Στα μαύρα κατάστιχα του Τειρεσία

11:02 7/8/2013 - Πηγή: Matrix24

Μαύρη Λίστα. Δυο λέξεις που προκαλούν φόβο στους δανειολήπτες καθώς πολλές χιλιάδες νοικοκυριά, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες λόγω της κρίσης

είχαν την ατυχία να μπουν στα …μαύρα κατάστιχα της Τειρεσίας Α.Ε.
Η Τειρεσίας ιδρύθηκε το 1997 από τις μεγάλες εμπορικές τράπεζες για την προστασία της τραπεζικής πίστης. Όπως σημειώνουν στελέχη της βασική αποστολή της εταιρίας είναι η προστασία του θεσμού της τραπεζικής πίστης, η εξυγίανση των οικονομικών συναλλαγών, η ομαλή λειτουργία της αγοράς, η μείωση

των επισφαλειών προς όφελος του τραπεζικού συστήματος και των συναλλασσομένων και η πρόληψη και η αποτροπή της απάτης στις τραπεζικές συναλλαγές. Με λίγα λόγια στη Μαύρη Λίστα καταγράφονται όλοι οι κακοπληρωτές και μετά από αυτό χάνουν κάθε δυνατότητα λήψης νέου δανείου ή έκδοσης πιστωτικής κάρτας καθώς όλες οι τράπεζες το πρώτο πράγμα που κάνουν πριν εγκρίνουν τη χορήγηση δανείου είναι να δουν αν ο ενδιαφερόμενος βρίσκεται καταχωρημένος στη λίστα.
Όπως σημειώνουν δανειολήπτες που μπήκαν στη λίστα των κακοπληρωτών, εύκολα μπαίνεις αλλά δύσκολα βγαίνεις.
Στη Μαύρη Λίστα μπαίνουν όσοι αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις του στεγαστικού ή προσωπικού ή καταναλωτικούς τους δανείου, την πιστωτική τους κάρτα, αν έχουν εκδώσει επιταγή ή συναλλαγματική που δεν πληρώθηκε. Η Μαύρη Λίστα αφορά τόσο ιδιώτες όσο και επιχειρήσεις και καταγράφεται κάθε μεταβολή στοιχείου που αφορά: αιτήσεις πτωχεύσεων, απορρίψεις αιτήσεων πτωχεύσεων, εξέλιξη αιτήσεων πτωχεύσεων, κηρυχθείσες πτωχεύσεις, διαταγές πληρωμής, προγράμματα πλειστηριασμών, κατασχέσεις και επιταγές, άρσεις κατασχέσεων – επιταγών, υποθήκες και προσημειώσεις υποθηκών, εξαλείψεις υποθηκών και προσημειώσεων υποθηκών, καταγγελίες συμβάσεων καρτών και προσωπικών και καταναλωτικών δανείων και διοικητικές κυρώσεις κατά παραβατών φορολογικών νόμων.
Σημειώνεται ότι κάθε ιδιώτης έχει πρόσβαση στο Αρχείο Δεδομένων της Τειρεσίας, προκειμένου να γνωρίζει εάν τηρούνται σε αυτό δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που το αφορούν.
Ωστόσο στις λίστες της Τειρεσίας έχουν μπει πολλοί από …καραμπόλα. Ιδιώτες που είχαν δεχθεί να είναι εγγυητές σε δάνειο ή πιστωτική τράπεζα θα βρεθούν στη λίστα αν η τράπεζα προχωρήσει στην καταγγελία του δανείου ή της κάρτας.
Η Τειρεσίας διατηρεί τις πληροφορίες στο αρχείο της για χρονικό διάστημα:
– Απλήρωτες επιταγές και συναλλαγματικές διαγράφονται από το αρχείο μετά την πάροδο 2 ετών από την ημερομηνία έκδοσης ή λήξης αντίστοιχα, της πιο πρόσφατης από τις ανωτέρω επιταγές ή συναλλαγματικές, εφόσον έχουν εξοφληθεί αποδεδειγμένα και εφόσον έχει παρέλθει η ημερομηνία στέρησης βιβλιαρίου επιταγών.
– Καταγγελίες συμβάσεων καρτών, δανείων καταναλωτικής, στεγαστικής επιχειρηματικής πίστης διατηρούνται στο αρχείο για τρία (2) χρόνια.
– Διαταγές πληρωμής διατηρούνται στο αρχείο για 3 χρόνια.
– Προγράμματα πλειστηριασμών, κατασχέσεις, επιταγές του NΔ.1923 και διοικητικές κυρώσεις του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών διατηρούνται στο αρχείο για 4 χρόνια.
– Oι αιτήσεις πτωχεύσεων διαγράφονται ε την καταχώρηση της τελικής πληροφορίας για κήρυξη της πτώχευσης, εφόσον ματαιωθεί η σχετική μ’ αυτές συζήτηση, μετά δωδεκάμηνο από την ημερομηνία της (ματαιωθείσας) συζήτησης, με την τελεσίδικη απόρριψή τους, με την παρέλευση πέντε (5) χρόνων από την ημερομηνία κατάθεσής τους. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης πτώχευσης, λόγω μη επάρκειας της περιουσίας του οφειλέτη διαγράφεται η πληροφορία για την αίτηση πτώχευσης, αλλά καταχωρίζεται στο ΣΑΥ η σχετική πληροφορία, η οποία διατηρείται σε αυτό για δέκα (10) έτη.
– Oι κηρυχθείσες πτωχεύσεις διαγράφονται από το Αρχείο μετά τη πάροδο δέκα ετών (10) εφόσον οι εργασίες τους δεν συνεχίζονται και σε κάθε περίπτωση μετά την πάροδο δέκα πέντε (15) ετών από την κήρυξή τους.

