Σοκάρουν τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών

Η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (απόφαση στις 17 Δεκεμβρίου 1999) ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών, με στόχο να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα σε παγκόσμια διάσταση.

Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.

Στην Ελλάδα,

η βία κατά των γυναικών είναι κυρίως υπόθεση ενδοοικογενειακή, καθώς το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες. Το 16% των γυναικών που απευθύνθηκαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα είναι αλλοδαπές. Από το σύνολο των αλλοδαπών γυναικών – θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, περίπου τέσσερις στις δέκα προέρχονται από τα Βαλκάνια. αντίληψη ότι η κακοποιημένη γυναίκα είναι συνήθως χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και εισοδήματος, δεν επιβεβαιώνεται. Οι 7 στις 10 γυναίκες – θύματα είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης. Το ίδιο ισχύει και για την οικονομική κατάσταση, καθώς 6 στις 10 γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση βρίσκονται σε μέτρια ή καλή οικονομική κατάσταση. Περισσότεροι από τους μισούς δράστες είναι δευτεροβάθμιας ή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ ένας στους δέκα εκ των δραστών είναι άνεργος.

Μέσω της τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων παρέχει άμεση ψυχοκοινωνική στήριξη και προστασία σε γυναίκες- θύματα βίας, 24 ώρες το 24ωρο.

Αποτελεί υπηρεσία πρώτης γραμμής και εντάσσεται στο ευρύτερο δίκτυο των δομών της Γραμματείας: 14 συμβουλευτικά κέντρα γυναικών στις πρωτεύουσες των περιφερειών και τον Πειραιά, 25 συμβουλευτικά κέντρα γυναικών και 19 ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους σε συνεργασία με μεγάλους δήμους της χώρας και δύο ξενώνες του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η βία α­νά τον κό­σμο

Σύμ­φω­να με έκ­θε­ση των Ηνω­μέ­νων Εθνών, σε χώ­ρες του Τρί­του κό­σμου ό­πως το Αφγα­νι­στάν, το Πα­κι­στάν και αλ­λού, η ε­φαρ­μο­γή της νο­μο­θε­σίας που προ­βλέ­πει την προ­στα­σία των γυ­ναι­κών α­πό τον ε­ξα­να­γκα­σμό σε γά­μο, την ε­πι­βο­λή μορ­φών αυ­το­τι­μω­ρίας, τον ξυ­λο­δαρ­μό και το βια­σμό, δεν έ­χει κα­μία ση­μα­ντι­κή ε­φαρ­μο­γή στην πρά­ξη. Στην Ευ­ρώ­πη, και ι­διαί­τε­ρα στις χώ­ρες του με­σο­γεια­κού Νό­του, οι ε­πι­πτώ­σεις της οι­κο­νο­μι­κής κρί­σης προ­σβάλ­λουν με σφο­δρό­τη­τα τα δι­καιώ­μα­τα των γυ­ναι­κών. Ταυ­τό­χρο­να, πα­ρα­τη­ρεί­ται ά­νο­δος εξ­τρε­μι­στι­κών -ρα­τσι­στι­κών ορ­γα­νώ­σεων, που υιο­θε­τούν πρα­κτι­κές βίας και συ­στη­μα­τι­κού εκ­φο­βι­σμού, ε­να­ντίον των με­τα­να­στών αλ­λά και των γυ­ναι­κών.
Θέατρο δρόμου

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών διοργανώνει τη Δευτέρα η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, με την υποστήριξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας.

Πρόκειται για μία κινητή δράση- θέατρο δρόμου, που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας σε διαφορετικά σημεία του κέντρου της Αθήνας. Η δράση θα έχει διάρκεια 10 λεπτών και θα επαναλαμβάνεται ανά δύο ώρες, ξεκινώντας από τις 10:00, με την τελευταία να πραγματοποιείται στις 20:00.

Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν δύο παραστάσεις στην πλατεία Συντάγματος, στις 10:00 και στις 12:00, δύο στην πλατεία Αγίας Ειρήνης στις 14:00 και στις 16:00, μία στην πλατεία Κεραμεικού στις 18:00 και μία στη Στοά CityLink, στην οδό Βουκουρεστίου, στις 20:00.

Η σκηνοθέτις Μαριάννα Κάλμπαρη έχει συνθέσει έναν μονόλογο 10 λεπτών, μέσα από αληθινές ιστορίες κακοποιημένων γυναικών, οι οποίες καλύπτουν όλο το φάσμα της βίας που ασκείται εις βάρος τους, όπως ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμός, εμπορία ανθρώπων (trafficking) κλπ.

Τον μονόλογο θα ερμηνεύσει η ηθοποιός Δώρα Σαμψώνα, η οποία θα πλαισιώνεται από νέους εθελοντές, αγόρια και κορίτσια, που θα μοιράζουν και το ενημερωτικό υλικό της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. Με την παρουσία τους θα τιμήσουν την εκδήλωση γνωστές ελληνίδες ηθοποιοί.

Keywords
Τυχαία Θέματα