Στα έγκατα των ηφαιστείων της Ισλανδίας

«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα ηφαίστεια. Εδώ στην Ισλανδία, είναι κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, όπως το 2010 που μία έκρηξη είχε σοβαρές συνέπειες για πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Προσπαθούμε να προβλέψουμε τον χρόνο έκρηξης ενός ηφαιστείου, γιατί πρέπει να μετριάσουμε τις επιπτώσεις. Ιδιαίτερα στις αερομεταφορές η ηφαιστειακή τέφρα δημιουργεί τεράστια προβλήματα» υποστηρίζει

ο γεωφυσικός του πανεπιστημίου της Ισλανδίας και συντονιστής της έρευνας, Φρέϊσταιν Σίγκμουντσον.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, έχουν εγκαταστήσει συσκευές υποήχων στα δάση της Ισλανδίας. Με το σύστημα αυτό, οι επιστήμονες παρακολουθούν την δραστηριότητα των 35 ενεργών ηφαιστείων της χώρας που μπορούν να εκραγούν ανά πάσα στιγμή.

«Αυτός είναι ο κεντρικός σταθμός που συγκεντρώνει όλα τα δεδομένα και τα στέλνει μέσω Wi-Fi. Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα λαμβάνονται στη Φλωρεντία στην Ιταλία, όπως επίσης και στο Ρέικιαβικ στην Ισλανδική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σήμερα, είμαστε εδώ για να ελέγξουμε τη λειτουργία ενός από τους αισθητήρες που βρίσκονται στο έδαφος» υποστηρίζει ο Μαουρίτσιο Ριπέπε, γεωφυσικός του πανεπιστημίου της Φλωρεντίας.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του ηφαιστείου, έτσι ώστε να δημιουργήσουν ένα σύστημα πρόβλεψης των ηφαιστειακών εκρήξεων.

«Με την βοήθεια των αισθητήρων και της κεραίας καταγράφουμε τις διακυμάνσεις της πίεσης που παράγει μια ηφαιστειακή έκρηξη ακόμη και αν βρισκόμαστε εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Καταγράφουμε ακόμη και την δραστηριότητα πριν την έκρηξη. Εάν η πίεση είναι πολύ ισχυρή μπορούμε να την εντοπίσουμε, ακόμη και να μας χωρίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα» υποστηρίζει ο Μαουρίτσιο Ριπέπε, γεωφυσικός του πανεπιστημίου της Φλωρεντίας.

Στο πανεπιστήμιο του Ρέικιαβικ βρίσκεται η βάση της ομάδας. Εκεί οι ερευνητές αναλύουν τα στοιχεία που συλλέγουν από τα δάση και τα βουνά της Ισλανδίας.

«Στο εργαστήριο FutureVolc έχουμε πολλούς ερευνητές που έχουν εργαστεί στην Ισλανδία. Η γνώση τους είναι πολύτιμη, γιατί γνωρίζουν καλά τα ηφαίστεια και το έδαφος της χώρας. Για μας το ζήτημα είναι να περιορίσουμε την ηφαιστειακή τέφρα, ώστε να μην επηρεάζονται οι αεροπορικές μεταφορές. Η ασφάλεια των πτήσεων είναι η απόλυτη προτεραιότητα για εμάς» δήλωσε την κάμερα του Euronews, ο γεωφυσικός του πανεπιστημίου της Ισλανδίας και συντονιστής της έρευνας, Φρέϊσταιν Σίγκμουντσον.

«Παρακολουθούμε τις κινήσεις του μάγματος με την βοήθεια ενός δικτύου που μοιάζει με GPS. Αυτό το σύστημα μας δίνει στοιχεία για την παραμόρφωση των ηφαιστείων, για την αλλαγή στο μέγεθος τους και για κάθε κίνηση κάτω από την επιφάνεια της γης. Στο εργαστήριο FutureVolc, δημιουργούμε μία βάση δεδομένων που θα επιτρέψει στους ερευνητές να χρησιμοποιούν τα στοιχεία που λαμβάνουμε από το έδαφος, αλλά και από δορυφόρους» υποστηρίζει η σεισμολόγος και προϊσταμένη της μετεωρολογικής υπηρεσίας, Κρίστιν Βτζογκόρντ.

«Στην Ισλανδία ένα ηφαίστειο μπορεί να εκραγεί σήμερα, την επόμενη εβδομάδα ή τον επόμενο χρόνο. Εμείς προσπαθούμε να πετύχουμε αυτό που ονομάζουμε, “μεσοπρόθεσμη προειδοποίηση”. Δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά αυτός είναι ο στόχος και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε» υποστηρίζει ο γεωφυσικός του πανεπιστημίου της Ισλανδίας και συντονιστής της έρευνας, Φρέϊσταιν Σίγκμουντσον.

Πηγή: http://gr.euronews.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα