευθερωθεί ο χώρος. Μου διαψεύδουν από την αστυνομία ότι έριξαν δακρυγόνα μέσα στο σχολείο, το οποίο όμως βρίσκεται στο δρόμο όπου σημειώθηκε η ένταση».

Την ανάγκη άμεσης έναρξης διαλόγου για να προκύψει μια βάση συνεννόησης, υπογραμμίζει, εξάλλου, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος.

«Με τον ίδιο ξεκάθαρο τρόπο και με την ίδια ένταση που καταδικάσαμε την προ ημερών επίθεση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας εξόρυξης χρυσού, καταδικάζουμε και σήμερα απερίφραστα κάθε είδους δράση και ενέργεια που προκαλεί την αναστάτωση των κατοίκων και που θέτει σε κίνδυνο απλούς ανθρώπους και γυναικόπαιδα» πρόσθεσε.

«Η ήρεμη διαμαρτυρία είναι ένα δικαίωμα της δημοκρατίας μας. Αντιδράσεις που δημιουργούν προβλήματα σε άλλες επαγγελματικές ομάδες και επιχειρήσεις μόνο καλό δεν προσφέρουν τόσο στην περιοχή, όσο και στον τουριστικό προορισμό Χαλκιδική» επισημαίνει, άλλωστε, ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής.

ΣΥΡΙΖΑ: «Όργιο αστυνομικής καταστολής»

Για όργιο αστυνομικής καταστολής στην Ιερισσό Χαλκιδικής κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του.

«Στην προσπάθειά της να τρομοκρατήσει τους κατοίκους και να καταστείλει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις μιας ολόκληρης περιοχής, η κυβέρνηση δείχνει το αυταρχικό της πρόσωπο για μια ακόμη φορά στη Χαλκιδική.

Ο ζήλος της κυβέρνησης Σαμαρά για την προστασία των επιχειρηματικών συμφερόντων είναι τέτοιος που δίνει εντολές για τη συνέχιση και την όξυνση της αδικαιολόγητης και απροκάλυπτης χρήσης βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις. Με πρόσχημα την επίθεση στο εργοτάξιο στις Σκουριές, οι δυνάμεις καταστολής έχουν θέσει υπό κατοχή την Ιερισσό, με εισβολές σε σπίτια, προσαγωγές ανήλικων μαθητών, χρήση χημικών ακόμα και μέσα σε σχολείο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καλεί την κυβέρνηση να δώσει τέλος στο όργιο αστυνομικής τρομοκρατίας και καταστολής και να αποσύρει άμεσα τα ΜΑΤ από την περιοχή» τονίζεται στην ανακοίνωση που προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ΝΔ.

Αντιδρούν τα κόμματα

«Η Αστυνομία σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το μέτρο και με τη στάση της να ρίχνει λάδι στη φωτιά. Σε μια εποχή δύσκολη για όλους ο μόνος δρόμος είναι ο διάλογος και η συνεννόηση, τόσο ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις όσο και στην κοινωνία», ανέφερε το ΠΑΣΟΚ.

«Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε τις αθλιότητες και τους κάθε είδους τραμπουκισμούς των πολιτικών που θεωρούν ότι επειδή αυτοί είναι υποτελείς και υπόδουλοι, έτσι είναι και ο ελληνικός λαός» δήλωσαν οι τομεάρχες Δημόσιας Τάξης και Παιδείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασ. Καπερνάρος και Στ. Ξουλίδου.

«H αυτονόητη υποχρέωση της αστυνομίας και των εισαγγελικών αρχών για διερεύνηση εγκληματικών πράξεων σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οδηγεί σε γενικευμένη χρήση βίας κατά κοινωνιών, πολύ δε περισσότερο κατά μαθητών», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης.

Για «όργιο αυταρχισμού σε βάρος του λαού και της νεολαίας της Ιερισσού στη Χαλκιδική, με πρόσχημα την προβοκατόρικη εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές», μίλησε το ΚΚΕ.

Επίθεση Συγγρού σε Κουμουνδούρου

Με δελτίο τύπου η ΝΔ, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκίνηση «οπαδών του» που «επιτίθενται σε εργαζόμενους, που πηγαίνουν στη δουλειά τους και στις οικογένειές τους» και άφησε υπονοούμενα για σκοπιμότητες πίσω από στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος… διαφημιστική καταχώρηση της «Ελληνικός Χρυσός», σε ένθετο της εφημερίδας «Αυγή», το 2010, με τίτλο «Η απασχόληση στα χρόνια της κρίσης»!

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προέβαλε με καμάρι την επένδυση στη Χαλκιδική, με αναφορές όπως «Μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα» – «Με την κοινωνία δίπλα μας» – «προστατεύουμε το περιβάλλον με χειροπιαστές λύσεις», ισχυρίστηκε η Συγγρού. «Τι είναι αυτό που οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην άγαρμπη στροφή 180’ με στοχοποίηση μίας συγκεκριμένης επένδυσης υποκινώντας μάλιστα και έκνομες ενέργειες;» καταλήγει η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα