ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΗΣ EMPORIKI, Η GENIKI BANK

Στην ανακεφαλαιοποίηση και εν συνεχεία μεταβίβαση της Geniki Bank έναντι συμβολικού τιμήματος σε άλλη τράπεζα προσανατολίζεται ο έτερος γαλλικός όμιλος που δραστηριοποιείται στη χώρα μας, η Societe Generale.

Η Societe φαίνεται πως έχει αποφασίσει να ακολουθήσει το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην περίπτωση της Emporiki Bank θέλοντας

να βάλει στοπ στην μεγάλη αιμορραγία που της προκαλεί η Geniki Bank και παράλληλα να απεμπλακεί οριστικά από την Ελλάδα. Έτσι σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος θα προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας ενώ θα την ενισχύσει και με ένα επιπλέον κεφαλαιακό μαξιλάρι για την αντιμετώπιση μελλοντικών προβλημάτων. Κατόπιν θα την μεταβιβάσει σε άλλη ελληνική τράπεζα έναντι συμβολικού τιμήματος.

Στο τέλος του 2011 η Geniki Bank απασχολούσε 1.618 εργαζομένους και διέθετε δίκτυο 106 καταστημάτων. Το σύνολο του χαρτοφυλακίου δανείων φτάνει τα 4,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων όμως το… 40%, δηλαδή δάνεια ύψους 1,7 δισ. ευρώ, βρίσκεται σε αθέτηση (δεν πληρώνεται)! Για τα δάνεια αυτά οι Γάλλοι έχουν ήδη σχηματίσει προβλέψεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Η εξαγορά της μικρής κρατικής τράπεζας το 2004 από τον μεγάλο γαλλικό όμιλο της Societe Generale σκόρπισε τότε ευφορία στην Ελλάδα, ωστόσο για τους Γάλλους αποδείχθηκε… Βατερλό. Οι Γάλλοι δεν είδαν κέρδη ούτε για μία μέρα: το 2004 παρουσίασε ζημίες ύψους 156 εκατ. ευρώ, το 2004 ζημίες 14 εκατ., το 2006 ζημίες 79 εκατ., το 2007 ζημιά 38 εκατ., το 2008 επίσης 38 εκατ., περίοδο κατά την οποία οι άλλες ελληνικές τράπεζες εμφάνιζαν κέρδη δισ. ευρώ. Από το ξέσπασμα της κρίσης ακολούθησε ελεύθερη πτώση: ζημίες 109,5 εκατ. το 2009, -411 εκατ. ευρώ το 2010 και – 800 εκατ. ευρώ το 2011! Συνολικά οι ζημίες της τράπεζας στην περίοδο 2004-2006 έφτασαν τα 1,6 δισ. ευρώ. Οι ζημίες αυτές δεν οφείλονται στο «κούρεμα» (PSI) των ομολόγων αλλά κυρίως στην εξαιρετικά κακή ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων.

Η Γενική Τράπεζα, στο έλεος της κομματοκρατίας και της δανειοδότησης «φίλιων δυνάμεων», αποδείχθηκε «μαύρη τρύπα» για τους Γάλλους οι οποίοι το μόνο που κάνουν από το 2004 είναι να βάζουν λεφτά και να ενισχύουν κεφαλαιακά την τράπεζα. Παρ’ όλα αυτά, σήμερα η Geniki Bank παρουσιάζει ίσως τον χειρότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων που φτάνει το 40%. Αν και η εικόνα παραμένει έντονα αρνητική, εάν ανακεφαλαιοποιηθεί και ενισχυθεί με ένα πρόσθετο κεφαλαιακό μαξιλάρι για την εξασφάλιση από μελλοντικούς κινδύνους, η τράπεζα θα μπορούσε να έχει μεγάλο ενδιαφέρον για μια από τις μεγάλες εμπορικές τράπεζες. Μαγνήτη αποτελούν τα πρόσθετα κεφάλαια, καθώς κάθε ποσό που θα συγκεντρώσει μια τράπεζα από άλλες πηγές θα αφαιρεθεί από την ανακεφαλαιοποίηση. Στην περίπτωση της Emporiki Bank, τα πρόσθετα κεφάλαια που θα δοθούν στην τράπεζα φτάνουν τα 500 εκατ. ευρώ, νούμερο εξαιρετικά σημαντικό στη σημερινή συγκυρία.

Την απεμπλοκή τους από τη χώρα μας επιδιώκουν και άλλοι ξένοι όμιλοι, όπως οι Πορτογάλοι της Millennium Bank αλλά και τα δύο κυπριακά συγκροτήματα – Τράπεζα Κύπρου και Cypr

Keywords
Τυχαία Θέματα