– Αιτήσεις Δικαστικής Ρύθμισης Οφειλών: Εφόσον επέλθει ο συμβιβασμός (δικαστικός) διατηρούνται στο αρχείο για χρονικό διάστημα τριών (3)ετών από την εξόφληση των σχετικών οφειλών. Εφόσον δεν καταλήξουν σε συμβιβασμό, διαγράφονται από το αρχείο τρία (3) έτη μετά την ημερομηνία συζήτησης αυτών. Σε περίπτωση παραίτησης του αιτούντος η σχετική με την αίτηση πληροφορία διαγράφεται από το αρχείο ένα (1) έτος μετά την υποβολή της αίτησης.

– Αποφάσεις Δικαστικής Ρύθμισης Χρεών: Διατηρούνται για τρία (3) χρόνια από την επέλευση της απαλλαγής από τα χρέη. Για τρία (3) χρόνια διατηρούνται και οι αποφάσεις για την πλήρη απαλλαγή του οφειλέτη.

Από που αντλεί στοιχεία η Τειρεσίας
Η Τειρεσίας εμπλουτίζει αδιάκοπα τη βάση δεδομένων της συγκεντρώνοντας στοιχεία από:
Τράπεζες. Ακάλυπτες επιταγές, απλήρωτες συναλλαγματικές, καταγγελίες συμβάσεων δανείων – πιστωτικών καρτών.
– Πρωτοδικεία: Αιτήσεις πτωχεύσεων, κηρυχθείσες πτωχεύσεις, εκδοθείσες διαταγές πληρωμής.
– Ειρηνοδικεία. Πρόγραμμα πλειστηριασμών ακινήτων αλλά και κινητών, εκδοθείσες διαταγές πληρωμής.
– Υποθηκοφυλακεία. Υποθήκες – προσημειώσεις υποθηκών, τροπές προσημειώσεων σε υποθήκες, κατασχέσεις – επιταγές.
– Υπουργείο Οικονομικών. Διοικητικές κυρώσεις κατά παραβατών των φορολογικών νόμων.

Keywords
Τυχαία Θέματα