ΣτΕ: Εν μέρει δεκτή η αίτηση αναστολής της ΠΟΣΠΕΡΤ

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό για τη λειτουργία του νέου μεταβατικού φορέα και μάλιστα η επιτροπή επιφυλάσσεται να επανέλθει αυτεπαγγέλτως για να διαπιστώσει αν εκτελέστηκε η απόφαση της.

Ένα μέλος του δικαστηρίου είχε την άποψη ότι πρώτα έπρεπε να δημιουργηθεί ο νέος φορέας και μετά να καταργηθεί η ΕΡΤ ως ΑΕ.

Αναλυτικά, το τμήμα αναστολών της Ολομέλειας του ΣτΕ ακολούθησε με την απόφασή του την πρόσφατη προσωρινή διαταγή του προέδρου του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου

Κωνσταντίνου Μενουδάκου, κάνοντας εν μέρει αποδεκτή την αίτηση της ΠΟΣΠΕΡΤ με την οποία ζητάει να ανασταλεί η απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του υφυπουργού στον πρωθυπουργό Σίμου Κεδίκογλου, με την οποία διαλύεται η ΕΡΤ ΑΕ.

Ειδικότερα οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι πρέπει:

1) Να ανασταλεί η εκτέλεση της επίμαχης υπουργικής απόφασης ως προς το μέρος κατά το οποίο προβλέπει ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ ΑΕ.

2) Ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ ΑΕ παραμένουν ανενεργές.

Παράλληλα οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι «μέχρι τη σύσταση και την λειτουργία του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, να ληφθούν από τους κ.κ. Στουρνάρα και Κεδίκογλου και τον ειδικό διαχειριστή, τα αναγκαία εκείνα οργανωτικά μέτρα περιλαμβανομένης και της πρόσληψης του αναγκαιούντος προσωπικού για την εκ μέρους μεταβατικού δημοσίου ραδιοτηλεοπτικού φορέα μετάδοση στο συντομότερο δυνατό χρόνο, του αναγκαίου προγράμματος ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων καθώς και να εκτελούνται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για τη διασφάλιση κάθε είδους δικαιωμάτων και συμφερόντων που ανάγονται στον κύκλο δραστηριοτήτων της καταργηθείσης ΕΡΤ ΑΕ»

Ακόμη το δικαστήριο επιφυλάσσεται να επανέλθει αυτεπαγγέλτως εντός ευλόγου χρόνου για να διαπιστώσει αν έλαβε χώρα συμμόρφωση προς τα ανωτέρω.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με τη γνώμη της συμβούλου επικρατείας Μαρίας Καραμανώφ, η οποία μειοψήφησε στη σημερινή συνεδρίαση, η κατάργηση του νομικού προσώπου της ΕΡΤ ΑΕ χωρίς την ταυτόχρονη ίδρυση νέου, αντίστοιχου φορέα δυναμένου ως εκ της νομικής του φύσεως να τη διαδεχτεί στα δικαιώματα και υποχρεώσεις της ως διαχειριστή δημόσιας υπηρεσίας, έχει ως σφόδρα πιθανολογούμενη συνέπεια να αποστερηθεί η ΕΡΤ των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων τα οποία θα ηδύνατο να ασκήσει κατά τον μεσολαβούν μέχρι την ίδρυση του νέου δημόσιου φορέα διάστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα