Σόιμπλε: Η τραπεζική ενοποίηση θα μπει σε τροχιά

13:05 7/5/2013 - Πηγή: Matrix24

«Είναι ένα σχέδιο προτεραιότητας» σημείωσε ο κ. Σόιμπλε, ενώ δίπλα του παρακολουθούσε την ομιλία του ο Γάλλος ομόλογός τουΠιέρ Μοσκοβισί.

«Η Ευρώπη χρειάζεται μεσοπρόθεσμα θεσμικές αλλαγές, όμως δεν μπορεί να περιμένει να γίνουν οι αλλαγές αυτές για να λύσει τρέχοντα προβλήματα. Πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε στη βάση των υφισταμένων συνθηκών και εκεί όπου δεν θα καταφέρουμε να πετύχουμε πράγματα θεσμικά, τότε θα εργαστούμε διακυβερνητικά ή ακόμη και διμερώς», πρόσθεσε ο Σόιμπλε.

Από

την πλευρά του ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι η Γαλλία δεν θα επιβραδύνει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της μετά την απόφαση της Επιτροπής να δώσει στη χώρα περισσότερο χρόνο για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της. «Η ευελιξία που μας δόθηκε δεν αντιμετωπίζεται από εμάς… ως κίνητρο για να χαλαρώσουμε το βηματισμό (για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση). Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε το διαρθρωτικό έλλειμμα. Η Γαλλία είναι μια σοβαρή χώρα που ασκεί μια αξιόπιστη πολιτική, δεν απαρνούμαστε αυτή τη δημοσιονομική ευθύνη».

Πάντως ο Γάλλος υπουργός επισήμανε πως η διόρθωση των δημόσιων οικονομικών δεν θα πρέπει να πνίξει την ανάπτυξη. «Φυσικά πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι τα δημοσιονομικά είναι σωστά, αλλά πρέπει να φέρεις σε πέρας αυτή την άσκηση προσεκτικά, λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές καταστάσεις και προσδιορίζοντας το σωστό ρυθμό ώστε να διατηρηθούν οι προοπτικές της ανάπτυξης», πρόσθεσε ο Μοσκοβισί.

Κλείνοντας ο Γάλλος υπουργός έκανε συστάσεις στη Γερμανία να είναι ευέλικτη και να σεβαστεί τη διαφορετικότητα της Ευρώπης, όχι απλώς να επικεντρώνεται στους κανόνες και την πειθαρχία.

Σε σχόλια που το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επισημαίνει πως σηματοδοτούν τις διαφορές ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης για το πώς μπορεί να επιλυθεί η κρίση, ο Μοσκοβισί δήλωσε μιλώντας στο αμφιθέατρο του βερολινέζικου πανεπιστημίου πως «θα πρέπει να προσέχουμε όλες τις καρικατούρες» επειδή δημιουργούν αμφίσημες καταστάσεις. «Είναι αλήθεια πως η Γερμανία είναι παραδοσιακά πολύ προσκολλημένη στους κανόνες και την πειθαρχία, τα οποία είναι πράγματα που χρειαζόμαστε – αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είμαστε ικανοί για ευελιξία, για κατανόηση και για σεβασμό της διαφορετικότητάς μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα