Σφίγγει και άλλο το ζωνάρι – Ποιοι θα πληρώσουν τα σπασμένα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Αν και αρχικά η σκέψη ήταν να «παγώσουν» τα έξοδα του δημοσίου στα επίπεδα του 2013, στο σχέδιο πολιτικών για την περίοδο 2014-2018 που αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή ενδεχομένως και σήμερα -το πολύ έως αύριο το πρωί- θα περιγράφονται περικοπές δαπανών ύψους 5,5 δισ. ευρώ με παράλληλη αύξηση φόρων 2,6 δισ. ευρώ!

Ήδη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν ετοιμάσει το βασικό σενάριο αναφορικά με τις δεξαμενές από όπου θα «ψαλιδιστούν» έξοδα, αλλά και τα πεδία από τα

οποία θα προκύψει ενίσχυση εσόδων.

Κυβέρνηση και τρόικα διαπραγματευόντουσαν τους τελικούς στόχους που θα συμπεριληφθούν στο κείμενο, μέχρι αργά χθες το απόγευμα.

Οι «μεγάλοι χαμένοι» από την περικοπή των δαπανών στο Δημόσιο φαίνεται πως θα είναι ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και αρκετοί ακόμα φορείς που χρηματοδοτούνται από το κράτος.

Ειδικά για τα 17 υπουργεία, αυτά που θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος, καθώς αναμένεται να μπουν σε καθεστώς αυστηρής λιτότητας, είναι τα υπουργεία Εργασίας, Παιδείας, Υγείας και Εθνικής Άμυνας, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι θα πέσει και νέο ψαλίδι στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Στον αντίποδα η αύξηση εσόδων αναμένεται να έρθουν από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, ποτά και καπνικά προϊόντα, αλλά και από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.

Ταυτόχρονα, δεδομένη είναι και η διατήρηση των έκτακτων εισφορών (π.χ έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης σε μισθούς και συντάξεις) που επιβλήθηκαν στην αρχή του μνημονίου, με προοπτική να σταματήσει η ισχύς τους φέτος.

Βέβαια, σε Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών τις τελευταίες δύο ημέρες διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους ότι το νέο Μεσοπρόθεσμο, όπως και η έκθεση της Κομισιόν, δεν περιλαμβάνουν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων.

Το ίδιο κάθετοι εμφανίζονται αναφορικά και με τις πληροφορίες ότι στο Μεσοπρόθεσμο, θα φωτογραφίζονται νέα μέτρα ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που θέτει η τρόικα για περικοπή δαπανών και αύξηση εσόδων.

Προφανώς οι διαψεύσεις στα δημοσιεύματα του τύπου, έχουν να κάνουν με τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις, που καταγράφονται και στην έκθεση της τρόικας, για υπεραπόδοση της οικονομίας, ώστε να καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά χωρίς την ανάγκη λήψης νέων μέτρων.

Ωστόσο, παρά την καταγραφή του υπεραισιόδοξου σεναρίου, η Κομισιόν στην έκθεση της όχι μόνο εντοπίζει δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ το 2015, 3,8 δισ. ευρώ ή 1,9% του ΑΕΠ το 2016 και 1,9 δισ. ευρώ ή 0,9% του ΑΕΠ το 2017, αλλά παράλληλα επισημαίνει ότι ο τρόπος κάλυψης του κενού του 2015 θα αποφασιστεί στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού του επόμενου έτους.

Ταυτόχρονα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, δεν αποκλείουν να χρειαστεί να υπάρξουν «αυξομειώσεις» σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του παγώματος των κρατικών Δαπανών στα επίπεδα του 2013.

Ήδη άλλωστε έχει αποφασιστεί η ότι θα έρθουν και νέες αλλαγές-ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα που θα επιφέρουν περικοπές σε εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις.

Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της επόμενης επίσκεψης των ελεγκτών της τρόικας στην Αθήνα, η οποία θα είναι μάλλον στο τέλος του καλοκαιριού, κυβέρνηση και δανειστές θα πρέπει να έρθουν σε πλήρη συμφωνία αρχικά για το τελικό ύψος του δημοσιονομικού κενού το 2015 και στη συνέχεια για τα μέτρα κάλυψης του.

Keywords
Τυχαία Θέματα