«Σημαία ευκαιρίας» το «Όχι»… στα νέα μέτρα

«Σημαία» έχει γίνει το «όχι νέα μέτρα», αλλά εάν λέγεται για εσωτερική κατανάλωση, τότε το πράγμα έχει …ξεφύγει: Δεν είναι λίγοι τώρα οι βουλευτές που λένε πως δεν ψηφίζουν εάν υπάρξει νομοσχέδιο που θα υιοθετεί πρόσθετα μέτρα για το 2014.

Έλα όμως που οι πιστωτές, τουλάχιστον όπως φαίνονται τώρα τα πράγματα, όχι μόνον διαφωνούν με την Κυβέρνηση όσον αφορά το μέγεθος του «κενού» που πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα (το υπολογίζουν σε πάνω από 2 δισ. και

η Αθήνα στα 500 εκατ. ευρώ), αλλά επιπλέον ζητούν να καλυφθεί η «τρύπα» με μέτρα «άμεσης απόδοσης». Κάτι που πρακτικά σημαίνει «κούρεμα» στις δαπάνες ή αύξηση των εσόδων.
Εντούτοις, το υπουργείο Εργασίας σπεύδει να καταθέσει ένα νομοσχέδιο που μέσα από μια σειρά δράσεων θα επιχειρεί να περιορίσει την εισφοροδιαφυγή και να εισπραχθούν οι οφειλόμενες εισφορές. Και όπως υπολογίζει το υπουργείο, αρκεί αυτό για να καλύψει –αν μη τι άλλο- τα 500 εκατ. ευρώ του « κενού» που εκτιμά η Αθήνα.

Ευχής έργον θα ήταν να γίνει αποδεκτό κάτι τέτοιο από την τρόικα, αλλά δύσκολα θα πιστέψουν πως η Κυβέρνηση θα πετύχει κάτι παραπάνω σε αυτό το πεδίο, από ότι έχει επιτύχει μέχρι τώρα. Όπως βέβαια δεν έχει καταφέρει κάτι που να έχει αποδώσει χειροπιαστά αποτελέσματα και στο πεδίο της φοροδιαφυγής.

Έτσι, δεν αποκλείεται να προχωρήσουν άλλα μέτρα, όπως έκτακτη εισφορά στους συνταξιούχους μεταξύ 55 και 60 ετών ή πιο βαρύ «πέναλτι» σε όσους βγαίνουν πρόωρα στην σύνταξη.

Σε κάθε περίπτωση, το μόνο βέβαιο είναι πως ήδη από τα προηγούμενα μνημόνια έχουν υπάρξει δεσμεύσεις που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται το 2014 και συνιστούν από μόνες τους νέα μέτρα: Η μονιμοποίηση ενός ενιαίου φόρου ακινήτων, το νέο ψαλίδι σε εφάπαξ και επικουρικές, είναι οι χαρακτηριστικότερες εξ’ αυτών.

Οι φωνές και το «όχι νέα μέτρα» λοιπόν, μήπως απλώς αποσκοπούν στο να δείξει η Αθήνα πως πέτυχε μια περιφανή νίκη, εάν και εφόσον η τρόικα δεχτεί όλα όσα της λέει η Κυβέρνηση; Και μήπως είναι απλά μια «σημαία ευκαιρίας» κάτω από την οποία σπεύδουν να μπουν βουλευτές της συγκυβέρνησης, εκτιμώντας πως πάμε σε μια πολιτική διαπραγμάτευση με τους δανειστές; Και εάν δεν…κάτσει;;;

Keywords
Τυχαία Θέματα