ΣΤΕΓΝΩΣΑΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

Ένας στους τέσσερις δήμους της χώρας δε θα είναι σε θέση να καταβάλει τους μισθούς Σεπτέμβρη, Οκτώβρη και Νοέμβρη.

Το πρόβλημα είναι εντονότερο για 70 από αυτούς τους δήμους οι οποίοι δεν έχουν να εξοφλήσουν ούτε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη.

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται «οριακή» στο σύνολο των δήμων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το 90% των δήμων δεν έχει ταμειακό υπόλοιπο που να καλύπτει τους μισθούς των δύο επόμενων μηνών.

Αν και η σχετική υποχρέωση προβλέπεται στο άρθρο 24 του ν.1080/’80, η πλειονότητα των δήμων έχει αναγκαστεί λόγω της οικονομικής κατάρρευσης της

να αδειάσει τα ταμειακά αποθέματα και να προχωρεί σε μεταφορές χρημάτων από άλλους κωδικούς προκειμένου να καλύψει τις τρέχουσες οικονομικές της υποχρεώσεις. Πολλοί δήμοι υποστηρίζουν ότι έχουν ήδη πτωχεύσει αφού δεν είναι σε θέση να καλύψουν ούτε τις καθημερινές ανάγκες τους.

Οι δήμαρχοι έχουν ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, ενώ προχωρούν στη σύγκλιση έκτακτου συνεδρίου τη Πέμπτη 30 Αυγούστου στην Αθήνα. Οι αιρετοί καταβάλλουν προσπάθεια προκειμένου να καταστεί αντιληπτό ότι η οικονομική κατάρρευση της Aυτοδιοίκησης θα συμπαρασύρει στο αδιεξόδου πάνω από 250.000 επωφελούμενους από προγράμματα, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Από τη Τρίτη 21 Αυγούστου πραγματοποιούν Γενικές Συνελεύσεις στις Περιφερειακές Ενώσεις τους προκειμένου να διατυπώσουν τις θέσεις που θα έχουν κατά τη διάρκεια του εκτάκτου συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) που θα γίνει στην Αθήνα στις 30 Αυγούστου. Ένα μεγάλο ποσοστό δήμαρχων καταθέτει την άποψη ότι θα πρέπει να παραιτηθούν, καθώς το επόμενο διάστημα δε θα είναι σε θέση να καταβάλλουν ούτε τους μισθούς των δημοτικών υπαλλήλων. Στο σύνολο των Γενικών Συνελεύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα έχει αποφασιστεί να κλείσουν οι δήμοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας τουλάχιστον την ημέρα διεξαγωγής του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ.

Τα μείζονα οικονομικά ζητήματα που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει το προεδρείο της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά το μεσημέρι της Τετάρτης 29 Αυγούστου.

Η οικονομική κατάσταση της αυτοδιοίκησης

Η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας σύμφωνα με την αποτύπωση των οικονομικών δεδομένων είναι η μεγαλύτερη σε σχέση με τους υπόλοιπους φορείς. Αν είχαν γίνει αντίστοιχες περικοπές και μειώσεις σε υπουργεία και λοιπούς φορείς η Ελλάδα θα είχε λύσει το οικονομικό της πρόβλημα. Ακολουθούν οι ανατροπές που έχουν γίνει στην αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια:

• Με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» από τον Ιανουάριο του 2011 οι δήμοι και οι δήμαρχοι μειώθηκαν κατά 69%. Από 1.034 οι δήμοι έφτασαν στους 325

• Οι αντιδήμαρχοι από 2.298 σε 1.498 (-35%), οι δημοτικοί σύμβουλοι από 16.390 σε 9375 (-43%).

• Τα νομικά πρόσωπα και οι επιχειρήσ

Keywords
Τυχαία Θέματα