Στάση αναμονής έναντι των τρακτέρ

09:50 2/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Να «γλυκάνει» τους αγρότες ικανοποιώντας περιφερειακά τους αιτήματα και όχι, φυσικά, τα μείζονα που έχουν και δημοσιονομικό κόστος (αγροτικό πετρέλαιο, μεγαλύτερη επιστροφή ΦΠΑ, υψηλό αφορολόγητο) επιχειρεί η κυβέρνηση, προκειμένου να επιτύχει αναίμακτη απεμπλοκή από τα μπλόκα. Η μικρή μέχρι στιγμής κινητοποίηση των αγροτών καθώς ουσιαστικά στους δρόμους έχει βγει το ΚΚΕ, κάποιες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ

και… ανεξάρτητοι γαλάζιοι, θεωρείται ότι δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να αναζητήσει λύσεις, «εντός των σφικτών δημοσιονομικών πλαισίων» όπως ανέφερε και ο κ. Γ. Στουρνάρας μετά τη χθεσινοβραδυνή μακρά σύσκεψη, υπό τον Αντ. Σαμαρά, στο Μαξίμου.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση κινείται προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης περιφερειακών αιτημάτων, που όμως έχουν για εκείνους άμεσο οικονομικό αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, επιδιώκεται η επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής ΦΠΑ προηγούμενων ετών, η άσκηση πίεσης σε οφειλέτες του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους αγρότες, η ρύθμιση θεμάτων ΟΓΑ ενώ αφήνεται ανοικτό το παράθυρο να διεκδικηθεί από την Ε.Ε. μία βελτίωση των προβλεπόμενων για φέτος αποζημιώσεων.
Το ενδεχόμενο να ικανοποιηθούν αιτήματα με άμεσο οικονομικό κόστος μοιάζει μικρό.

Προβλήματα και εντάσεις

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης τα προβλήματα δεν λείπουν αφού οι σχέσεις μεταξύ του υπουργού Αθ. Τσαυτάρη και του αναπληρωτή Μάξ. Χαρακόπουλου είναι εμφανώς κλονισμένες, επηρεάζοντας και τη δυνατότητα του Υπουργείου να παρέμβει αποτελεσματικά προς τα μέτωπα των αγροτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα